Sem a kávé, sem az alvás nem józanít ki - kiderült, mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetből

Forrás: Shutterstock/View Apart -
alkohol bor véráram sör szervezet
A legtöbb ember időnként szívesen fogyaszt el a barátaival néhány pohár sört vagy bort, amivel nincs is különösebb probléma. Azt azonban kevesen tudják, hogy az alkohol mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből. Ez pedig fontos információ például ahhoz, hogy tudjuk, ha este ittunk, autóba ülhetünk-e korán reggel egyáltalán. 

A brit nemzeti egészségügyi szolgálat, az NHS szerint a májnak általában körülbelül egy óra kell ahhoz, hogy egy egységnyi alkoholt lebontson. Ezt kiszámolva - és az egyén különbségeket is figyelembe véve - egy korsó alacsony vagy közepes alkoholfokú sör 90 perc és két óra között marad szervezetben.

A vérvizsgálatok során például legfeljebb 12 óráig, vizeletből általában 12-24 órán keresztül keresztül mutatják ki az alkoholt, amíg a leheletben ez akár 24 órán át is mérhető.

Egy-két pohárnyi este elfogyasztott bor, reggelre biztosan kiürül a szervezetből Forrás: Shutterstock/View Apart

Dr. Fiona Sim orvos elmondta a véráramban lévő alkohol mennyisége három dologtól függ. Az egyik az elfogyasztott mennyiség, a másik az időtartam, a harmadik pedig az, hogy a máj milyen gyorsan bontja le azt - idézi a The Sun.

A lebontás tempóját befolyásolja az alkoholfogyasztó neme, a mája állapota, az anyagcseréje, de az is, hogy előtte mennyit evett, sőt, még a stressz-szintje is. Tévhit, hogy alvás közben gyorsabban bomlik le az alkohol, ezt figyelembe véve, egy kiadós berúgást követően egyáltalán nem biztos, hogy reggel színjózanok vagyunk.

Ez is érdekelhet

Bár egy-két korty vagy pohár alkohol még nem okoz óriási problémát a szervezetben, de ha valaki rendszeresen terheli vele a testét, nagy károkat okoz vele magának. Erről itt írtunk.

A szakember arra is figyelmeztet, hogy ittas vagy másnapos állapotban lehet, hogy úgy érzzük, a kávétól kicsit magunkhoz térünk. Ez azonban szubjektív, ugyanis ahogy az alvás, úgy a kávé, sőt, a víz vagy egy hideg zuhany sem gyorsítja az alkohol kiürülését a szervezetből.

Összegezve: annak, hogy az alkohol távozzon a szervezetből, idő kell, amit lerövidíteni nem lehet. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ne vigyük túlzásba az alkoholfogyasztást, mert az rövid és hosszú távon is káros következményekkel jár. Ha pedig netán annyit ittunk, hogy másnaposak vagyunk, néhány praktikával viszonylag gyorsan elűzhetjük azt. Előfordulhat az is, hogy egyre gyakrabban nem tudjuk tartani a mértéket: ez esetben érdemes segítséget kérnünk, mielőtt szenvedélybetegség alakulna ki nálunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.