Laura 13 éves korában állapították meg a kóros gerincferdülését, miután a bátyjának feltűnt, hogy a lány jobboldali lapockája jobban kiáll.


A brit Laura Fitzwalter soha nem panaszkodott fájdalomra, ezért a szülők eleinte nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget a kiálló lapockának, de azért elhatározták, hogy orvoshoz fordulnak. A család nagyon meglepődött, mikor a röntgenfelvételek alapján kiderült, hogy Laurának rendkívül súlyos szkoliózisa, vagyis kóros gerincferdülése van.

"Soha korábban nem láttam ilyen mértékű gerincferdülést. Akkora görbület volt Laura gerincében, hogy kezdte elnyomni a környező létfontosságú szerveket" - mondta a bournemouthi Poole Általános Kórház sebésze.Northfoto

Az orvosok felhívták a szülők figyelmét, hogy ha nem végzik el sürgősen a gerincműtétet, akkor egy idő után a meggörbült gerinc lassan el fogja nyomni a tüdőt és a szívet. Az operáció azonban komoly kockázatokkal jár, ha a műtét során a gerinc megsérül, Laura akár le is bénulhat, figyelmeztettek az orvosok. 

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


"Hiába volt nagyon kockázatos a műtét, nem volt más választásunk, Laura életben maradásáért küzdöttünk" - idézte fel Tracy, a lány édesanyja. A 10 óráig tartó műtétet a Southamptoni Általános Kórház szakorvosai végezték 2010 júliusában. A beavatkozás során fémrudakat erősítettek a gerincoszlop mindkét oldalára, hogy kiegyenesítsék az extrém görbületet. Az operáció szerencsére komplikációk nélkül zajlott le, a most 16 éves Laura teljesen felépült, és a kiegyenesedett gerincoszlop miatt testmagassága több mint 10 centiméterrel megnövekedett.  

A szkoliózis 1000-ből körülbelül négy gyereket érint az Egyesült Királyságban, és bármikor kialakulhat a gyerekkor illetve a serdülőkor során. Az esetek többségében a gerincferdülés természetes úton vagy gyógytornával magától rendbe jön, de néhány súlyosabb esetben csak a műtéti beavatkozás segíthet.


A 12 éves Charlie inspiráló küzdelme a rák ellenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120124-a-12-eves-charlie-inspiralo-kuzdelme-a-rak-ellen.html Ez a betű csokiízű - Egy szinesztéziás életehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120124-ez-a-betu-csokiizu-egy-szinesztezias-elete.html Az anyukája mentette meg a lábát - Teherautó ütötte el a 7 éves kisfiúthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120120-az-anyukaja-mentette-meg-a-labat-teherauto-utotte-el.html Majdnem megfojtotta kiterjedt anyajegye a kislánythttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120120-majdnem-megfojtotta-kiterjedt-anyajegye-a-kislanyt.html Nem lesz tavaszi koncert - Az életéért küzd Robin Gibbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120121-lemondta-tavaszi-koncertjet-eleteert-kuzd-robin-gibb.html Belehalt a méhnyakrákba a 23 éves lány, mert az orvosok szerint túl fiatal volt a kenetvételhezhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120120-belehalt-a-mehnyakrakba-a-23-eves-lany-mert-az-orvosok.html Jakupcsek Gabriella: "Emmánál semmi nem volt a véletlenre bízva"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120118-jakupcsek-gabriella-fiatalon-sokkal-lazabban-szabadabban-tudtunk-a-gyerekkel-banni.html