Régóta közismert tény, hogy a kutyák szaglása csaknem százezerszer fejlettebb az emberekénél. A kutyáknak ezt a fantasztikus képességét már évtizedek óta kihasználják az emberek. A repülőtereken és határátkelőkön például előszeretettel alkalmaznak drogkereső vagy a hadseregnél bombakereső kutyákat. De az elmúlt években egy kutatócsoport elhatározta, hogy megpróbálják a kutyák fejlett szaglásának felhasználásával forradalmasítani a rák korai diagnosztizálását.

2011 első felében egy németországi kutatás során felfedezték, hogy a kutyák képesek felismerni a tüdőrákot a rákos betegektől származó leheletminták alapján. A kísérletben szereplő négy kutya 71 százalékos sikerrel volt képes felismerni a szagmintákat, ami jóval magasabb arány, mint amit a puszta véletlennel lehetne magyarázni.

Thinkstock

A német kutatók elmélete szerint a rákos sejtek egyfajta illékony vegyületeket bocsátanak ki, melyeket a kutyák a rendkívül fejlett szaglásuknak köszönhetően képesek megérezni, és némi gyakorlás után akár több ezer minta közül is képesek felismerni a rákos sejtekből származó szagmintákat. A kutatók meglátása szerint ennek a módszernek az alkalmazásával valóban forradalmasítani lehetne a rák korai felismerését. A fájdalommal járó biopsziával szemben az új módszer nem igényelne semmiféle műtéti beavatkozást, ráadásul sokkal olcsóbb és egyben gyorsabb megoldást is jelentene a rákdiagnózisban.

Fájdalommentesen, szaglásukkal diagnosztizálják a legapróbb eltéréseket

"Az egyik legnagyobb félreértés a munkánkkal kapcsolatban, hogy sokak szerint mi azt gondoljuk, a kutyák jobbak a gépeknél, pedig egyáltalán nem erről van szó" - mondta dr. Claire Guest, az emberi és az állati viselkedés szakértője, valamint a brit buckinghamshire-i kutatóközpont "rákkiszagoló" kutyaprogram vezetője.

"Természetesen egyetlen kutya sem képes 100 százalékos hatékonysággal, tévedés nélkül felismerni a rákos mintákat, de az is biztos, hogy a gépek jelenleg nem képesek arra, amire a kutyák. Az új módszerrel a költséges és fájdalmas szövetmintavétel helyett akár egy vizeletmintából vagy egy leheletmintából pillanatok alatt ki lehetne mutatni a betegséget" - tette hozzá dr. Guest. A kutatók összesen 22 kutyát tanítottak be, hogy felismerjék és ugatással jelezzék, ha egy diabéteszes páciens vércukorszintje túl alacsony lesz, vagy figyelmeztessék a narkolepsziás betegeket, ha rövidesen egy paralízises alvásroham közeledését érzékelik. Hamarosan talán arra is képesek lesznek a kutyák, hogy egy súlyos allergiás roham közeledését előre jelezzék az allergiásoknak. Ezeket a jeleket ugyanazzal a módszerrel, tehát pusztán a szaglásuk alapján képesek felismerni a kutyák, akik a szagminták alapján az emberi szervezetben bekövetkező legapróbb eltéréseket is érzékelik.

Thinkstock

Minden betegség szagváltozással jár

"Még csak egészen az elején vagyunk annak a folyamatnak, amivel kideríthetjük, hogy a kutyák a szaglásuk segítségével hányféle betegség korai felismerésére lehetnek képesek" - nyilatkozta dr. Guest. "Nagyon úgy tűnik, hogy szinte valamennyi betegség, illetve szervezetben beálló változás egyben szagváltozással is jár, és az egészben az a legnagyszerűbb, hogy a kutyák képesek meghatározni, hogy melyik szag felel meg a normális állapotnak, illetve mikor tér el attól."

