Karácsonykor jelentkező nyavalyák, amelyeket idén kikerülhetsz

Forrás: Giphy -
karácsony nyavalya másnaposság meghűlés december gyomorrontás stressz megfázás megbetegedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A december egyet jelent az ünnepekre való készülődéssel, a (jobb esetben) havas tájjal, a karácsonyi vásárok forgatagával és illatával, a koccintásokkal, a finom vacsorákkal és potya sütikkel – és az ezzel együtt jelentkező meghűléssel, gyomorrontással és a céges partik után jelentkező macskajajjal. Tippjeink segítségével elejét veheted mindezeknek, hogy csak a szép pillanatok maradjanak meg az év legvarázslatosabb hónapjából.

Igen, kint hideg van, ezért hallgass végre anyukádra

Ha tudod, hogy szinte az egész napodat a hideg téli levegőn fogod tölteni, öltözz fel ennek megfelelően! Legyen szó akár karácsonyi vásárról, akár egy sétáról a közeli parkban vagy erdőben, figyelj arra, hogy több réteg legyen rajtad – így még ha meleged is van, elegendő csak egy ruhadarabtól megválnod ahhoz, hogy máris kellemesebb legyen a hőérzeted.

A téli időszakban sem árt figyelned a helyes táplálkozásra, hogy egészséges és ellenálló legyél. Igyekezz minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, ha pedig szükségét érzed, tarts C-vitamin-kúrákat!

Tudom, anyu, sapka, sál! Forrás: Giphy

A nagy vitaminmítosz: mi árt és mi használ?

Egy friss kutatás eredménye szerint sokkal többet költünk vitaminokra, mint fájdalomcsillapító gyógyszerekre. De valóban megéri? Tényleg hasznosak ezek az étrend-kiegészítő tabletták? Ennek jártunk utána dietetikus szakértőnk segítségével. Kattints ide a cikkért!

Kíméld a gyomrod!

Bár csábító jól telepakolnod a tányérodat a céges karácsonyi bulikon és a családi eseményeken, jó, ha előre gondolsz az utána jelentkező, kellemesnek cseppet sem mondható közérzetedre. A túlevés ugyanis nem csupán az emésztőrendszeredet viseli meg, hanem a kedvednek és bizony a vonalaidnak sem tesz jót.

Ha vacsorára, ebédre vagy hivatalos, kövesd „a kevesebb több” elvét, a nehéz, zsíros ételek helyett pedig inkább a könnyebb fogásokat részesítsd előnyben. Törekedj a kiegyensúlyozott étkezésre ilyenkor is!

A karácsonyi túlevés a kedvedet is elronthatja Forrás: Giphy

Karácsony hízás nélkül? Így csináld

Az ünnepi időszak általában a fogyókúrázók rémálma, hiszen ilyenkor a szokásosnál is nehezebb ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak. Ha nem szeretnéd diétával kezdeni a januárt, mutatunk pár trükköt, amelyekkel elkerülheted, hogy a mérleg nyelve a vágyottnál többet mutasson az ünnepek után. Kattints ide a cikkért!

Absztinencia helyett mértékletesség

Valószínűleg mindenki ismeri az érzést, amikor egy tisztességesen átmulatott éjszaka után fejfájással és rosszulléttel ébred. Az év végi céges bulik és a családi, baráti események velejárója a koccintás, ám senki sem kötelez arra, hogy részegre idd magad egy-egy ilyen alkalom során. Hogy mi mindent tesz az alkohol a szervezeteddel, arról bővebben itt olvashatsz.

Mi mégsem elrettenteni akarunk, inkább mértékletességre intenénk téged: hogy pontosan mekkora az a mennyiség, amely még az egészséges határokon belül van, arról bővebben itt olvashatsz.

Fő a mértékletesség Forrás: Giphy

Gondoltad volna, hogy a karácsonyfa is gondot okozhat?

Ha allergiával küzdesz, különös gonddal járj el a karácsonyfa kiválasztásakor. Bár sokan úgy tartják, hogy igazi fenyő nélkül nem igazi az ünnep, az erdőben nevelkedett fákon könnyen megtelepedhetnek penészgombák, amelyek a karácsonyfa felállításával a lakásban is tovább terjedhetnek. A rájuk érzékenyek minderre köhögéssel, tüsszögéssel reagálhatnak.

Amennyiben te nem, de a hozzád vendégségbe várt szeretted allergiás, a rá való tekintettel inkább műfenyőt állíts karácsonyfa gyanánt.

A karácsonyfa is okozhat allergiát Forrás: Giphy

Hozzád milyen karácsonyfa illik?

Egy korábbi cikkünkben már megmutattuk az idei karácsony leggyönyörűbb lakásdekorációit, most következzen az ünnep egyik legfontosabb kelléke, a karácsonyfa! Ahány ház, annyi stílusban pompázhatnak a fenyők, most végigvesszük a legdivatosabbakat. Hozzád melyik illik? Kattints ide!

Túlvállalás és hajtépés helyett

Beszerezni az ajándékokat, kitakarítani a lakást, gyártani a mézeskalácsokat, utolérni magad a munkában, és eleget tenni a meghívásoknak – az év végi hajrá közepette nem nehéz elfeledkezni arról, miről is szól valójában az ünnepi időszak. Hogy ne egy megpróbáltatásokkal teli időszakként tekints vissza a karácsonyt megelőző napokra, oszd be jól az idődet, tanulj meg nemet mondani, és kérj segítséget!

Nem baj, ha nem lesz tökéletes a menü, vagy ha pont nem az a meglepetés kerül a fa alá, amit éppen kigondoltál. Ha úgy érzed, túlvállaltad magad, nyugodtan fordulj a párodhoz, a családtagjaidhoz vagy a barátaidhoz, és kérj tőlük segítséget!

Karácsonyi pánik helyett inkább kérj segítséget szeretteidtől! Forrás: Giphy

5+1 tipp, hogy idén ne stresszelj az ünnepek alatt

A karácsony a szeretet ünnepe – ezzel együtt sajnos az egyik legstresszesebb időszak az évben. Van, akinek ez a stressz inkább örömteli várakozás, de van, akinél már az elviselhetőség felső határát súrolja. Ha te is az utóbbi csoportba tartozol, vegyél egy nagy levegőt, és az alábbi tippek segítségével próbáld meg idén nyugisabban átvészelni az adventi időszakot. Kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.