Nosztalgikus húsvét – Régi szokások, melyeket ideje visszahozni

szokások nosztalgia húsvét hagyomány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A húsvét nem a főtt tojásról, sonkáról és a gyakran csak „épp, hogy" locsolásról szól. Régebben szép hagyományok tartoztak ehhez az ünnephez, melyek emelték a fényét, és közelebb hozták egymáshoz a családtagokat. Most ezekből hoztunk párat.

1. Templomba menni – A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, nem csoda hát, hogy ezen vallás hívői - ha máskor nem is - ekkor részt vesznek az ünnepi misén. Azonban sok családban már csak az idősebb generáció őrzi ezt a szép hagyományt, pedig ez egy igen magasztos közös családi program lehetne.

Forrás: Getty Images

2. A legszebb ruhába öltözni – Ez a szokás még azokból az időkből eredeztethető, amikor az embereknek valóban csak egy szép ruhájuk volt, amit természetesen a jeles napokon viseltek. Szokták mondani, hogy a testet és lelket is ünneplőbe kell öltöztetni ahhoz, hogy valóban át tudjuk élni, például a húsvét igazi arcát.

Forrás: Getty Images

3. Tojásfestés – Nem csak a kisgyerekes családokban lenne érdemes tartani ezt a szép szokást. Barátnők, női rokonok, de akár felnőtt lányok és anyáik számára is remek közös elfoglaltság lehet a főtt, vagy épp kifújt tojások megfestése. Egy közös tevékenység mindig közelebb hozza az embereket egymáshoz.

Forrás: Getty Images

4. Húsvéti kalapot viselni – A 20. század elején még minden hölgy kifejezetten húsvétra feldíszített kalapot viselt. Virágok, színek, ezek mind megidézik a tavaszt, nem mellékesen pedig eleganciát is kölcsönöznek a viselőjének.

Forrás: Getty Images

5. Valami mástól – Régebben szokás volt a hölgyek számára húsvétkor valami olyan ruhadarabot viselni, amelyet férjeiktől, gyermekeiktől kaptak. Ez egy kedves dolog, melyet jó lenne visszahozni.

Forrás: Getty Images

6. Közös vacsora – A húsvét is egy remek alkalom arra, hogy a család összeüljön egy nagy asztal köré és finom ételekkel, jóleső beszélgetéssel töltsék az estét. Manapság az elszeparálódás korát éljük, de jó az ilyen alkalmakat kihasználni, és legalább a szoros családi kötelékeket megerősíteni.

Forrás: AFP

7. Közös éneklés, verselés – Ez főként a gyerekek kiváltsága volt, mely vidámságot, sikerélményt és meghitt hangulatot kölcsönzött. Amikor nem a filmeké és tévéműsoroké a főszerep, az lehetőséget teremt a beszélgetésekre, a közös minőségi időre.

Forrás: Getty Images

8. Húsvéti játékok – A tojáskeresésen kívül rengeteg mókás játékot játszottak régen. Tojásfutás – kanál a szájban, azon a tojás – tojásdobás, tojásgurítás... stb. Rengeteg mókás dolgot lehet játszani, akár felnőttként is.

Forrás: Getty Images
A lombikprogram emberi oldala; őszinte vallomások a meddőségről és a babavárásrólhttp://www.life.hu/csalad/20180327-a-lombikprogram-emberi-oldala-meddosegrol-babavarasrol-pataki-zita-interju.htmlA lombikprogram megítéléséről korábban már írtunk, ám most testközelből is megismerhetsz két történetet. Olvashatsz reményről, reménytelenségről, kudarcokról és sikerről. Peller Mariann beszélgetett három érintettel, a lombikprogram várakozással és nehézségekkel teli időszakáról. Család--Pattanj ki az ágyból az óra első csörrenésére: Itt a megoldás!http://www.life.hu/csalad/20180322-pattanj-ki-az-agybol-az-ora-elso-csorrenesere-ebredj-frissen.htmlBevallom, én az típus vagyok, aki reggelente nehezen kel ki az ágyból. Egyszerre 3-4 ébresztés is be van állítva a telefonomon, és a szundi gombot is végkimerülésig nyomogatom. Sokszor gondolkodtam, hogy miként tudnék frissebben, üdébben kiugrani az ágyból. Próbáltam korábban lefeküdni, de csak forgolódtam az ágyban. Aztán eszembe jutott, hogy talán valamilyen motivációs mantrára lenne szükségem. CsaládOrigoKészíts húsvétra nyuszikat saját kezűleg – DIY ötletek, videókhttp://www.life.hu/csalad/20180321-keszits-husvetra-nyuszikat-sajat-kezuleg-diy-s-otletek-video.htmlA húsvéti készülődés egyenlő a tavaszvárás izgalmával és örömével. Korábban már írtunk a nyuszik szerepéről, mint húsvéti ajándék, most pedig szuper "csináld magad" meglepetéseket hoztunk. Ezeket akár a gyermekeddel is elkészítheted, de akár apró meglepetésnek is tökéletesek. CsaládOrigoZamatos fokhagymás tejszínes csirkemell recept – 30 perc alatt készhttp://www.life.hu/csalad/20180310-zamatos-fokhagymas-tejszines-csirkemell-recept-30-perc-alatt-kesz-ebed-vacsora.htmlKönnyű és gyors ebédre vágysz? Ne menj tovább, megtaláltad! Ezt a krémes, fokhagymás és mesésen porhanyós csirkét egyszerűen elkészítheted ebédre, vagy akár vacsorára is. CsaládOrigoHúsvéti nyuszis ajándékötletek – A csibék és tojások most nem jutnak szerephezhttp://www.life.hu/csalad/20180320-husveti-nyuszis-ajandek-otletek.htmlAz időjárás ugyan nem kedvez a húsvéti hangulatnak, de épp itt az ideje, hogy eltervezd, milyen locsolóverset fog mondani a gyerek a nagyinak, miként fogjátok kifesteni a tojásokat. A lakás ünnepi feldíszítésén túl, neked mint szülőnek már azon is dolgoznod kell, hogy mit hozzon a nyuszi. A csokihegyeken túl, sok családban hagyomány, hogy a kisebbek apró vagy épp nagy ajándékra is szert tesznek a húsvét apropóján. Mi most a nyuszis ajándékokat vesszük sorra. CsaládOrigoMádai Vivien édesanyjával közös fotót osztott meghttp://www.life.hu/csalad/20180327-madai-vivien-edesanyjaval-kozos-fotot-osztott-meg.htmlÉdesanyjával közös fotót osztott meg közösségi oldalán Mádai Vivien. A megszólalásig hasonlítanak egymásra, ezt pedig csak erősíti az egyforma ruha. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.