Közeleg a várva várt álomnyaralás? Jó lenne már felülni a repülőre, utazni a felhők felett, majd megérkezvén kezdődhet a teljes kikapcsolódás. Napsütés, meleg, tenger vagy éppen hegyek. Repülni azonban nem mindenkinek szabad, számos betegség esetén ugyanis tilos a felszállás.

Forrás: Thinkstock

 1. Megfázás

Ha csak egy megfázásról van szó, nincs akadálya a repülésnek. Az egyszerű, recept nélkül is kapható orrsprayk segítenek, hogy a fel- vagy leszállás közben előforduló orrdugulás gyorsan és különösebb kellemetlenségek nélkül elmúljon. Nem ilyen sima a helyzet, ha arcüreggyulladásod van. A gyulladás miatt ugyanis a nyomásváltozástól kialakuló orr- és füldugulás bizony fájdalmas is lehet. De a fül- vagy fejfájáson kívül átmeneti, hosszabb-rövidebb ideig tartó halláskárosodás is jelentkezhet. Biztos, ami biztos, ha meg vagy fázva, pláne, ha arcüreggyulladásod van, keresd fel a háziorvosodat, és kérj tőle tanácsot és gyógyszert.

2. Fülfájás

Ha rendszeresen szenvedsz a középfülgyulladástól, repülőút előtt akkor is konzultálj az orvosoddal, ha éppen panaszmentes vagy. A fel- és leszállásnál ugyanis a légnyomás fájdalmas következményekkel járhat. Fülgyulladással ugyanis nem ajánlott a repülés, súlyos fejfájást, és akár halláskárosodást is okozhat a légnyomásváltozás.

A középfülgyulladás jelei:
A nátha a füleidre is igen könnyen ráhúzódhat, főleg, ha alapból is hajlamos vagy rá, továbbá magas a rizikófaktor a gyerekek esetében is. Megfázáskor az eldugult orrüreged miatt a füled sem szellőzik megfelelően, a helytelen orrfújással pedig még be is préselheted a váladékot. (Ezek az orrból hátracsorgó váladékban található baktériumok fertőzhetik meg a mandulákat és a gégefőt is.)

A fertőzés fülfájással és lázzal jelentkezik, melyekkel szintén nem szabad viccelni. Minél hamarabb szakorvosi segítséget kell kérned, ahol kiderül, fel kell-e szúrni a dobhártyád, szükséges-e antibiotikus kezelés, vagy elegendő-e számodra a fülcseppes kezelés. (A legjobb természetes gyógymódokat egyébként itt találod.)
Forrás: Thinkstock

3. Szemproblémák

Akik lágy kontaktlencsét hordanak, gyakran szenvednek repülés közben a szemviszketéstől és a kellemetlen 'valami a szemembe ment' érzéstől, amit az alacsony páratartalom okozhat. Ezt azonban könnyen kiküszöbölheted, ha szemüveget viselsz az úton. Akik lézeres látáskorrekción, vagy más beavatkozáson mentek keresztül, gyakran panaszkodnak a gépen mozgáskoordinációs problémákra, szédülésre, gondjaik akadtak az éleslátással, vagy a szemük érzékenyebb volt a fényre. Ezek a panaszok azonban hamar elmúlnak landolás után.

4. Fogászati kezelés után

Közvetlenül utazás előtt kell kihúzni a bölcsességfogadat? Valószínűleg a fogorvosod is egyetért abban, hogy inkább repülésmentes időszakban végezze el a beavatkozást. Ha azonban volt ideje a foghelynek begyógyulni, már nem fáj, nem vérzik, nincs elfertőződve, akkor bátran elindulhatsz. Fogtömés után egy-két napig nem ajánlott a repülés. Bonyolultabb kezelések - komplikációmentes foghúzás, gyökérkezelés vagy fogpótlás - esetében pedig három-négy hetet érdemes várni az indulással.

A bölcsességfogak pszichológiája:
Nem tudni, mikor jönnek, vagy érkeznek-e egyáltalán. Van, akinek a pubertáskor végén már mocorognak, de olyan is, aki 30 évesen is szenved tőlük, vagy éppen akik számára sosem derül ki, van-e egyáltalán bölcsességfoguk. Eltávolításukról a fogorvosok is különböző véleményen vannak. De akkor mi az igazság? És kell aggódnunk a bölcsességfogak miatt? Korábbi cikkünkből kiderül.

5. Emésztőrendszeri gondok

Normál esetben a repülés nem okoz különösebb gondot, ha emésztési problémáid vannak. Az utazás miatti izgalom, a fedélzeten pedig a megváltozott nyomás okozhat kellemetlenségeket: hasmenést éppúgy, mint szorulást. Erre akár a megfelelő vény nélkül kapható orvosságokat is beszerezheted, de egy kis odafigyelés is sokat számít.

