Még csak 17 éves, de már a NASA-nak dolgozik a csodagyerek

NASA programozás Angelina Tsuboi csodagyerek fejlesztés
A 17 éves Angelina Tsuboit csodagyereknek tartják, nem véletlenül. A fiatal lány már 7 évesen programozott, és még le sem érettségizett, de olyan szakmai sikert ért el, amire sokan egész életükben csak vágynak. 

Andrea Tsuboi, aki hétéves kora óta kódol, és körülbelül 18 programozási nyelvet ismer (beleértve a sajátját is), máris feltűnést keltett a szoftverek világában. A fiatal lány számos alkalmazást fejlesztett ki, és megnyerte a Student Swift Challenge versenyt.

Tsuboi az iskolában, egy tanórán kóstolt bele először a programozásba; ekkor mindössze 7 éves volt.

„Az első program, amit valaha elkészítettem, egy nagyon egyszerű és kezdetleges labirintusjáték volt. Onnantól kezdve folytattam a projektek fejlesztését" - emlékezett vissza a kezdetekre Angelina.

A tinédzser mindig is arra törekedett, hogy olyan projekteken dolgozzon, amelyek olyan valós problémákkal foglalkoznak, amelyekkel az emberek szembesülnek.

"Amikor problémát látok a világban, különösen, ha az a saját életemre is hatással van, megpróbálok megoldást találni rá" - magyarázza Tsuboi. "Amolyan mérnöki gondolkodásmóddal rendelkezem, ha problémát látok, cselekedni akarok."

Ilyen általa fejlesztett alkalmazás a Lilac. Az alkalmazás naprakész információkat biztosít egyedülálló szülőknek, például a lakhatási lehetőségekről, ösztöndíjakat, munkalehetőségeket és segítséget nyújt a fordításban is – ami nagy segítség lett volna annak idején az édesanyjának, aki egyedülálló anyaként három gyermekével Japánból az Egyesült Államokba költözött, és rengeteg nyelvi akadályba ütközött.

Ugyanezen az elven alapszik egy másik alkalmazása, a Pilot Fast Track, mely a pilótaképzésben résztvevőknek segít tanulmányaik finanszírozásában, ösztöndíjak keresésével. Az alkalmazást ma már több ezer ember használja.

Tsuboi ugyanezzel a problémamegoldó hozzáállással fejlesztette ki CPR Buddy nevű alkalmazását is, amellyel tavaly megnyerte a Swift Student Challenge versenyt.

A CPR Buddy-t egy másik, az Apple Watchhoz készített Pocket CPR-alkalmazás kiegészítőjeként hozta létre – és mindez abból a tapasztalatából fakadt, melyet egy online újraélesztő tanfolyamon szerzett.

"Az újraélesztést online elsajátítani kissé nehézkes volt, mert vannak dolgok, amelyek elsajátításához jelen kellene lenni, ilyen például a a mellkaskompresszió mértéke. Ezért elgondolkodtam, hogyan fejleszthetnék ki egy olyan eszközt, amely egy kicsit megkönnyíti az újraélesztés online tanulását, és ezt a folyamatot elérhetőbbé teszi az emberek számára" - mondta el fejlesztése kapcsán a tinédzser, akinek applikációja rezgések és vizuális animációk segítségével teszi lehetővé a kézzel, illetve a kézzel és szájjal történő újraélesztés folyamatának elsajátítását.

Angelina a verseny győzteseként elmehetett az Apple központjába, ahol találkozott a cég vezérigazgatójával, Tim Cookkal, akinek saját maga mutathatta be díjnyertes alkalmazását.

A 17 éves zseni most új vizekre evezne.

"Egy kicsit jobban beleásom magam a kiberbiztonságba, pontosabban a repülőgép-kiberbiztonságba, ami egy igazán nagyon szűk terület" - mondja a lány, akit éppen ez ösztönöz.

A csodagyerek már kifejlesztett egy olyan eszközt és programot, mely mesterséges intelligencia segítségével észleli a repülőgép-radarrendszerek feltörését, de felépített egy olyan programot is, amely műholdak kiberbiztonsági rendszereként szolgál.

Angelina idén nyáron a NASA-nál dolgozik majd, ahol az űrrepülőgép-kiberbiztonsági projektek fejlesztésével foglalkozik majd. Emellett belemerült majd a mechatronikai fejlesztésekbe is, mert felnőttként szerene mechatronikai mérnök lenni.

Addig is most arra összpontosít, hogy kifejlessze legújabb találmányát, egy a szökőár észlelésében segítséget nyújtó bóját.

"Jelenleg is léteznek szökőár-észlelő bóják, de elképesztően drágák és hatalmasak. Általában az első üzemévben eltörnek, és körülbelül félmillió dollárba kerülnek. Szerintem ez nevetséges. Szóval másik megoldást javaslok, amit most építek, és nem más, mint egy kompakt bója, amely kevesebb, mint 200 dollárba kerül" - mesélt az Entrepreneur újságírójának legújabb projektjéről Angelina Tsuboi, a 17 éves csodagyerek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.