Íme, a magas érzelmi intelligencia 4 biztos jele - Teszteld magad!

Forrás: 123rf.com -
siker érzelmi intelligencia készség képesség Margaret Andrews
Az érzelmi intelligenciát (EQ) ma már legalább olyan fontosnak tartjuk, mint az IQ-t, ugyanis legalább annyira fontos a boldogulásunkhoz, mint a kiváló szellemi képességek. A magas EQ-jú emberek többnyire nyitottabbak, empatikusabbak és magabiztosabbak, jobban kézben tartják az indulataikat és a kapcsolatok kialakításának is a mesterei. De vajon honnan tudjuk, mi közéjük tartozunk-e? Íme, a magas EQ csalhatatlan jelei. 

1. Indulatkezelés, önszabályozás

Az önszabályozás alatt érzelmeink és reakcióink kezelését értjük. Ha megértjük érzelmeinket, képesek leszünk szabályozni azokat. Ez azt jelenti, hogy kordában tudjuk tartani a zavaró érzelmeket is, mely által nyugodtabbak és átgondoltabbak leszünk. A jó önszabályozással rendelkező emberek általában pozitív szemlélettel élnek és remek az alkalmazkodóképességük is.

2. Empátia


Az empátia annak a képessége, hogy észrevegyük és megértsük mások érzelmeit is. Ez lehetőséget ad arra, hogy mások érzelmeihez kapcsolódjunk, és javítsunk rajtuk valamilyen módon. Margaret Andrews szerint az empatikus emberek könnyebben együtt tudnak érezni másokkal, és bele tudják magukat képzelni a helyzetükbe.

Ha kíváncsi vagy a további 2 tulajdonságra, ami a magas érzelmi intelligencájú embereket jellemzi, az astronet oldalán elolvashatod.

Az érzelmi intelligenciánk fejlettsége nagyban befolyásolja az életünket Forrás: 123rf.com

Az EQ fejlődése a születés pillanatával és az anya felismerésével kezdődik. A kisbabák etetéskor nem csupán a megfelelő tápanyagokhoz jutnak hozzá, az anyával kialakuló közvetlen kapcsolat kihat a kicsi agyközpontjára, ahol oxytocin termelődik. Ez a hormon felelős a szeretet, a kötődés és a biztonságérzet kialakulásáért is. A bőr-bőr kontaktusból eredő finom stimuláció, a testmeleg és az érintések minél tovább tartanak, annál jobb hatással vannak a gyermekre. Az anya-gyermek kapocs a születéstől kezdve meghatározó, minősége előrevetíti a siker, a minőségi kapcsolatok és úgy általában a boldogság lehetőségét. Az érzelmi intelligencia gyerekkori fejlesztéséről itt írtunk.

Ha szeretnéd megtudni, neked milyen magas az EQ-d és milyen területen vannak hiányosságaid, töltsd ki ITT a Life.hu tesztjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.