Kerüld a szénsavas italokat és a szélhajtó ételeket, például a tojást, káposztát vagy a hüvelyeseket! Tarts inkább néhány napos diétát - ezzel az alakodat is tökéletesebbé teheted! A tengeri, vagyis légi betegség kivédésére pedig egyél gyömbértartalmú ételeket, vagy vegyél gyömbértablettát. Ha tudod, hogy a gyomrod rosszul viseli a repülést, a szárnyak közötti helyre kérd a jegyedet, az a legnyugalmasabb része a fedélzetnek.

Az örök kérdés: számít, hogy hol ülünk a gépen?
Ebben a tekintetben eltérő a szakértők véleménye. Van, aki szerint sajnálatos módon nincsen varázserővel bíró, a biztos túlélést esélyét kínáló ülés a gépen. Más azt mondja, hatalmas szerepe van a szerencsének. Sokan pedig tartják, hogy ha a gép hátsó részeiben ülünk, nagyobb az esélyünk a túlélésre. 2000 túlélő megkérdezése után néhány tanulságot azért sikerült levonnia a szakértőnek. Ezeket itt érheted el.
Forrás: Thinkstock

6. Köhögés

Egy hörghurut nem lehet akadálya a repülésnek, de ha ezzel a problémával küzdesz, tanácsos kikérni szakorvos véleményét. Mivel a légutak nem zárt rendszerek, a légnyomásváltozás nem befolyásolja a működésüket. A fedélzet száraz levegője azonban fokozhatja a tüneteket, erősödhet a köhögésed. De ha felíratsz az orvosoddal megfelelő köhögés elleni szert, nem fogsz szenvedni repüléskor. Fontos, hogy az utazás alatt gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról azért, hogy a nyálkahártyád ne száradjon ki.

7. Szívbajok

Ha szívproblémáid vannak, repülés előtt mindig kérd ki a kezelőorvosod tanácsát. A felhők felett a fedélzeten ugyanis alacsonyabb a levegő oxigéntartalma, mint a földön. Ettől felgyorsul a szívverés, nő a nyomás a szívben, a ketyegő teljesítménye ugyanakkor csökken. Ez pedig egy egészséges szívnél is bajt okoz, nemhogy egy betegnél.

Ha szívkoszorúér-problémád van, netán szívrohamod volt, nemcsak a kardiológusoddal kell konzultálnod, hanem a légitársaságnál is jelezned kell. Ha gyógyszereket kell szedned rá, az orvosságok mindenképpen legyenek a kézitáskádban. Ne feledkezz el a leleteidről sem, amik legyenek angolra lefordítva.

8. Trombózis

Orvosi tény, hogy a gyakori repülés fokozhatja a vénatrombózis kialakulásának kockázatát, pláne, ha más rizikófaktorokkal - dohányzás, túlsúly, fogamzásgátló tabletta - párosul. A repülőgép szinte észrevétlen remegése, a hosszú ideig tartó ülés, a hajlított térdek ugyanis lassítják a lábak vérkeringését, akadályozzák, lassítják a vér áramlását.

Csökkentheted a trombózis kialakulásának veszélyét, ha a hosszabb repülőúton felállsz, nyújtózkodsz, és teszel néhány lépést, lábujjhegyen, majd a sarkadon. Figyelj arra, hogy bőségesen fogyassz folyadékot, és ha az orvosod sem tiltja, a repülés előtt vegyél be 500 mg aszpirint, ami hígítja a vért.

Íme néhány trombózishoz vezető ok:
2014 január elseje óta már nem szívesen írnak fel az orvosok fogamzásgátló gyógyszert azoknak a nőknek, akik nem estek át egy trombózismutáció-vizsgálaton. Mivel alattomos betegségről van szó, azoknak is érdemes lehet megvizsgáltatni magukat, akik nem rendszeres gyógyszerszedők. A témáról itt írtunk korábban.
Forrás: Thinkstock

9. Terhesség

Várandósság esetén a nyolcadik hónapig nem tilos a repülés, természetesen csak a szülészorvosod engedélyével. Sem a légnyomásváltozás, sem a sugárzás nem káros sem a magzatodra, sem rád. A 36. hét után a légitársaságok csak külön orvosi engedéllyel, nagyon indokolt esetben engedik a kismamáknak a repülést. Komplikált, vagy veszélyeztetett terhesség esetében azonban a 31. hét után már biztonságosabb a földön maradni. Szülés után egy-két héttel már ismét nincs semmilyen akadálya annak, hogy repülőgépre ülj, ha ezzel a nőgyógyászod is egyetért.

10. Operáció után

A legtöbb egyszerű műtét után néhány napon belül már engedélyezett a repülés. Például a csonttörés helyreállítása miatt végzett operáció után már egy nappal repülőgépre ülhetsz, persze a bonyolultabb beavatkozások hosszabb lábadozást igényelnek. Minden esetben kérd ki az orvosod tanácsát, és hallgass is rá. Az orvosi szakvéleményt pedig a légitársaságnak is juttasd el a saját biztonságod érdekében.