Egyedülálló nők apaszerepben: hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt, az arany középutat

Forrás: Thinkstock -
anya apa gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több édesanya neveli egyedül a gyermekeit, és próbál meg egyszerre családfenntartó és gyengéd anya is lenni – ezzel apai és anyai szerepeket is magára vállalva. Manapság nem meglepő, ha egy kisfiú az édesanyjától tanul meg fúrni-faragni, vízcsapot vagy konnektort szerelni, hisz nincs apa a családban, akitől elleshetné ezeket a férfias fogásokat. A nők gyakran hangoztatják, hogy megállják a helyüket mindkét szülő szerepében, de tényleg jó-e a gyereknek, ha az édesanyának kell mindkét szerepet betölteni? Dr. Rusz Edit pszichológust kérdeztük, hogyan lehet és kell megtalálni az egészséges középutat.
Forrás: Thinkstock

Léteznek azok az emancipált hölgyek, akik bátran hangoztatják, hogy gyermeküknek nincs szükségük apára, és vannak azok a nők, akik önhibájukon kívül maradtak egyedül csemetéjükkel. Mit lehet tenni, fel kell-e vállalni mindkét szülői szerepet, vagy pedig elég anyaként helyt állni? Az apa-gyermek kapcsolat teljesen más jellegű, mint egy anya-gyermek kapcsolat, és erre minden gyermeknek szüksége lenne. Az apa nem feltétlenül pelenkáz, főz, mos, helyette figyelmet szentel a gyereknek, játszik vele, közös programot szerveznek. Minőségi időt tölt együtt a gyermekkel. Az anya ezzel szemben a gondoskodó attitűdöt képviseli. Rusz Edit szerint az egyedülálló nőnek nem szabad és nem is kell az apaszerepet felvállalnia. Nem tud egy szülő két különféle arcot mutatni. A nő egész attitűdje, viselkedése és hozzáállása megváltozik a gyerekhez, ha több szerepet próbál gyakorolni egyszerre.

Az édesanya jobban teszi, ha az apai szerep átvétele helyett keres a családban egy férfiszereplőt, apát, unokatestvért, férfit, aki számára is megfelelő módon tud mintát állítani gyermekének.

Ne az anya akarjon egy olyan szerepben tetszelegni, ami igazából nem is ő. Ne ő akarja a gyerek minden gondját elrendezni és helyretenni. Ezzel nemcsak a saját szerepét és lelki komfortérzetét rontja el, hanem a gyerek életét is megkeseríti. A fiúban kialakulhat egy olyan viselkedés, hogy ő vállalja fel a családban a férfiszerepet, és ez rossz irányba viszi el a fejlődését. Sokan 40 évesen sem tudnak leválni az édesanyjukról. Az anya titkait, valós lényét is látják, nem csak a szent anyaságot, amit látniuk kellene. Egy kislány esetében ez más. Ő nem tudja másolni az édesanyját anyai szerepben, hisz ambivalens ezzel a szereppel kapcsolatban. Az arany középút a legideálisabb. Időnként rábízni a gyereket másra, beszélgessen hús-vér férfival és nővel, akinek a személye mintát adhat. A lényeg, hogy az anya maradjon anya, amit másolni lehet, akarattal vagy ösztönszerűen.

Gyerek és karrier? - Íme 2015 legsikeresebb anyukáihttp://www.life.hu/csalad/20150617-5-sikeres-no-akik-karrier-mellett-gyermeket-is-vallaltak.htmlKarrier vagy család? Ez a kérdés, (sajnos) még manapság is nagy dilemmát tud okozni a nőknek - a köztudatban ugyanis makacsul tartja magát az a vélekedés, hogy a kettő együtt nem, vagy csak nagy lemondások árán működik. A karrierre vágyó anyukák helyzetén az sem sokat javít, hogy a munka világába való visszatérés kismamaként igen embert próbáló feladat - főleg kishazánkban. CsaládOrigoKicsit szomorkás a hangulatod - Várandósságod 23. hetének történéseihttp://www.life.hu/csalad/20150616-ez-tortenik-a-babaval-es-a-mamaval-a-terhesseg-23-heteben.htmlBár babád egyre csak gömbölyödik, érzékeny bőre még mindig meglehetősen ráncos, hiszen továbbra sincs alatta túl sok zsír. Arca és kicsi teste viszont egyre inkább hasonlít egy kisgyermekére.CsaládThinkstockA nagy szoptatási ügyhttp://www.life.hu/csalad/20150617-hadas-kriszta-jegyzete-a-szoptatasrol.htmlA kényelmes, luxi szoptatásra külön iparág épült. Hiába, a baba biznisz talán még az okos telefonos kütyümániát is lepipálja. Lehet, hogy a gyerekholmikat gyártó multik hiperszuper, anyákra kifejlesztett műholdakkal, radarokkal figyelnek minket, és így pontosan tudják, hogy állunk mi nők magunkkal és egymással. Mert ami állítólag hasznos, azt ugye nem árt megvenni. Ha a szomszéd kismama is megvette, akkor meg pláne. Az anyaversenyre bizton számíthatnak a kereskedők. CsaládThinkstockMűszempilla, póthaj és kihívó ruhaköltemény - 4 éves gyerekek illegetik magukat a színpadonhttp://www.life.hu/csalad/20150615-kisminkelve-pothajjal-kihivo-ruhakban-versenyeznek-a-gyerekek.htmlBarnítóspray, műköröm, műszempilla, póthaj, smink – ha ezeket a szavakat hallod, neked milyen kép ugrik be elsőre? Mondjuk egy éppen buliba készülő, csinos 25 éves lány, egy fotózás előtt álló glammodell vagy egy fellépésre készülő énekesnő? És ha azt mondjuk, ezekre a kiegészítőkre egy 10 éves kislánynak van szüksége?CsaládNorthfotoRichie Rich a valóságban - Ők a világ leggazdagabb gyerekeihttp://www.life.hu/csalad/20150616-a-vilag-leggazdagabb-gyerekei.htmlAz, hogy valaki tizenévesen dolgozik, nem új dolog, biztos neked is volt olyan osztálytársad – vagy esetleg te magad voltál az –, aki a nyári szünetet henyélés helyett munkával töltötte. Abban azonban szinte biztosak vagyunk, hogy a tinédzserként kapott fizetésed meg sem közelítette az itt felsorolt tinik keresetét... Sőt, azt is megkockáztatjuk, hogy a jelenlegi béred is igen csak távol van tőle, és megeshet, hogy egész életedben nem fogsz annyit keresni, mint ezek a gyerekek.CsaládAFP37 év után válik Somló Tamáshttp://www.life.hu/csalad/20150614-somlo-tamas-37-ev-utan-nem-tud-elvalni-lengyel-felesegetol.htmlA 67 éves művész 37 éve házas, de már jó ideje szeretne véget vetni ennek a kapcsolatnak.CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.