Annamária elkezdte megtapasztalni a menopauza tüneteit, és igencsak sok kérdés fogalmazódott meg benne ezzel kapcsolatban. Ezért a Life.hu szakértőjéhez, Benke Rita természetgyógyász, reflexológus, akupresszőrhöz fordult, aki rengeteg tanáccsal látta el őt.

"Kedves Rita!

Kérlek, segíts nekem a következő problémámban! Valószínűleg elkezdődött az életemben a változás kora. Idén 47 éves leszek és már több alkalommal kimaradt a menstruációm. Most két hónapja késik. Olykor előfordul, hogy nagy hőség fog el, máskor meg nem tudok elaludni, vagy elalszom, de hajnalban felébredek, aztán egész nap kialvatlan vagyok a munkahelyemen.

Szeretném tudni, hogy vannak-e olyan tápanyagok, módszerek, amelyekkel karbantartható a hormonháztartásom, lassítható folyamat?

Előre is köszönöm a válaszodat:
Annamária"

Thinkstock

Kedves Annamária!

Köszönöm szépen a kérdésedet, amely sok embert érint, de van, aki túlzott szeméremből nem mer információt, segítséget kérni.

A fitoösztrogének pótlása egészséges állapotban is fontos és figyelmet érdemel, hiszen ezek az anyagok hamar kiürülnek a szervezetből, de még inkább oda kell rá figyelniük a nőknek, amikor a változás korába lépnek. Fontos tudnivaló, hogy a növényekből nyert ösztrogén egyfajta hormonszerű előanyagként van jelen a szervezetben, és ezeket a testünk csak akkor tudja alkalmazni, ha egészséges a bélflóránk (amit például egy antibiotikumkúra, vagy egy esetleges hasmenés károsíthat). Ha erre van valamilyen gyanúd - mondjuk kezeltek a télen ilyen gyógyszerrel -, kérj segítséget természetgyógyásztól a helyreállításához.

Bár nem kérdezted, de talán fontos lehet, hogy a növényekből nyert ösztrogén a férfiaknak is nagyon lényeges táplálék, különösen az andropauza környékén, mert egyes kutatások szerint az ezeket gyakran fogyasztó férfiak között alacsonyabb számban fordulnak elő egyes rákfajták, különösen a prosztata rosszindulatú elváltozása. Ha még az étkezésükben gyakran szerepel a borsó, bab, lencse az alábbiakon túl, akkor már fontos lépést tettek - egyes kutatások szerint - a férfiúi egészségükért.

Több olyan növényt ismerünk és vannak olyan alapélelmiszerek, amelyekkel megoldhatjuk a testünk folyamatos, kiegyensúlyozott ösztrogénellátását. Mindközül talán a legismertebb a hüvelyesek közé tartozó szója, amelynek a magvából még étrend-kiegészítő tablettákat, kapszulákat is készítenek, és amely a kínai konyha alapélelmiszerét, a szójaszószt is adja. Feldolgozva, mintha húskockák vagy darált hús lennének, megvehetők és beilleszthetők az étrendbe minden esetben, ahol ily módon használnánk a húst.

A rozsliszt, a belőle készült kenyér, valamint az olajos magvak is jó ösztrogénlelőhelyek, ilyen a napraforgó, a lóhere, a szezámmag, valamint a lenmag is. Utóbbit azonban inkább pehelyként (például joghurtban, levesekben) alkalmazzuk, mert a magvacskák rátapadhatnak a bélnyálkahártyára.

Fitoösztrogén található a vörös here, a barátcserje magjában és a komlótobozban is (ez utóbbi remek nyugtató, fontos alkotóeleme a jó alvást biztosító gyógyteakeverékeknek), a konyhai termékek közül pedig elsősorban a paradicsom és az erős paprika tartalmazza.

Az ösztrogén pótlásán túl a talpon rendszeresen kezelni kell a belső elválasztású mirigyek, a nemi szervek, valamint a napfonadék zónáját. Ezt felturbósíthatjuk, ha a fülben a nemi szervek, valamint a belső elválasztású mirigyek pontjait kezeljük fültűvel, vagy auriculóterápiával (fülmasszázs). Továbbá számos akupresszúrás pont masszázsával is segíthetünk.

Végül rendkívül fontos mind a menopauzában a nőknek, mind az andropauzában a férfiaknak a harmonikus párkapcsolat és a kiegyensúlyozott, figyelmes, alapos előjátékkal jól előkészített szexuális élet, amelynek előfeltétele a jó fizikai, mentális állapot, amelynek számos formája közül lehet választani (közös kertészkedés, torna, mozgás, meditáció, kirándulás, intenzív séták, jóga, intim torna stb). Amennyiben hüvelyszárazság ezt akadályozottá teszi, abba sem kell belenyugodni, mert számos termék kapható bioboltokban, patikákban, amelyek szintén fitoösztrogénekre alapozzák nedvesítő, hámosító hatásukat.

Ha ezt a kort is éppen olyan természetes örömmel éljük meg, mint bármely más korábbit, semmi sem ment meg bennünket a boldog, szép és kiteljesedett öregségtől.

Benke Rita


Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon  is!"Minden kifolyik belőlem" - Olvasói ondógondok (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130314-sperma-problemak-terhesseg-es-az-ondo-ize-gyori-szilvia-szakerto.html Zsírátültetés - Így kerülhet a térded az arcodbahttp://www.life.hu/szepulj/20130314-sajat-zsir-feltoltesevel-vegzett-plasztikai-beavatkozasok-dr-molnar-miklos-szakerto.html Arccsipkedéssel a plasztika ellen? - a szakértő válaszolhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130314-arccsipkaedes-es-arcterapia-ami-valojaban-haszontalan-dr-kaszab-csilla-szakerto.html Lopd el Charlize Theron Oscar-díjas sminkjét!http://www.life.hu/szepulj/20130314-charlize-theron-oscargalas-tavaszi-sminktippje-ude-konnyed-legies-gaspar-viki.html A bálnaformám miatt nem szexel velem?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130313-szex-a-terhesseg-hetedik-honapjaban-terhesszex-gyori-szilvia-szakerto-valaszol.html Így védd magad a gonosz elektronoktólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130312-elektroszmog-elektromos-keszulekek-korulottunk-benke-rita-szakerto-valaszol.html Így lesz magabiztos a mosolyodhttp://www.life.hu/szepulj/20130308-dr-budai-zsolt-szakerto-tanacsaival-garantalt-a-magabiztos-szebb-mosoly.html