Tanácsok őszi kertészkedéshez - így készítsd fel kertedet a hideg időszakra

kerti munka őszi kertészkedés kertészkedés ősz tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavaszi kert ősszel készül - tartja a mondás. Éppen ezért ideje nekilátni a kerti munkáknak, hogy jövőre gyönyörű kertben élvezhessük a nap sugarait. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

Ősszel a legfontosabb elvégezni a kerti munkákat, ugyanis ahhoz, hogy szép zöld füvünk legyen, illetve dús növényzet vegyen körül az otthonunkban, gondosan elő kell készítenünk az udvart a téli időszakra.

Fű gondozása

A szép gyep bizony nem kis erőfeszítést igényel. Tavasztől őszig a pázsit nagyon sok vizet és tápanyagot használ fel. Ha a talajunk már többéves, előfordulhat hogy mohássá válik, eltömődött a szerkezete - ezért az őszi időszakban fontos a talaj fellazítása, amiknek következtében eltávolíthatjuk a mohákat és a gyomokat. Ha fellazult a talaj, trágyázásra is szükség van - gombakomposztot, szarvasmarha trágyát, de műtrágyát is használhatunk.

Az őszi időszakban fontos a talaj fellazítása Forrás: Shutterstock

Ha helyenként fűpótlásra van szükség, októberben végezzük el azt is. Novembertől már ne nyírjuk le a füvet és utoljára ne hagyjuk 5 centinél kisebbre a gyepet.

Sövény

Október környékén vágjuk vissz a sövényünket is, hogy megelőzzük a korhadást nedvesség- felgyülemlés esetén. Levélhullás után mindenképpen távolítsuk el a sövényről az elhalt levelet, ugyanis ha ezt elmulasztjuk, az is korhadást eredményezhet.

Növények átültetése

Az őszi időszak kiváló a növények átültetéséhez, ugyanis a rendszeres esőnek köszönhetően egyenletes a talaj nedvesség tartalma, a föld pedig még meleg a nap sugaraitól, így az átültetett növényeknek még lesz lehetőségük megszokni és elfoglalni új helyüket a föld alatt.

Az őszi időszak kiváló a növények átültetéséhez Forrás: Shutterstock

Őszi növények ültetése

Ősszel és kora télen sem kell lemondanunk a gyönyörű, színes kertről. Ültessünk krizantémot, árvácskát vagy akár dísztököt virágládába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.