Egy finom csók és hozzá egy heveny vírusos fertőzés - Így támad a mononukleózis

csók magas láz a nap cikke nyál mononukleózis fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy csók és még sok más, többek közt egy heveny vírusos fertőzés. Ezt nevezik köznyelven "csókbetegségnek", de becézik egyszerűen "monónak", és emlegetik mirigylázként is. Orvosi neve: mononukleózis.


Thinkstock
Thinkstock



Nyállal fertőz leginkább

Hogy mi köze a csókhoz? Nyállal fertőz leginkább, bár betegség idején vérrel is, és transzplantált szervvel is átvihető abba, aki a szervet kapja. Valójában nem lehet védekezni ellene, és bár enyhe lefolyású a legtöbb esetben, a fertőző osztályon mégis gyakran kezelnek mononukleózissal beteget. Ennek legfőbb oka, hogy a háziorvosok olykor nem tudják megkülönböztetni más vírusos megbetegedéstől, és a biztonság kedvéért inkább beutalják a gyanús tünetekkel bíró betegeket.

Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!



A tünetek veszélyesnek tűnhetnek

A doktornő szerint jellegzetes tünetegyüttessel jár a fertőzés. Magas láz, étvágytalanság, fáradékonyság, nyirokcsomó-duzzanat, néha sárgaság hívja fel rá a figyelmet: "Normális esetben spontán gyógyul" - hangsúlyozza Székely Éva. "Bár nincs specifikus terápiája, 2-3 hét alatt tünetmentessé válik a fertőzött, ha szükséges, tüneti kezelésként lázcsillapítót és fájdalomcsillapítót kap. Gondoskodni kell az ágynyugalomról és a megfelelő folyadékpótlásról is. Csak a jól hidratált beteg szervezete képes szövődmények nélkül legyőzni a vírusfertőzést."

Nem árt az óvatosság

Annak ellenére, hogy a szakemberek enyhe lefolyásúnak tartják a mononukleózist, nem árt az óvatosság.

Igaz, senkire nincs ráírva, hogy fertőz, és akiben egyszer már megjelent ez a vírus, "szunnyadó állapotban" meg is marad a szervezetében, vagyis őt magát nem fertőzi, de a nyála fertőz másokat. Semmiképpen nem tanácsos mások poharából inni, másnak a cigarettájába beleszippantani, és az általános higiéné betartása mindenképpen javasolt.

Thinkstock
Thinkstock

Ritkán ugyan, de mint minden fertőzésnek, ennek is lehetnek szövődményei, ilyen például a szívizomgyulladás vagy különféle központi idegrendszeri zavar. A jelenleg forgalomban lévő vírusellenes készítmények hatástalanok a fertőzéssel szemben. Szteroid tartalmú gyógyszert csak igen indokolt esetben adnak az orvosok, főként a légzőnyálkahártya súlyos duzzanata esetén.

Mivel egyszerű fizikális vizsgálat során nem mindig derül ki, hogy erről a fertőzésről van szó, legbiztosabb gyanú esetén a laborvizsgálat, hiszen a véráramban felszaporodott fehérvérsejtek mutatják ki legmegbízhatóbban, hogy mononukleózisról van szó.

Vagyis a "jobb félni, mint megijedni" népi bölcsesség ebben az esetben is megszívlelendő tanács.


Ki kellett bontani a ház falát, hogy kimentsék a 400 kilós fiatal lánythttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120530-ki-kellett-bontani-a-haz-falat-hogy-kimentsek-a-400.htmlNemcsak a rémálmokban létezik: Húsevő baktérium miatt kellett amputálni egy fiatal lány több testrészéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120605-a-husevo-bakterium-hihetetlen-gyorsasaggal-roncsolja-a-testet.htmlFeleségről álmodozik az óriásfejű fiú (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120604-nem-talalnak-gyogymodot-a-pakisztani-oriasfeju-fiu-betegsegere.htmlZoltán Erika: "Azt a luxust nem engedhetem meg, hogy nem érek rá"http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120604-termeszetes-gyogymodokkal-dieval-tartja-magat-formaban-zoltan-erika.html7 jel, amikor azonnal menj vérvételre!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120530-7-jel-amikor-azonnal-menj-vervetelre.htmlNem rémhír: így vezet a túlsúly rákhozhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120530-nem-remhir-igy-vezet-a-tulsuly-rakhoz.htmlArcbőrét is le kellett húzni egy brit férfi agydaganatának eltávolításáhozhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120529-az-agydaganat-nem-jelent-halalos-iteletet-akar-meg-negy.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.