Ha már unod a szürke téli hónapokat, vigyél egy kis színt a lakásodba, és fesd át a falakat. Vigyázz azonban az árnyalatokkal, mert egy rosszul kiválasztott festék tönkreteheti a hangulatodat is. 

iStockPhoto

Hizlaló színek?

Az étkező és a konyha színeinek kiválasztásakor figyelj arra, hogy a fal árnyalata harmonizáljon a bútor színével. Ha nem szeretnél elhízni, akkor kerüld a pirosat és a narancssárgát, mert a pszichológusok szerint ezek fokozzák az étvágyat, míg a kék és árnyalatai inkább elnyomják azt.
 

A Life tippje
A konyha falszínének választhatod a fehéret, a halványsárgát vagy a barackszínt.

Ne félj a sötét színektől!

A nappali árnyalataival kapcsolatban nyugodtan eleresztheted a fantáziádat, és bátran használhatsz sötétebb színeket. Persze, mint minden helyiségben a nappali esetében is fontos, hogy felmérd: mennyire világos a szoba. Egy kisebb méretű nappaliba - ahová ráadásul kevesebb természetes fény jut be - válassz világos színeket (pl. krémszín, fehér), mivel a sötét tónusok ilyenkor még jobban "összenyomják" a teret.

iStockPhoto

A Life tippje
A világos színek - mint pl. a bézs, a krémszín vagy a sárga - melegebb, barátságosabb hatást keltenek. Szürkét pedig akkor használj, ha hivatalos megjelenést szeretnél kölcsönözni a nappalidnak.


Varázsolj tengerpartot a fürdődbe!

A fürdőben lehetsz egy picit merészebb. Mivel a helyiség kicsi, szinte bármilyen szín jól mutat a falakon. A legdivatosabb a narancs és a bézs, mert a napfényt szinte becsempészi a fürdőbe.

A Life tippje
A kék és a zöld árnyalataival igazi tengerparti hatást érhetsz el, főleg, ha veszel néhány kiegészítőt is, pl. kagylót vagy tengeri szivacsot.

iStockPhoto


Relaxálj nyugtató színekkel

A hálószobában a nyugalomé a főszerep, ezért ebbe a helyiségbe olyan árnyalatokat válassz, amelyek nyugtatóan hatnak rád. Ilyenek például a föld színek (pl. vörös, narancs, sárgászöld). A diszharmonikus színeket pedig jobb, ha elkerülöd - legalábbis nagy területeken -, mert túlságosan élénkítően hathatnak (pl. kék, pink, fűzöld).


A Life tippje
Romantikus hatást érhetsz el a bordó, barack, korall vagy a rózsaszín árnyalataival.

 

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen  és a Facebookon  is!


Dobd fel a fehér falat extra módszerekkel!http://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20101111-dobd-fel-a-feher-falat-extra-modszerekkel.html Színes szőnyegcsodák - A legújabb trendekhttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20101108-szines-szonyegcsodak-a-legujabb-trendek.html Melengető dekortippek, hangulatos zugok - 2. részhttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20101019-oszi-dekortippek-hangulatos-zugok-2-resz.html Melengető dekortippek, hangulatos zugok - 1. részhttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20101113-oszi-dekortippek-hangulatos-zugok-1-resz.html