daganatos megbetegedés mellnagyobbítás rágógumi fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felfrissíti a leheletedet, segít a fogszuvasodást okozó savak ellen, akár a feszültséget is oldja, de hogy a melledet is megnagyobbítaná, rákot okozna vagy segítene a fogyásban, ezek már mind a tévhit kategóriába tartoznak.

Nincs mellnövelő rágó

A rágózás valóban sok mindent tehet az egészségedért, ám a melled szemernyit sem nő tőle, az biztos. Ennek ellenére az utóbbi években az interneten egyre elterjedtebbé vált a mellnövelő rágó, mely természetes hatóanyagainál fogva két kosármérettel nagyobb kebleket ígér. Az állítólagos növesztő anyagok, mint a szója, a lenmag, az árpa, a rozs, a vörös- és lóhere, a komló, a virslifa gyümölcse, az édeskömény, vagy a Pueraria mirifica kivonata a rágás során jutnak a szervezetbe, s az ígéret szerint egy-két hónap alatt gyönyörű dekoltázst eredményeznek. Az igazság az, hogy egyelőre a hormonkezelésen, hízáson és a műtéti beavatkozáson kívül nem tudunk olyan okról vagy módszerről, ami segítene a nagyobb keblek után sóvárgó nőkön.

Forrás: Thinkstock

A rágózástól fogyni lehet

Szintén elterjedt tévhit, hogy a rágózás jelentős fogyást eredményez. Annyi igazság van a dologban, hogy miközben a rágót rágod, mást nem tudsz nassolni. Így a cukormentes rágó egy szelet csoki helyett valóban egészséges választás, ám ezzel a módszerrel sem fogyhatsz több kilót egy héten. A mentolos rágó ugyan egy kutatás szerint csökkentheti az éhségérzetet is, de a fokozódó nyáltermelés már nem feltétlenül pozitív hozadéka a rágónak: azt üzeni a szervezetnek, hogy emésszen, így a képződő savak árthatnak a gyomornak. Az is csupán tévhit, hogy a rágás annyi kalóriát éget el, amely már fogyást idéz elő. Az az óránkénti tíz-tizenegy kalória, melyet alapos rágózás közben elégetsz, nem sokat segít: jobban jársz, ha az intenzív állkapocsmunka helyett inkább futsz egyet.

Meghalhatsz a lenyelt rágótól

Biztosan téged is ijesztgettek gyerekkorodban azzal, hogy a véletlenül lenyelt rágó összeragasztja a beleket, és kínok közt halsz meg három napon belül. Az ugyan sajnos igaz, hogy a házi kedvenceknek súlyos mérgezést és egészségügyi problémákat okozhat a rágógumi, de ez szerencsére ránk, emberekre már nem igaz. A nagyrészt emészthetetlen összetevőkből álló rágó gond nélkül halad át az emésztőrendszeren, majd természetes úton távozik.

Forrás: Thinkstock

Az iskolai rágózást be kell tiltani?

Sok iskola házirendje tiltja a rágózást, hiszen fontos, hogy az épület tiszta maradjon, és ne csúfítsák el a padok, székek, asztalok alá ragasztott rágógumik, vagy az órák nyugalmát ne zavarja meg a rágólufik pukkantgatása. Az viszont, hogy a gyerekek rágózása egészségtelen lenne, már nem igaz. A cukormentes változatok nem roncsolják a fogaikat, a rágás pedig növeli az agy felé történő vérkeringést, így segíthet a koncentrációban. Amerikában akadnak tanárok, akik épp emiatt - és a stressz levezetése érdekében - rágót osztanak a gyerekeknek egy-egy dolgozat vagy vizsga előtt.

A rágó nem rákkeltő

Kétségtelen, hogy a legtöbb rágógumi összetevői között akadnak mesterséges anyagok: aromákat, fényezőanyagokat tartalmaznak, a felhasznált édesítőszerek pedig nagy adagban akár hasmenést is okozhatnak (ez utóbbit a rágógumik csomagolásán korrektül fel is tüntetik). Az viszont már csupán legenda, hogy a rágó egyik alkotóeleme, a vinil-acetát rákkeltő lenne: egyetlen kutatás sem bizonyította be egyértelműen az anyag káros hatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.