Eszedbe se jusson a radiátoron szárítani a ruhákat: a szakértők óva intenek

Forrás: Shutterstock -
gomba penész radiátor ruhaszárítás
Bármennyire is csábító télen a radiátort használni a ruhaszárításhoz, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egészségügyi szempontból ez nem a legjobb ötlet.

A hőmérséklet lassan, de biztosan lecsökkent, ami azt jelenti, hogy a tél már készül befordulni a sarkon. A hidegebb hónapokban a kinti ruhaszárítás lehetetlenné válik – a benti száradás pedig több probléma forrása.

A száradási idő felgyorsítása érdekében sokan úgy döntenek, hogy a ruhákat ráteszik a radiátorokra. A szakértők viszont nem tartják ezt jó ötletnek, mivel ez penész kialakulásához vezethet. A tudósok szerint a penész nedves, meleg körülmények között szaporodik, vagyis a bent, különösen a radiátoron szárított ruhák éppen megfelelő környezetet teremtenek a penészgombáknak. Ez a módszer ugyanis hirtelen, akár 30 százalékkal is megnövelheti a benti páratartalmat.

Forrás: Shutterstock

"A legtöbbünk vagy immunis az ilyen párás körülmények között szaporodó gombával szemben, vagy elég egészséges szervezetünk van a fertőzés leküzdéséhez" — mondta David Denning, a Manchesteri Egyetem professzor. Az asztmásoknak vagy a legyengült immunrendszerű embereknek azonban sok problémát okozhatnak a penészgombák. Szárítógépben vagy jól szellőző beltéri helyiségben, a hálószobáktól és a lakóterületektől távol érdemes a ruhákat szárítani - írja a Mirror.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.