francia rendező film gyász Jean-Luc Godard filmrendező meghalt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még életében tiszteletbeli Oscar-életműdíjat és Arany Pálmát. Arany Medve-, Arany Oroszlán-, és tiszteletbeli César-díjat is kapott, ezen kívül kitüntették az Európai Filmakadémia életműdíjával is.

Jean-Luc Godard 1930-ban született Párizsban, francia-svájci családban. Négyéves korától Svájcban is élt, és csak a háború után, tanulni tért vissza Párizsba.

Kifulladásig - Jean-Paul Belmondo és Jean Seberg Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Productions Georges de Beauregard/ Productions Georges De Beaureg

Pályafutását filmkritikusként kezdte, rendszeresen bírálta a francia filmművészetet. Első nemzetközi sikerét az 1960-as Kifulladásig című filmjével nyerte el, s ezzel teret adotta a francia újhullám terjedésének. A filmmel vált ismert és elismert színésszé Jean-Paul Belmondo.

Godard legtermékenyebb korszaka a 60-as évekre tehető, ekkor filmjeiben még aktívan politizált. Ebből később visszavett, majd a 80-as évektől már a kísérletezés jellemezte rendezéseit.

A számos díjjal kitüntett filmrendező 91 éves volt - írja a The Guardian.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.