Eddig ugyan főként a diabéteszes páciensek egy kis része profitált a betanított kutyák szolgáltatásaiból, de a legnagyobb áttörést a rákkutatásban lehetne elérni, aminek következtében emberek millióinak élete változhatna meg.

Rohamjelző kutyák Magyarországon

A daganatos betegségek felismerése mellett hazánkban már jó néhány éve szerepet kaptak a "rohamjelző kutyák", vagyis azok a négylábú társaink, akik a cukorbetegek rosszulléteit, illetve az epilepsziás rohamot képesek időben jelezni.

A debreceni székhelyű PACSI Alapítvány munkatársa, Bán Éva avatott be minket a részletekbe: "Az epilepszia kifejezetten sok, körülbelül 70 000 embert érint hazánkban. Az epilepsziás rohamok megviselik a szervezetet, ám mellette magától a rohamoktól való félelem az, amely hatalmas terhet ró a betegekre, hiszen nem lehet tudni, hogy mikor, milyen körülmények között fog jelentkezni az újabb roham. Természetesen a roham sok esetben veszélyes helyzetet idéz elő: hiszen még az utcára sem kell kitennie a lábát az epilepsziával  küzdő embernek ahhoz, hogy akár halálos veszélybe kerüljön. Támadhat a roham ebédfőzés közben, a fürdőszobai tevékenységek során, esetleg egy kisgyerek ellátásakor. Könnyen belátható tehát, hogy egy rohamjelző kutyus jelenléte a beteg életében sok esetben akár életmentő is lehet."

Fotó: PACSI Alapítvány
Ő Filip, a PACSI Alapítvány egyik rohamjelző kutyája

Hogyan tud segíteni egy rohamjelző kutya?

"Az epilepsziát jelző kutya a rohamokat előre jelzi, így gazdájának lehetősége van biztonságba helyezni magát roham előtt, időben be tudja venni a gyógyszerét, így a rohamot akár meg is előzheti" - mondta el Bán Éva. "Talán ez a legfontosabb, a roham megelőzése, és a kiképzett kutyák erre tökéletesen képesek. Minden esetben az arra a 'párosra' jellemző módon, vagyis úgy, ahogy azt a kiképzés során a gazda megerősítette, olyan módon jelez a kutya: keresztbe áll a gazdi előtt, hevesen ugatni kezd, az arcot kezdi nyalogatni - de minden esetben úgy, ahogy soha máskor nem viselkedik."

A hétköznapi kutyák is jeleznek!

"Egyébként a 'hétköznapi' kutyák egy jelentős része spontán módon is jelzi a rohamokat, csak éppen nincs olyan kölcsönösen egymásra figyelő kapcsolat, hogy ezt a gazda vagy a környezete észrevenné, illetve jó néhány esetben csak hosszú idő után tudatosodik az emberekben, hogy a rohamok előtt érzékelhetően megváltozik a család kedvencének a viselkedése" - világít rá egy érdekes tényre a szakértő. "Bár a kiképzés nagyon fontos, mert a kutya viselkedése tudatossá válik, azért fontos tudni, hogy a spontán jelző kutyák viselkedésére is rá lehet erősíteni."

Thinkstock

Amennyiben a roham mégis bekövetkezik, a kutya több dologban is segíthet: vagy segítséget hív - egy speciálisan kiképzett módon, például megnyomja a segélyhívó gombot, esetleg valamilyen eszközzel akár idegen ember felé is jelez: kivisz egy apró, információkat tartalmazó zászlót az utcára -, máskor a roham lefolyását teszi könnyebbé, gyorsabbá. Ennek módja nagyon egyszerű, a rohamban szenvedő beteg végtagjait nyalogatja: a tenyeret, a lábszárat, kezet, és bár erre hazánkban nem képeztek ki még kutyákat, de külföldön rendszeres, hogy a kutya a beteg cipőjét, zokniját is lehúzza, hogy a talpat tudja nyalogatni. A tenyér és talp nyalogatásával ugyanis olyan ingereket juttat az agyba, amely segíti a roham befejeződését. Máskor mindig azt a területet nyalogatja, amelyik görcsben van, amelyik remeg, ezzel is úgy stimulálva az idegrendszert, hogy a görcsök elmúljanak.

