Avokádó, a zöld vitaminforrás

Forrás: Thinkstock -
kozmetika E-vitamin folsav C-vitamin koleszterincsökkentő bőrápolás gyümölcs avokádó K-vitamin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu heti kedvence az avokádó, amely belülről remek C-vitamin-forrás, kívülről pedig a legjobb bőrszépítő.

Egyre divatosabb Magyarországon is az avokádó, amely már minden zöldségespulton megtalálható a többi színes gyümölcs és zöldség között. Bár körtéhez hasonló alakjával és egyenetlen zöld felületével ránézésre nem olyan csábító, hidd el, a szervezeted hálás lesz, ha friss avokádóval kezded a reggeli étkezést.

Forrás: Thinkstock

Az avokádó az egyik legrégebben fogyasztott gyümölcs. Már a maják idejében is fontos kereskedelmi értéknek számított. A spanyol hódítás idején érkezett Európába és azóta is sokak kedvence a krémes állagú gyümölcs, aminek számtalan felhasználási formája ismert.

Az avokadó C-vitamin- és E-vitamin-tartalma magas, ezért remek immunerősítő és antioxidáns hatással bír. Telítetlen zsírokat tartalmaz, ezért csökkenti a koleszterinszintet. Az összes gyümölcs közül az avokádónak a legmagasabb a magnézium-, folsav- és K-vitamin-tartalma. Az pedig külön érdekessége, hogy társaival ellentétben, ahogy érik a gyümölcs egyre kevesebb a cukortartalma. A bőr megújításában, táplálásában is szerepe van, ezért a kozmetikai ipar is előszeretettel használja. Házilag is gyorsan készíthetsz arcpakolást a friss avokádóból egy kis mézzel és joghurttal összekeverve.

Avokádókrém:

Hozzávalók: 1 db avokádó,1 ek mustár,1 ek citromlé, 2 ek tejföl, 10 dkg krémsajt, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 5 dkg olajbogyó
Elkészítés: Az avokádót vágd ketté, vedd ki a magját, majd kiskanállal vájd ki a belsejét. A többi hozzávalóval együtt botmixerrel pürésítsd. Végül sózd és borsozd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.