Népmese, Grimm, modern művek: mesék gyerekeknek, életkorra szabva

óvoda mese
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az anyukákban újra és újra felmerül a kérdés, hogy vajon a klasszikus mesék jobbak-e a gyereknek, vagy azok között érdemes keresgélni, amelyek éppen aktuálisan népszerűek? Ha te sem tudod eldönteni, mely mesék lennének a legjobbak a gyerekednek, segítünk: összegyűjtöttük a legjobb meséket korosztályonként.

Mesék kiscsoportosoknak

A 3-4 éves kicsik figyelmét inkább a mondókához hasonlító, egyszerű és rövid történetek kötik le. Fontos, hogy a mese cselekménye egy szálon fusson, és legyenek benne ritmikusan ismétlődő részek, hiszen az apróságok még könnyen elveszítik a fonalat, és belezavarodnak az események sűrűjébe. Ilyenek az általad is bizonyára ismert, népszerű tréfás és állatmesék.

Thinkstock
Thinkstock

Ezeknek a meséknek közös vonása, hogy a cselekmény könnyen érthető, csakúgy, mint a szereplők egyszerű tulajdonságai. Akár emberekről, akár állatokról, akár tárgyakról legyen szó, bátrak, okosak és jók, csupa olyan "emberi" értékekkel rendelkeznek, amelyek a kiscsoportosok számára is érthetőek és követhetőek.

Meseajánlat

A kakas és a pipe
A kiskakas gyémánt félkrajcárja
Vityilló
Elszaladt a kemence
A répa

Mesék középsősöknek

Egy év alatt az oviban a kicsik számtalan fontos dolgot elsajátítanak, már nem elégítik ki a kíváncsiságukat az egyszerű történetek. Ha a te gyermeked is 4-5 éves, valószínűleg észrevetted, hogy egyre gyakrabban tesz fel miérttel és hogyannal kezdődő kérdéseket, hiszen ahogy cseperedik, egyre jobban foglalkoztatja az őt körülvevő világ. Ahogy növekszik, egyre fontosabb észrevételeket tesz, és ha nem ért valamit, bizony megkérdezi.

Thinkstock
Thinkstock

Nem kevésbé lényeges szempont a meseválasztásnál, hogy ahogy az apróságok nőnek és okosodnak, a kifejezőkészségük is fejlődik. Így a különböző történetekkel nemcsak az ismereteiket, hanem a szókincsüket is gyarapíthatod. Az alábbi mesék már komolyabbak, hosszabbak. A középsősök már tovább képesek figyelni, hosszabb időre leköti őket egy-egy mese. Megértik a bonyolultabb jellemvonásokat és cselekményeket, egyre gyorsabban felismerik az ok-okozati viszonyokat. A meserepertoárba bekerülhetnek a tündérmesék is, hiszen már a 4-5 évesek egyre jobban meg tudják különböztetni a valóságot a csodáktól.

Mesék nagycsoportosoknak

Az 5-7 éves apróságok már a kiscsoportosokhoz képest kész felnőttek. A nagycsoportosok egyre kíváncsibbak, egyre jobban érdekli őket a világ és a világ dolgai. Sőt, a képzelőerejük is rohamosan fejlődik, már nemcsak elfogadják a történeteket, hanem magukban szívesen tovább is fejlesztik a meséket.

Thinkstock
Thinkstock

Ezért a bonyolultabb, hosszabb meséket szívesen hallgatják "folytatólagosan" is, hiszen megjegyzik az eseményeket, emlékeznek, töprengenek, gondolkodnak azon, hogy mi történhet a folytatásban, hogyan fut tovább a cselekmény. És ha nem úgy alakul a mese, ahogy gondolták? Semmi baj, magukban szívesen átírják és elmesélik, hogy szerintük mi lenne a jó, nekik tetsző befejezés!

A nagycsoportosoknál már fontos téma a jó és a rossz közötti különbség, a hősiesség, a bátorság és más pozitív tulajdonságok. Szívesen hasonlítják magukat új példaképeikhez, a daliás, vakmerő királyfikhoz, az okos, vitéz szegénylegényekhez, vagy a szépséges, eszes királylányokhoz.

Meseajánlat

Juhász Gyula: Így jár, aki irigy
Mátyás király mesék: Egyszer volt Budán kutyavásár
Benedek Elek: Világszép nádszál kisasszony
Hans Christian Andersen: A vadhattyúk
Arany László: Fehérlófia


Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!


Tipp! Így tölti szabadidejét a gyönyörű énekesnő. Kattints a galériáért!



Csodás mesekönyvek világsztárok tollábólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120314-csodas-mesekonyvek-vilagsztarok-tollabol.htmlÖtévesen mesekönyvet ad ki Suri Cruise - Az illusztrációkat is ő készítihttp://www.life.hu/anyaskodj/20111202-otevesen-mesekonyvet-ad-ki-suri-cruise-az-illusztraciokat-is.html5 mesesorozat, amit imádtunk gyerekkorunkban - Ma is hiányzikhttp://www.life.hu/anyaskodj/20111013-mesek-amelyeket-imadtunk-gyerekkorunkban-ma-is-hianyzik.htmlKapkodnak érte! Mesekönyvet írt a hercegnő - Már kaphatóhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110609-kapkodnak-erte-mesekonyvet-irt-a-hercegno-mar-kaphato.htmlÚjgenerációs mesekönyvek: jobbak, mint a régiek?http://www.life.hu/anyaskodj/20110519-ujgeneracios-mesekonyvek-jobbak-mint-a-regiek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.