A rákbetegségek 40 százaléka a túlsúllyal hozható összefüggésbe Amerikában

Forrás: Thinkstock -
daganat túlsúly rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikában a daganatos betegségek 40 százaléka, egy év alatt több mint 630 ezer eset, kapcsolatba hozható a páciens túlsúlyával - közölte kedden az amerikai betegségellenőrzési- és megelőzési központ (CDC) vezetője, aki egyúttal ismét felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára.

"Egy országban, ahol a felnőttek 71 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a CDC vizsgálata nyomán született eredmények aggodalomra adnak okot" - jelentette ki Brenda Fitzgerald, a központ igazgatója.
Az amerikai felnőttek túlnyomó többsége súlyosabb, mint ajánlott, és ez a többletsúly vagy az elhízottság növeli a rákbetegségek kialakulásának kockázatát. A normális testsúlya megőrzésével és szinten tartásával mindenki sokat tehet azért, hogy elkerülje daganatos betegség kialakulását - fűzte hozzá az igazgató.

A túlsúly a kutatások szerint 13 ráktípus kockázatát növeli meg, köztük a nyelőcső, a pajzsmirigy, a posztmenopauzális mell, az epehólyag, a gyomor, a máj, a hasnyálmirigy, a vese, a petefészkek, a méh, a vastagbél és a végbél daganatos megbetegedésének rizikóját.

A CDC jelentése megállapította, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek rákos megbetegedéseinek aránya nő, holott az új rákos esetek általános aránya a '90-es évek óta csökken. A vastagbélrák az egyetlen olyan túlsúllyal összefüggésbe hozható rák, amelynek esetszáma 2005 és 2014 között - főként a szűréseknek köszönhetően - 23 százalékkal csökkent. A túlsúllyal összefüggésbe hozható többi daganatos betegség előfordulása az említett évtized alatt 7 százalékkal nőtt.

A jelentés szerint a 2014-ben diagnosztizált 630 ezer rákos eset mintegy kétharmada az 50 és 74 év közötti korcsoportban fordult elő. A rákkal diagnosztizált nők közül 55 százalék volt túlsúlyos, míg a férfiak közül 24 százalék. A CDC legutóbbi adatai szerint az Egyesült Államokban a lakosság 32,8 százaléka túlsúlyos és 37,9 százaléka elhízott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.