A Life.hu heti kedvence az avokádó, amely belülről remek C-vitamin-forrás, kívülről pedig a legjobb bőrszépítő.

Egyre divatosabb Magyarországon is az avokádó, amely már minden zöldségespulton megtalálható a többi színes gyümölcs és zöldség között. Bár körtéhez hasonló alakjával és egyenetlen zöld felületével ránézésre nem olyan csábító, hidd el, a szervezeted hálás lesz, ha friss avokádóval kezded a reggeli étkezést.

Forrás: Thinkstock

Az avokádó az egyik legrégebben fogyasztott gyümölcs. Már a maják idejében is fontos kereskedelmi értéknek számított. A spanyol hódítás idején érkezett Európába és azóta is sokak kedvence a krémes állagú gyümölcs, aminek számtalan felhasználási formája ismert.

Az avokadó C-vitamin- és E-vitamin-tartalma magas, ezért remek immunerősítő és antioxidáns hatással bír. Telítetlen zsírokat tartalmaz, ezért csökkenti a koleszterinszintet. Az összes gyümölcs közül az avokádónak a legmagasabb a magnézium-, folsav- és K-vitamin-tartalma. Az pedig külön érdekessége, hogy társaival ellentétben, ahogy érik a gyümölcs egyre kevesebb a cukortartalma. A bőr megújításában, táplálásában is szerepe van, ezért a kozmetikai ipar is előszeretettel használja. Házilag is gyorsan készíthetsz arcpakolást a friss avokádóból egy kis mézzel és joghurttal összekeverve.

Avokádókrém:
Hozzávalók: 1 db avokádó,1 ek mustár,1 ek citromlé, 2 ek tejföl, 10 dkg krémsajt, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 5 dkg olajbogyó
Elkészítés: Az avokádót vágd ketté, vedd ki a magját, majd kiskanállal vájd ki a belsejét. A többi hozzávalóval együtt botmixerrel pürésítsd. Végül sózd és borsozd.