Hitted volna, hogy létezik egy terápia, mely két órán belül megváltoztathatja az életedet?

Forrás: Shutterstock -
önismeret terápia interjú magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Cs. Tóth Ibolyával, ultrarövid terápiás konzulenssel beszélgettünk arról, mit is jelent az ultrarövid terápia, miben rejlik a varázsereje és miben különbözik más módszerektől.

Mi az, ami leginkább jellemzi az ultrarövid terápiát?

Három szó: gyors, mély és hatékony, ami ezt az intenzív egyéni konzultációs módszert jellemzi. Nem kötődésre épül ez a terápiás együttlét, hanem egy alkalomra, egy ülésre tervezett modellel dolgozunk. Gyors, mert másfél - kétórás időintervallum áll a rendelkezésünkre.. Mély, mert a lélek legmélyebb bugyraiból hozunk felszínre felismeréseket. S hatékony, mert ez az időintervallum elég arra, hogy a kliens a felszínre hozott felismeréseit tudatosítsa, s ez őt belső változásra, változtatásra, akár döntéshozatalra sarkallja.

Cs. Tóth Ibolya, ultrarövid terápiás konzulens Forrás: Cs. Tóth Ibolya

Miben tud leginkább segíteni az ultrarövid terápia?

Hogyan néz ki ez a másfél-két órás alkalom, hogyan kell elképzelni?

Én segítőként vagyok jelen. Az első lépés a biztonság, a bizalom kiépítése. Ráhangolódok, nyitott szívvel, együttérző befogadó jelenléttel fordulok a klienshez. Itt senki nem akarja őt megváltoztatni, megmondani neki a tutit. Itt önmaga lehet, magának kell felelősséget vállalnia mindazért, ami benne felismerésre kerül. Nincs ítélkezés, tanácsadás, diagnosztizálás, stigmatizálás.

Három szó: gyors, mély és hatékony, ami ezt az intenzív egyéni konzultációs módszert jellemzi Forrás: Shutterstock

Amikor megkeres valaki és mesélni kezd arról a folyamatról, ami éppen benne zajlik, akkor jön elő belőlem a kereső, mélyre ásó detektív, aki felgöngyölíti azokat a szálakat, amelyek úgy vélem, hogy a kialakult problémához vezettek. Hallgatom őt és visszatükrözöm neki, ami benne zajlik. Amikor felkavarodik a belső iszap és rátapintunk a lényegre, ott általában a kliens egy érzelmi katarzist él át, sírni kezd, s akkor biztosak lehetünk abban, hogy jó az irány, jó úton vagyunk a folyamatban.

A terápia során a kliens kiválaszthatja élete szereplőit, behívunk a térbe olyan embereket, akik az életében fájdalmat okoztak neki és a velük kapcsolatosan negatív érzések még mindig meghatározzák a gondolkodását, viselkedését.

Olyan személyekkel is találkozhat, akik már nem élnek, de velük kapcsolatban még vannak tisztázatlan, el nem simított szálak. Ezek lehetnek szülők, családtagok, de tanárok, tanítók, bárki, aki a kliens életének történetében szerepet játszott. A „fogadó óra" végén megszületik a megbocsátás, az elengedés és a hála.

Tudsz esetleg mondani egy konkrét példát?

A „fogadó óra" végén megszületik a megbocsátás, az elengedés és a hála Forrás: Shutterstock

Miben segít, ha kimondunk olyan dolgokat, melyek régóta nyomasztanak minket?

A lélek gyógyulásához elengedhetetlen, hogy kimondjunk olyan dolgokat, amiket addig nem mertünk vagy nem tudtunk megtenni, hogy feloldjuk a bennünk lévő feszültséget, s a vágyott vigaszt magunkban megtaláljuk.

A lelki vívódások, a nyugtalanság állapotából így el tudunk jutni egy harmonikus, szeretetteli, önmagunkat elfogadó életformához. Jó lenne megtanulni a jelen pillanatában létezni, s nem annyit agyalni az életünkön. Elfogadni és elengedni a múlt fájdalmait nem harcolni velük, ellenük. Tudatosítani, hogy ami volt, elmúlt és nem jön vissza. Mindig van új lehetőségünk a megújulásra, változtatásra.

Te miért épp ezt a módszert választottad?

2017-ben ismerkedtem meg a módszerrel, amit Dr. Buda László orvos, pszichiáter, családterapeuta dolgozott ki. Személyesen tőle tanultam, hálás vagyok neki, mert nekem is sokat segített a magánéletemben, sokat tisztultam és sírtam a tanfolyam folyamán. Úgy éreztem, ez a módszer nekem való, ezt szeretném megtanulni és másoknak is ezáltal segíteni.

TÜNETKERESŐ

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.