Adam Lanza iskolai lövöldözés Amerikai Egyesült Államok tömeggyilkosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A húszéves Adam Lanza december 14-én besétált egy csendes amerikai kisváros, Newtown általános iskolájába, ahol hidegvérrel végzett húsz ártatlan kisgyerekkel, fejbe lőtte ott tanító édesanyját, megölt további hat felnőttet, majd végül maga ellen fordította a fegyverét. De milyen ember volt ő? Ismerősök, osztálytársak, tanárok beszámolói a fiatal tömeggyilkosról.

Adam Lanzát intelligens, de csendes, nagyon introvertált, magába forduló gyerekként jellemezték rokonai és ismerősei. Ryan Kraft, Adam testvére emlékszik, hogy gyerekkorukban anyukájuk gyakran figyelmeztette, hogy soha ne fordítson hátat az öccsének és mindig tartsa rajta a szemét. "Mikor együtt játszottunk, legóztunk vagy videojátékoztunk, észrevettem, hogy Adam mindig nagyon koncentrál, egy kicsit olyan volt, mintha bezárkózna a saját kis világába" - emlékezett vissza Ryan Kraft.

Néhányan zseniként tartották számon a fiút, aki mellesleg egy olyan betegségben szenvedett, amitől nem volt képes érzékelni a fizikai fájdalmat. Richard Novia, a newtowni Sandy Hook Általános Iskola biztonsági vezetője elmondta, hogy Lanza betegsége miatt gyakorlatilag állandó felügyeletet igényelt, különösen, ha a tanórákon olyan eszközökkel kellett dolgoznia, amivel megsérthette volna magát anélkül, hogy észrevette volna.

"Adam rendkívül visszahúzódó fiú volt, folyton rajta kellett tartanom a szemem. Időnként előfordult, hogy szinte teljesen kikapcsolt, és leült egy sarokba, maga elé bámult, és senkivel nem volt hajlandó beszélni. Munkám során sok problémás gyerekkel volt dolgom, de Adam volt az egyik legsúlyosabb eset, az iskola állandó pszichológust is rendelt ki mellé" - nyilatkozta Richard Novia a Wall Street Journalnak Adamről, akinek gyerekkori fotóit itt lehet megnézni.

A középiskola elvégzése után Lanza részidős képzésen vett részt a Nyugat-Connecticuti Állami Egyetemen, ahol diáktársai szintén magának való, befelé forduló fiúnak ismerték meg, aki a leghátsó padban ülve fejére húzott kapucnival ült naphosszat és senkihez nem szólt egy szót sem. "Néha próbáltunk kapcsolatot teremteni vele, köszöntünk neki, de ilyenkor mindig idegesnek és feszültnek tűnt. Nem voltak barátai" - mondta Dot Stasny, Lanza volt csoporttársa.

Adam Lanzának Asperger-szindrómája volt, ami megmagyarázhatja, hogy alapvetően miért volt olyan szégyenlős, esetlen és magába forduló. Nem sokkal a tragikus végkimenetelű lövöldözés előtt Adam anyja, Nancy Lanza arról számolt be, hogy egyre jobban aggódik a fia miatt és úgy érzi, hogy kezdenek a dolgok irányíthatatlanná válni. "Nancy mesélte, hogy látta a fiát, amint szándékosan égeti magát, megpróbált fájdalmat okozni magának, hogy érezzen valamit" - emlékezett vissza Nancy egyik barátnője. "Nancy nagyon jó anya volt, az egész élete Adam és a testvére, Ryan körül forgott. Büszke volt a fiaira, és soha nem említette, hogy Adam öngyilkos hajlamú, vagy erőszakos lett volna. Azt mindenki látta, hogy Adam nem egy hétköznapi fiú, de semmi súlyos előjele nem volt ennek a szörnyűségnek."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Saját édesanyja volt az ámokfutó Adam Lanza első áldozata. Közös otthonukban Adam több alkalommal arcon lőtte Nancyt, majd reggel fél 10 körül felfegyverkezve autóba ült és elment a Sandy Hook Általános Iskolába, ahol belépett anyja osztályába, és tüzet nyitott. Egy teljes osztálynyi ártatlan, 6-7 éves gyereket mészárolt le hidegvérrel, majd átment egy másik terembe, ahol ismét gyilkolni kezdett. Mikor meghallotta, hogy a rendőrség közeleg, maga ellen fordította fegyverét és fejbelőtte magát.

A helyi rendőrség szóvivője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy Lanza valószínűleg sokkal több embert tervezett meggyilkolni, mivel annyi fegyvert és lőszert vitt magával, amivel a teljes iskolát ki lehetett volna irtani. Az orvosszakértő nyilatkozata szerint Adam Lanza ráadásul olyan töltényeket használt, melyek a testen belül szétrobbanva óriási pusztítást, szövet- és csontszakadásokat okoznak.

A 27 ezres lélekszámú Newtownt a lövöldözésig az egyik legbiztonságosabb amerikai városnak tartották, azonban a tragédia nyomán Amerikában ismét fellángoltak a fegyverviselésről szóló törvények körüli viták.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.