morfin táplákozás sajt kábítószer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Igen sokan kedvelik a finom sajtokat, néhányan talán már szinte sajtfüggőnek érzik magukat. Minderre igen egyszerű a magyarázat: a sajt ugyanis nyomokban morfint tartalmazhat.

Már a múlt évszázad nyolcvanas éveiben igazolták, hogy a sajt kis mennyiségben tartalmazhat morfint, a mákgubóból származó ismert anyagot. A morfint az orvostudomány tűrhetetlen fájdalom csillapítására használja, de euforizáló hatása is van, kábítószerként tartják nyilván.

iStockPhoto
iStockPhoto

Eli Hazum és munkatársai a Wellcome Research Laboratoiresnél már 1981-ben igazolták a morfin jelenlétét a sajtokban. Vizsgálódásaikból kiderült, hogy a mák alkaloidája a tehéntejben és az anyatejben is kimutatható. Ez utóbbiról a szakemberek úgy vélik, szerepe van az anya-csecsemő kötődés kialakulásában. Ezen felül a tejben található egy kazein nevű fehérje, ami kazomorfinná bomlik le, és amelynek szintén hasonló hatása van. A sajtokban a kazein feldúsul, így érthető, hogy a hatása is erősebb. Az úttörő felfedezés óta több kutatás is igazolta, hogy a sajtokban csekély mennyiségű kábító hatású anyag található.

Miért nem szabad sok sajtot enni?

Persze a legnagyobb problémát a sajtokban nem a morfin, hanem a rengeteg úgynevezett telített zsír jelenti, amelyek nagymértékben hozzájárulnak az elhízáshoz és így a szív-érrendszeri betegségek kialakulásához. Egyszóval csak mértékkel szabadna fogyasztani ebből az élelmiszerből - de ez nem is olyan könnyű.

A séfként dolgozó Isa Chandra Moskowitz nyíltan felvállalta sajtfüggőségét, amin mára már túljutott. "Érdemes néhány hónapig megvonni magunktól a sajtot és lehetőséget adni az ízlelőbimbóknak, hogy alkalmazkodjanak döntésünkhöz. Most már meg tudom különböztetni a nyers és a sütött tökmag ízét. Ha egyszer ráébredünk arra, hogy nem kell mindenhez sajtot enni, hirtelen ízlérzékelő-szupersztárnak fogjuk érezni magunkat" - mondta az egykori sajtfüggő.



Hevesi Tamás a Life Magazin adásában elárulta: igazi vegetáriánus, 20 éve nem eszik húst és nem iszik tejet.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Nq7dUSQIoO3F8HfH

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.