Ne dobd ki az almahéjat, ilyen finomságot készíthetsz belőle

Forrás: Shutterstock -
alma cider főzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alma az egyik legsokoldalúbb, legpraktikusabb és legegészségesebb gyümölcsünk: tele van antioxidánsokkal, segíti az emésztést és az anyagcserét, gazdag A-, B- és C-vitaminban, valamint káliumban, kalciumban, cinkben, jódban, és szelénben.

Bár sokan hámozva szeretik, a legtöbb tápanyag a héjában található, ezért érdemes teljes egészében elfogyasztani. Ha valami miatt mégis lekanyarintod róla a kültakaróját, ne dobd ki, hanem készíts belőle inkább ízletes cidert! A Ripost utánajárt, mi ennek a menete.

Forrás: Shutterstock

1. Első körben gondoskodj az összes hozzávalóról! Szükséged lesz egy nagyobb, lefedhető vödörre vagy fazékra, tűzforró vízre, illetve vegyszermentes termesztésből származó almára. A későbbi folyamatokhoz szerezz be egy demizsont, cukrot, szűrőt, valamint csatos üvegeket az ital tárolásához.

2. Szórd a vödörbe vagy a fazékba az almahéjakat, majd öntsd le a halmot annyi tűzforró vízzel, amennyi ellepi azt! Mivel a forró víz elpusztítja az élesztőgombák egy részét, dobj egy marék friss almahéjat is a már lehűlt lébe! Tégy fedőt a forrázott héjakkal teli edényre és hagyd a keveréket 3-4 napig erjedni!

3. Ezután jöhet a szűrés: a héjakat dobd ki, majd adj cukrot a szűrt léhez – 2 literhez körülbelül egy csészényit. Ha a magasabb alkoholtartalom a célod, több cukor és hosszabb áztatási idő szükséges. Ezután öntsd a cidert egy fertőtlenített demizsonba, zárd le légmentesen, és erjeszd kb. két hétig. Néha nézz rá a demizsonra, egy hét erjedés után meg is kóstolhatod a cidert; ha túl száraznak érzed, adhatsz még hozzá cukrot.

4. Ha letelt a két hét és az ízével is elégedett vagy, mehet is kis üvegekbe: a legjobb a csatos üveg, mert a keletkező szén-dioxid a normál üveget szétrobbanthatja. Pár napig hagyd a kis üvegekben érni a nedűt, majd tedd a hűtőbe, hogy lelassuljon az erjedési folyamat. Ha sokáig meghagyod, a pezsgőhöz hasonló, eszméletlenül finom ital lesz a végeredmény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.