Az a tapasztalat, hogy a rohamjelző kutyával rendelkező betegeknél ritkulnak a rohamok, lefolyásuk enyhébbé, rövidebbé válik. Ráadásul a betegek biztonságban érzik magukat a kutyával, bátrabban mernek utcára menni, könnyebben lépnek kapcsolatba más emberekkel, mindemellett a kutya feltétlen szeretetével érzelmi támasz a betegek számára. A rohamjelző kutyák persze más segítő feladatokat is ellátnak, villanyt kapcsolnak, ajtót nyitnak, tárgyakat adnak fel, vagy éppen kosarat visznek fel.

Az epilepszia rohamjelző kutyák kiképzési módszerét a PACSI Alapítvány munkatársai Németországban tanulták Erik Kerstingtől, aki több évtized tapasztalatával dolgozta ki azt. A módszerére jellemző, hogy a tesztrendszernek és a kiképzési módnak köszönhetően minden programba kerülő kutya jelezni tudja a roham közeledését, ám a kiképzési programba leendő gazdák is bekerülnek, hiszen ennél a folyamatnál éppen ez a lényeg, hogy nagyon szoros, segítő kapcsolat alakulhasson ki kutya és gazdája között.

Thinkstock

Kutyahűség

Szívesen írnánk azt, hogy biztosan lehet tudni, milyen jelekből tudják, hogy közeledik a roham vagy a diabéteszes rosszullét, de valójában erre vonatkozólag csak nagyon kevés kutatási eredmény áll rendelkezésre. Egyformán szóba kerülhet a test hőmérsékletének megváltozása, a pulzusszám emelkedése, a veríték szagának eltérése, a lehelet megváltozása. Esetleg mindez így együtt, hozzátéve még a beteg viselkedésének megváltozását, hogy mozgása lassul, vagy éppen kapkodni kezd, esetleg tétovázik, bizonytalanná válik, netalán egy pontra mered. Egy biztos: a rohamjelző kutyák a kiképzésük során olyan elképzelhetetlenül szoros kapcsolatba kerülnek a gazdáikkal, amely után életük minden pillanatában fáradhatatlanul és hűségesen csak arra az egy, a rájuk bízott beteg emberre figyelnek. Mintha az ő életük függne a beteg jólététől. És nem fordítva.

"A nyári estéknek más illata van" - A világ vak kislányok érzékein keresztülhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111206-deborah-es-melitta-ket-vak-kislany-mindennapjai.html Rémisztő evolúciós változások: eltűnnek a nemek a jövőben?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111205-remiszto-evolucios-valtozasok-eltunnek-a-nemek-a-jovoben.html Ismerd fel! A kókler természetgyógyászok módszereihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111202-ismerd-fel-a-kokler-termeszetgyogyaszok-modszerei.html Szervátültetés - Igaz, hogy felvesszük a szervadományozó tulajdonságait?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111129-szervatultetes-igaz-hogy-felvesszuk-a-szervadomanyozo-tulajdonsagait.html "Az orvos csak legyintett a dudorra" - Így épült fel Mariann egy súlyos betegségbőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111121-igy-epult-fel-mariann-egy-sulyos-betegsegbol.html Radioaktív jód került a levegőbe - veszélyben voltunk?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111123-radioaktiv-jod-kerult-a-levegobe-veszelyben-voltunk.html Mikrohullámoktól a mobiltelefonig: csak legenda vagy tényleg rákkeltőek?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111118-mikrohullamoktol-a-mobiltelefonig-csak-legenda-vagy-tenyleg-rakkeltoek.html