Vége a férfiaknak? A szakértők még 5 millió évet jósolnak nekik, de a folyamat már beindult. Ehhez hasonló szalagcímekkel jelentek meg írások 2013-ban amerikai honlapokon. Jenny Graves, az egyik legnevesebb ausztrál női tudós szerint a férfiak a kihalás szélén állnak, mégpedig az Y kromoszóma sérülékenysége miatt.

Czeizel Endre genetikus szerint azonban a férfiak kihalása a nemi kromoszómák eltérése miatt szenzációhajhászó túlzás. Az igaz ugyan, hogy az Y kromoszóma sokkal kisebb, mint az X nemi kromoszóma, ráadásul nincs is megfelelő párja, mint az X-nek.

"Nem vitás, hogy evolúciós szempontból az X nemi kromoszóma az ősibb, és az Y nemi kromoszóma belőle alakult ki a kétneműség megjelenésekor. Ráadásul nőkben a két X nemi kromoszóma egyikében meglévő hibás gének hatását a másik kromoszómában lévő génpárjuk képes elnyomni, ezért az 'lappang'. Ezzel szemben a kis Y nemi kromoszóma hibás génjeinek nem partnere az X nemi kromoszóma, ezért azok hatása megmutatkozik."

Forrás: Thinkstock

Az Y kromoszóma pár nélküli és kisebb is

Pontosan ezt tartja a kihalás feltételezett okának az ausztrál tudós: mivel az Y-nak nincs párja, neki sokkal nehezebb megfoltozni a lukakat, kijavítani a hibákat. Szerinte a nők fogják megnyerni a nemek csatáját – méghozzá véglegesen. Ráadásul a női kromoszómákban sokkal több gén van, darabjában körülbelül 1000, míg az Y-ban mindössze 100 gén található. Czeizel Endre azt mondja, ennek az az oka, hogy egyrészt fiatalabb képződmény, másrészt, amíg az Y nemi kromoszóma génjei lényegében csak a férfiak nemzőképességéért felelősek, addig a nők X nemi kromoszómájában számos általános hatású gén található. 

Dr. Czeizel Endre szerint a nemzőképesség romlása sokkal nagyobb probléma. 

Graves professzor úgy véli, a férfi nemi kromoszóma génjei az évmilliók alatt szétmorzsolódtak – ez az oka annak, hogy a modern férfi kromoszómájában már csak 100 darab gén van. És ezért becsüli 5 millió évre azt az időt, amelynek elteltével ki fognak halni a férfiak, hiszen a gének tovább fognak fogyni.

Czeizel Endre szkeptikus ezzel a gondolattal kapcsolatban is. Hiszen csak a jelen helyzetet ismerjük az emberi faj esetében, és nem tudjuk, hogy mennyi gén volt a kromoszómákban évmilliókkal ezelőtt. És azt sem gondolja, hogy a következő 5 millió évben eltűnhet a maradék is. Meg emiatt kár is aggódni szerinte: 

"Ha mégis bekövetkezne, a klónozás meg fogja oldani ezt a problémát. Sok más, nagyobb problémánk van most és itt. Nekem sokkal nagyobb gondom a férfiak nemzőképességének mostanában bekövetkezett drasztikus romlása. Az 1960-as években a magyar férfiak ondójának 1 milliliterében még 73 millió ondósejt volt, jelenleg csak 31 millió. Ráadásul a fiatal férfiak körében ötszörösére nőtt a hererák, ami régen az idős férfiak ritka betegsége volt. A férfiak potenciája is romlik. Amiért még érdemes aggódni az inkább az, hogy miért élnek a magyar férfiak nyolc évvel rövidebb ideig, mint a nők. Kérem, már csak ezért is vigyázzanak jobban ránk..."

Forrás: Thinkstock

Science fiction: az Y  kromoszóma kihalása után új emberi faj születik? 

Más szakértők szerint sem kell emiatt kongatni a vészharangot a férfiak felett. Robin Lovell-Badge, a nemi kromoszómák szakértője szerint az Y kromoszóma az elmúlt 25 millió évben egyetlen gént sem veszített el – miért veszítené el akkor az összeset a következő 5 millió évben? Chris Mason, a londoni egyetem professzora szerint, ha el is morzsolódnak a gének, a tudomány képes lesz megoldani ezt a problémát, hiszen ilyen hosszú idő alatt elképzelhetetlen fejlődésen megy majd keresztül az orvostudomány. 

Graves professzornak megvan a saját megoldása: amikor az Y kromoszóma darabokra esik, akkor egy másik kromoszóma átveheti a helyét a hiányzó Y-nak, így egy új emberi nem születhet majd. Van már erre példa a természetben, a közelmúltban egy japán patkány túlélte az Y kromoszómája elvesztését.