Gyönyörű fotókon az ikonikus magyar divatmárka 30 éves utazása

Fotó: Szaniszló Róbert -
divatbemutató magyar divattervezők utazás Zoób Kati
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magával ragadó kulturális utazásban lehetett része azoknak, akik ellátogattak a Katti Zoób Divatház éves nyárzáró, ÚTON című bemutatójára augusztus 21-én este. Az „utazás" ezúttal szó szerint értendő: a füredi hagyománnyá nőtt ikonikus divatesemény, a Katti Zoób Balatonfüred Fashion Night talán eddigi legemlékezetesebb, legnagyobb szabású kiadása volt ez a különleges este.

ÚTON. Ahogy a világ úton van egy változás, egy fenntarthatóbb jövő felé, úgy a KATTI ZOÓB márka is úton van egy új helyszínre. Ezek a gondolatok keltették életre azt a 100 darabból álló, több mint 25 év történetét összefoglaló, kifinomult öltözéksort, melyet 100 modell mutatott be, összesen 3 emblematikus balatonfüredi helyszínt bejárva.

Az utazás fogalma több szinten is jelen van a KATTI ZOÓB történetében. A tervező munkáit Párizstól Sanghajig, számtalan országban bemutatták már. Az új kollekció a régiből az újba, a múltból a jelenbe érkezés szimbolikája mentén kelt életre, de a főszerepbe mégis a sokszínű kaland került, amelyet a különféle állomások között megtapasztalunk.

Fotó: Szaniszló Róbert

A KATTI ZOÓB márka Szent István körúti szalonjából való költözésekor előkerültek a múlt különböző korszakainak darabjai. Ezek a ruhák nemcsak a márka történetéről, de – a kollekciók közötti folytonosságon keresztül – az időtlenségről és a fenntarthatóságról is meséltek, melyet a KATTI ZOÓB évtizedek óta képvisel hosszú távra szóló ruhadarabjaival. A Timeless Selection nevet viselő kollekció elemei, melyek eleganciájukkal, stílusukkal, kidolgozásukkal a múltból is képesek voltak a jövő felé mutatni, a költözés okán összecsomagolásra kerültek. Zoób Kati ezekből a kincsekből is válogatott új kollekciójába.

Fotó: Szaniszló Róbert

A Füreden bemutatott öltözéksorba a bangkoki divathéten is nagy sikert aratott Acanthus Hungaricus kollekció darabjaiból is bekerült néhány, sőt, a márka ikonikus, finomművű mintája, amely korábban felvarrott, organza anyagú motívumként jelent meg, most új életre kelt: nyomtatott mintaként saját anyagot kapott. Az utazás szimbolikája már ezeken az apró elemeken keresztül is beleszövődik a márkatörténetbe.
A kollekcióban fontos szerephez jutottak még a Pesti Vigadóban, majd a fertődi Esterházy-kastélyban, egy retrospektív kiállítás keretében bemutatott kollekciók bizonyos darabjai is, melyek szintén úton vannak egy új állomás felé.

Fotó: Szaniszló Róbert

A varázslatos hangulatú show felütéseként kezdő motívumként megjelent az Acanthus levél, ezzel felidézésre került a márka történetének kezdőpontja: „A szalon megnyitásakor a nagymama foteljeit lehoztuk a padlásról és bevontuk egy Acanthus mintás anyaggal, ebből az ihletből született a logó kockája és az Acanthus levélminta"- mondja Zoób Kati.
Kezdésként kifutóra lépett Kulin Brigitta, a divatház vezető modellje, elbűvölő, meggypiros ruhában – gyermeket vár, ő is éppen úton van.
A különleges hangulatú este folyamán az Acanthus levél végig főszereplő maradt – a jellegzetes minta éppolyan karakteres és finomművű elem a kollekció 20 éves dzsekijén, mint az egészen új anyagokon, kendőkön, légies pizsamákon, vagy a logókockás szőnyegmintával társulva.

Fotó: Bézsenyi Zsolt

Homokszín, halvány tónusok, zsebek, szafari-hangulat, melyek egytől egyig a nyár szabadságát idézik.
Kék, zöld, rózsaszín, sárga, türkiz – a kollekció színei az új élmények, a kaland sokszínűségét keltik életre.
Pizsamák, útiruhák, fekete estélyik – minden elem együtt van egy álomutazáshoz.

Fotó: Bézsenyi Zsolt

A modellek – a korábbi hagyománynak megfelelően – a Blaha utcából indultak. A szervezők – az utca adottságait kihasználva – délutáni természetes fénybe álmodták meg a klasszikus divatbemutatót, mely a Városi Múzeumtól a Gyógy térig húzódó szőnyegezett kifutón zajlott.
A második helyszín a Vaszary-villa elbűvölő kertje volt. A 100 modell couture show-hangulatot létrehozva vonult át a villa rózsakertjén, a virágok pompájától övezve.
A show ezután – kortárs összművészeti pillanatokat teremtve – összefonódott egy másik kulturális eseménnyel, az Artportal Partitúra a Gyűjtő klubja megnyitójával. A 100 modell éteri könnyedséggel suhant át a Zákonyi Ferenc utcai épület tágas, harmonikus terein, a nyitóest látványos performanszaként. A falak kívülről fénybe öltöztek, a csodálatos akusztikájú térből élő zongorakoncert hangjai csendültek fel, Darvas Ferenc előadásában, melyet – a kihangosításnak köszönhetően – a térre látogatók is élvezhettek.
Mindhárom helyszínen – a mértékadó nemzetközi trendekhez kapcsolódva – környezettudatos megoldásokat választottak a szervezők. Nem terhelték az utcát a technikai háttér felépítésének kellemetlen hatásaival, a természetes fények különleges élménye pedig lehetőséget adott a bemutató képi rögzítésére. 3 helyszín, 3 teljesen különböző hangulatában különféleképp kelt életre a 100 modell által viselt 100 öltözék.

2021. augusztus 21-én este a KATTI ZOÓB márka közel 30 évének története elevenedett meg, kinyílt egy bámulatos utazóláda, amelynek régi-új értékeit bármikor, bárhol ki lehet csomagolni, hogy életre keljen a varázslat, és az utazásnak soha ne kelljen véget érnie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.