Vadat és halat, de inkább halat: Jön a nyár, kapcsolj át mediterránba!

2015.05.20. 19:54

Rosszul látsz? Nem tudsz hová tenni egy imént látott ismerős arcot? Szeretnéd csökkenteni a szívroham kockázatát? Egyél halat!

A halételek számos előnyét ismerjük, azonban a következő összeállításban biztos, hogy a legnagyobb halfogyasztók is felfedeznek majd pár érdekes újdonságot. A NetPincér összegyűjtött kilenc érvet, amiért érdemes halételeket fogyasztanunk. 

Forrás: Thinkstock

1.) Az eszkimók rengeteg halat esznek, melynek köszönhetően a szív- és érrendszeri megbetegedések számukra szinte ismeretlenek.

2.) A hal könnyen beleilleszthető az étrendbe. Tele van omega-3 zsírsavval, amely segít az egészséges koleszterinszint fenntartásában, ráadásul laza szövetszerkezetű húsa miatt könnyen meg tudjuk emészteni.

A csodálatos omega-3: Ne hagyd ki az étrendedből!
Bár mostanában meglehetősen sok szó esik az omega-3 zsírsavak kedvező élettani hatásáról, sokak számára még ma sem teljesen tisztázott, miért is fontos ezeknek a zsírsavaknak a szervezetünkbe való bevitele. Tudj meg mindent róluk!

3.) Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Kutatások megállapították, hogy azoknál, akik heti rendszerességgel fogyasztanak halat (sült vagy főtt formában), ötször kisebb eséllyel alakul ki Alzheimer-kór.

4.) Magyarország vízrajzi és klimatikus adottságai kedveznek az édesvízi haltenyésztésnek és halászatnak. Ha vízparti településen járunk, kóstoljuk meg a különleges helyi halételeket. Az igazi bajai halászlében vagy szilvásváradi pisztrángban garantáltan nem fogunk csalódni.

5 budapesti halas hely, amit imádni fogsz
Budapest az utóbbi években felfedezte a halat. Izgalmas néven nyílt belvárosi halbisztró, egyszerre menő lett a halpiacról posztolni Instagramra és a fish & chips is végre olyan itthon, amilyennek lennie kell. A Life.hu megmutatja a legjobb fővárosi halas helyeket, amelyek örökre kitörlik az emlékeidből a halrudacskákat vagy a mocsárízű halászlét.
Forrás: Thinkstock

5.) Ha nem szeretnénk az otthoni elkészítéssel vesződni, rendeljünk halételeket. Egyre több étterem szállít házhoz frissen elkészített halas finomságokat.

6.) A várandós hölgyek, szoptatós kismamák számára kifejezetten ajánlott a tengeri hal fogyasztása, mivel a terhesség utolsó szakaszában az omega-3 zsírsavak támogatják az embrió agyának fejlődését.

Tiltólistás dolgok a terhesség alatt
Azt remélhetőleg minden kismama tudja, hogy a kábítószerfogyasztás és a cigarettázás kifejezetten tiltott a terhesség alatt. Ám vannak olyan ételek, mozgásformák, élethelyzetek, amiket szintén érdemes kerülni abban a bizonyos kilenc hónapban. Ha már várandós vagy, de ha még gyermekvállalás előtt is állsz, jó, ha tisztában vagy a tiltólistás dolgokkal!

7.) A halhús A, D, B12, B1, B2 vitamint, kisebb mennyiségben niacint, pantoténsavat (B5-vitamin) és E-vitamint tartalmaz, és nem utolsó sorban gazdag foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kálcium forrás.

8.) Ahogy egyre idősebbek leszünk, úgy a legtöbbször a látásunk is romlik. Fogyasszunk heti háromszor zsíros halat, mint amilyen a makréla, a hering vagy a lazac és megspórolhatjuk a szemüveg árát.

Forrás: Thinkstock

9.) Fel tudnánk sorolni mi volt az első öt pont? Ha nem, akkor épp itt az ideje halat együnk, ugyanis jótékonyan hat a rövidtávú memóriánkra is. A halfogyasztás segít, azon agyi területek egészségének megőrzésében, melyek a rövid távú memóriáért és a koncentrációs képességért felelősek.

Így változtass az étrendeden 50 felett:
Ahogy idősebbek leszünk, egyre nehezebb leadnunk a felesleges kilókat, és oda kell figyelnünk a koleszterinszintre is. Vagyis 50 felé igenis el kell indulni egy kímélőbb életmód felé. Eláruljuk, mire érdemes különösen odafigyelni!
betegségomega-3 zsírsavhalhalhússzívderítőterhességegészség