Bár valószínűleg mindenki a tűsarkú cipőkre tippelne, a lábak szempontjából a legrosszabb lábbelik dobogóján a kényelmesnek tűnő flip-flop papucs végzett.


Flip-flop

Hiába tűnik kényelmesnek, a flip-flop papucs a legrosszabb választás a láb szempontjából. Egyrészt nem tartja a lábfejet, ráadásul olyan kisebb sérülések ellen sem véd, mint amikor a tömegben valaki rálép a lábadra a maga sarkú cipőjében. "Sokan flip-flop papucsban kertészkednek, futnak, frizbiznek, vagy éppen fociznak a kertben. Rengeteg sérüléssel találkoztunk, amit az ilyen papucsok nem megfelelő használata okozott" - mondta John Anderson, a Michigan Egyetem professzora.

Fundango

Tűsarkú

Bár egy jól kiválasztott tűsarok csodásan megnyújtja a vádlikat és légies megjelenést kölcsönözhet, mindennapi viseletre egyetlen orvos sem ajánlaná. Míg ugyanis az 1-1,5 cm magas sarok még egészségesen emeli meg a bokát, addig az ennél magasabb cipők napi viselete akár kóros elváltozásokhoz is vezethet. A leggyakoribb "mellékhatása" a tűsarkaknak, hogy az Achilles-ín lerövidül, ami annak gyulladásához vezet. A magas sarok emellett hatalmas nyomást is helyez a lábfejekre, ami túl azon, hogy fájdalmas, hosszú távon a lábujjak deformálódását okozhatja. A fájdalom egyébként nemcsak egy kellemetlen tünet, amit a szépségért hajlandó vagy elviselni, hanem a szervezeted figyelmeztető jelzése is. A láb ugyanis az egész vázrendszer alapja, ha fájdalmat érzel, valószínűleg már a lábad többi ízületeit és a gerincedet is extrém terhelés érte. Ha lehet, tűsarkú cipőket csak ritkán, különleges alkalmakkor viselj, és soha ne válassz olyat, ami hegyes orrban végződik.Thinkstock

Hegyes orrú cipő

A hegyes orrú cipők hasonlóan károsak, mint a magas sarkúak. A lábujjakat ugyanis annyira összenyomja, hogy begyulladhatnak, majd bedagadhatnak az ujjakban lévő idegek. Ilyen esetekben pedig hosszas fizikoterápiás kezelésekre, vagy akár műtétre is számíthatsz. Ahogyan a magas sarkú cipőknél is említettük, itt is a legrosszabb választás, ha olyan modell mellett döntesz, ami amellett, hogy hegyes orrú, még magas sarokkal is rendelkezik.

Thinkstock

Balerinacipő

A flip-flop papucsokhoz képest egy fokkal jobb választás, mivel zártabbak és így legalább védik a lábat a sérülésektől, ugyanakkor semmivel sem adnak jobb tartást. Ráadásul többnyire olyan lapos és vékony a talpuk, hogy szinte olyan érzés, mintha egy zokniban sétálnál egész nap. Gyakori viselete szintén gyulladások kialakulásához vezethet, ezért jobb, ha csak ritkán hordod.

Zara

 


Lájkolj minket a Facebookon és nyerj Volt vagy Balaton Sound jegyet!


Shodeinde Dorka: A stresszhelyzetek felpörgetnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110530-rizikofaktor-shodeinde-dorka-a-stresszhelyzetek-felporgetnek.html Videoblogot készít a 21 éves mellrákos modell a küzdelmérőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110610-videoblogot-keszit-a-21-eves-mellrakos-modell-a-kuzdelmerol.html Sokba kerül az önbizalomhiány - A kényszeres vásárlás pszichológiájahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110614-sokba-kerul-az-onbizalomhiany-kenyszeres-vasarlashoz-vezethet.html Csókolózással elkaphatjuk a fogszuvasodást?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110615-csokolozassal-elkaphatjuk-a-fogszuvasodast.html Bizarr kinövések, melyek elcsúfítják az emberi testethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110606-furcsa-kinovesek-melyek-elrutitjak-az-emberi-testet.html Amikor a gyógyszerek már nem használnak - Az allergia lelki okaihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110516-amikor-a-gyogyszerek-mar-nem-hasznalnak-az-allergia-lelki.html