Megfejtették a bölcsőhalál okát

Forrás: Thinkstock -
Születés csecsemő anya bölcsőhalál gyermek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legújabb kutatások szerint egy agyi rendellenesség lehet felelős a hirtelen csecsemőhalál-szindróma okozta halálozások több mint 40 százalékáért.

A rendellenességet a hippokampuszban, a légzést, a szívfrekvenciát és a testhőmérsékletet befolyásoló agyi területen mutatták ki. Az abnormalitás meggátolhatja az agyat abban, hogy megfelelően szabályozza a légzést és a szívfrekvenciát alvás közben, illetve az éjszaka bekövetkező rövid ébredések alatt. „Ez a rendellenesség a bölcsőhalál kockázatának teszi ki a csecsemőket” – összegezte az eredményeket a kutatás vezetője, dr. Hannah Kinney, a Harvard orvosi karának professzora.

Forrás: Thinkstock

Valóban ez lehet az ok?

Mivel ez az abnormalitás első megfigyelése, egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy ez a rendellenesség valóban a bölcsőhalál oka. Mielőtt ezt kijelenthetnénk, a kutató szerint először ki kell deríteni, mi okozza a rendellenességet, és meg kell határozni, hogy önmagában okozhat-e bölcsőhalált.

Két csoportra osztott halálozások

A kutatás során a szakértők 153 olyan csecsemő agyából származó mintákat elemeztek, akik 1991 és 2012 között haltak meg hirtelen és váratlan módon. A halálozásokat két csoportra osztották, az elsőbe a megmagyarázhatatlan, a másikba pedig az ismert eredetű, például fertőzés, baleset, gyilkosság, vagy oxigénhiány miatt bekövetkezett halálozások tartoztak.

A magzati időszakon és a szülés utáni hónapokon múlik minden

Az eredményekből az derült ki, hogy a megmagyarázhatatlan okból elhunyt csecsemők 41,2 százalékában volt megfigyelhető a rendellenesség a hippokampusz gyrus dentatus részén, míg ez az arány csak 7,7 százalék volt a megmagyarázható okból elhunyt csecsemők körében. A bölcsőhalál következtében meghalt 86 csecsemő közül 43 százalékban figyelték meg a rendellenesség jelenlétét. Ez a bekövetkező változás arra utal, hogy probléma merült fel a fejlődésben valamikor a magzati időszakban, vagy a születés utáni hónapokban.

Virtuális valóság gyerekeknek - a pedofilok merítőhelyeihttp://www.life.hu/csalad/20141125-a-gyerekek-inyere-szabott-virtualis-valosagok-veszelyei.htmlSzinte minden nap létrejön egy új közösségi hálózati webhely, az online felhasználókat elkényezteti a választék. Létezik azonban egy új online jelenség, amely egyre fejlődik, és amely a fiatalabb generációt célozza meg.CsaládTe képes lennél ölni a gyerekedért?http://www.life.hu/csalad/20141118-egy-kutatas-ravilagitott-arra-hogy-kepesek-vagyunk-artani-is-barkinek-ha-az-bantja-azt-a-szemelyt.htmlA Personality and Social Psychology Bulletin című lapban nemrégiben megjelent egy kétrészes tanulmány, amelyben a szakemberek azt állítják, hogy a szeretteink védelme érdekében a legtöbben bármire képesek vagyunk, akár még arra is, hogy egy másik személynek ártsunk.Család--Gyerekkínzás vagy rituálé? Szétvágták a kisfiú fejét a vallási ceremóniánhttp://www.life.hu/csalad/20141105-muszlim-vallasi-szertartas-kereteben-gyerekek-fejet-vagjak-meg-egy-kessel-es-korbacsoljak-magukat.htmlA gyermeknek a muszlimok véres ashura szertartásán ejtettek hatalmas vágást a fején. A rituálé során az emberek nyilvánosan korbácsolják magukat, és láncokkal vagdossák a testüket. A felvonulással Mohamed próféta unokájára emlékeznek.CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.