Ne gyűrjön maga alá a kudarc, ha nem sikerült jól az érettségi!

Forrás: MTI/Balázs Attila -
újratervezés kudarcélmény érettségi
Azonnal elkezdjük szidni magunkat, ha úgy véljük, hogy sorra nem sikerülnek jól az írásbeli érettségi vizsgák. Mit tudunk tenni ilyen helyzetben? Megkérdeztük a szakembert.

Sokan azonnal elkeseredünk, ha úgy érzik, hogy nem sikerült jól egy-egy érettségi vizsga. Még ki sem tesszük a lábunkat az osztályteremből, de máris magunkat okoljuk. Mindenért. Ezt persze anélkül tesszük, hogy alaposan megvizsgálnánk az okokat. Akkor mégis mi a jó irány? Dr. Makai Gábor pszichológussal beszélgettünk, aki megszívlelendő jó tanácsokkal látott el minket.

középiskola, vizsga, érettségi, iskola, diák, tanuló
Legyünk őszinték magunkhoz, de ez nem egyenlő az önostorozással
Forrás: Shutterstock

Gyermekkoruntól kezdve úgy vagyunk kódolva, hogy mindig jól kell teljesítenünk. Azok a tapasztalatok, melyek serdülőkorban, vagy még fiatalabb gyermekként értek minket, meghatározzák a jövőbeli énképünket. S habár egyéni különbség van abban, hogy ki hogyan él meg egy-egy kudarcélményt, közös pont a fiatalkor - mondja a szakember. 

A siker és a kudarc kéz a kézben járnak, nem létezik egyik sem a másik nélkül. Éppen ezért el kell fogadnunk azt a tényt, hogy nem vagyunk tökéletesek. Nem kell mindig a maximumot nyújtani, ugyanakkor lehet rá törekedni. 

Önmagunk hibáztatásának egyik legszélsőségesebb megnyilvánulása az önmarcangolás megélése, ami azt jelenti, hogy maga alá gyűrt a kudarcélmény. Az önszeretet hiányának legnagyobb 'támogatója' a szégyen érzete. Amennyiben ez az érzés huzamosabb ideig fennáll, előbb-utóbb képtelenek leszünk feldolgozni a minket ért kudarcokat az életben. Azonban ilyen esetekben a legjobb megoldás az, ha első lépésként időt hagyunk a gyászmunkára. 

Meg kell élni, ami természetes. A gyászreakció nagyon is az. Ilyen lelki állapotban nem szabad erőltetni semmit. Csupán hagyni kell, hogy átmenjen rajtunk mindenfajta érzés. Sírás, bánat, szomorúság. A kudarc alapvető állapot, amit el kell fogadnunk ahelyett, hogy ellene fordulnánk.

Nem szabad félnünk az érzéseinktől! 
Forrás: Forrás: Thinkstock

Képesek vagyunk arra, hogy tanuljunk ezekből a nehézségekből - nyugtat meg Dr. Makai Gábor. Az építkezés azonban csak úgy tud létrejönni, ha a gyászidőszakot követően megállunk, s kielemezzük alaposabban a történteket. Érdemes kérdéseket feltenni magunknak, melyeket nyugodtan meg is válaszolhatunk.

Megtettünk-e mindent az eredményes vizsgák érdekében? Gátolt-e valami minket a tanulásban? Milyenek a családi körülményeink? Van-e valamilyen lelki sérülésünk? Fizikailag rendben vagyunk-e? - ezeket a tényezőket mindenképpen figyelembe kell venni, mielőtt önostorozásba kezdenénk! 

A kulcsszó ebben a szituációban az újratervezés, ami csak úgy tud létrejönni, ha pontosan tisztázzuk, hogy mi történt velünk. Ha sikerül eljutnunk eddig a folyamatig, akkor csupán egyetlen lépés marad hátra: erőforrásaink mozgósítása. 

Újabb célok, célhoz vezető utak felkutatása - ez a fajta tervezés szükséges ahhoz, hogy felálljunk, és továbblépjünk.

Alapvetés lehet, hogy az aktuális vizsgák előtt érdemes komfortzónánkon kívüli helyzetekbe hozni magunkat azért, hogy többször éljük át, milyen is stresszhelyzet alatt teljesíteni. Ezzel tapasztalatot és erőt is szerzünk, ami hozzásegít minket a fejlődéshez. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.