Hamarosan indul a mézeskalács-őrület: különleges receptekkel készültünk

Forrás: Shutterstock -
mézeskalács karácsony ünnep Life karácsony süti gasztro
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
 A karácsony közeledtével egyre több családban mézeskalács illata lengi be a lakást. Az ünnepek szinte elképzelhetetlenek lennének e karácsonyi finomság nélkül.

A mézeskalács története Magyarországon egészen az aquincumi ásatások idejéig nyúlik vissza. Már ekkor találtak olyan cserépformát, amelyet mézeskalács készítésére használtak.

Az Árpád-házi királyok idején azokban a kolostorokban készítették a mézes süteményeket, ahol méhészettel foglalkoztak. Mátyás király korában a keleti fűszerek Budapestre Bécsen keresztül jutottak el.

A mézeskalácsok a XVII. és XVIII. században terjedtek el igazán, amikor is búcsúkra, vásárokra egy-egy árus akár nyolcvanezer mézesbábot is magával vitt. Pozsonyban került sor az első magyarországi mézeskalácsos vásárra, mégpedig 1619-ben. Később Kassa is fontos mézeskalácsos központtá vált, majd 1713-tól Debrecen is.

A XVII. és XVIII. században az ötvösök és más művészetekben otthonosan mozgó iparosok fémből készítették a művészi formákat. Később fába vájták a kívánt forma negatívját, ezt töltötték meg a puha tésztával, majd kisütötték. A formából kivett kis "művet" már csak ki kellett díszíteni.

Mézeskalács recept:

  • 33 dkg finomliszt
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 5-10 dkg porcukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl méz
  • 1 db tojás
Mézeskalács Forrás: Shutterstock

Elkészítés: Egy nagyobb méretű tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot, fűszerkeverékeket, szódabikarbónát. Ezután hozzáadjuk a mézet, a tojást, valamint a megolvasztott vajat. Átkeverjük, majd kézzel egynemű tésztát gyúrunk belőle.

A deszkát alaposan kilisztezzük, a tésztát kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd karácsonyi kiszúrókkal ( angyal, csillag, fenyőfa, csengettyű) különböző formákat szaggatunk belőle.

A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel körülbelül 10-15 perc alatt készre sütjük.

Ha kihűltek, akkor lezárt dobozban tároljuk őket, így hetekig elállnak és puhák maradnak.

Ha glutén és laktózérzékenységgel küzdesz, az alábbi receptet neked találták ki:

Hozzávalók:

  • 125 gr eritrit vagy bármilyen más cukor
  • 750 gr rizsliszt
  • 1 tk só
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 2 tk gyömbér
  • 2 tk őrölt fahéj
  • ½ tk szerecsendió
  • ½ tk őrölt szegfűszeg
  • 225 gr Ráma
  • 125 gr méz
Glutén- és laktózmentes mézeskalács Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

A cukrot, lisztet, sót valamint a szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük a megolvasztott vajjal. Hozzáadjuk a mézet, összegyúrjuk, majd két cipót formázunk belőle. A kész tésztát 1 órát pihentetjük, de a jobb eredmény érdekében érdemes a tésztát este elkészíteni és másnap reggelig állni hagyni. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2-3 milliméter vastagságúra.

Tetszés szerinti formákat vágunk ki belőle, és kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól kellő távolságra, mert megnőnek. 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.