Gabonás-avokádós saláta vörösáfonyával

Forrás: Lázár Chef -
quinoa vörös áfonya sztárszerző gabona saláta avokádó sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n.

Ennek a salátának a legkülönlegesebb összetevője a quinoa, ami magas fehérjetartalmú, dél-amerikai gabonaféle.

Forrás: Lázár Chef

Hozzávalók 4 személyre

az öntethez:

1 citrom lereszelt héja és leve
3 evőkanál olívaolaj
fél kiskanál őrölt koriander
fél kiskanál fűszerpaprika
1 mokkáskanál frissen őrölt bors
1 mokkáskanál só

a salátához:

20 dkg quinoa
4 dl hideg víz
2 érett avokádó
100 g szárított vörösáfonya
50 g szárított sárgabarack
1,5 dl meleg víz a szárított gyümölcsök beáztatásához
50 g szeletelt mandula
1 kiskanál só

Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:

Összekeverjük a citrom kifacsart levét, a lereszelt héját, az olívaolajat, a koriandert és a fűszerpaprikát. Sózzuk, borsozzuk. Egy lábasba hideg vizet öntünk, hozzáadjuk a quinoát, megsózzuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg felforr. Ekkor levesszük a lángot, megkeverjük, majd fedő alatt, kb. 15 perc alatt készre főzzük: addig főzzük, amíg a víz teljesen elfő, a quinoa pedig megpuhul. Ezután tepsire vagy zsírpapírra borítjuk a quinoát, hogy mihamarabb kihűljön.

A vörösáfonyát és a felaprított sárgabarackot meleg vízbe áztatjuk, hogy a gyümölcsök megdagadjanak, ezután leszűrjük. Az avokádót meghámozzuk, és 2-4 cm-es darabokra vágjuk, majd egy edényben összekeverjük 1 evőkanál öntettel, hogy megelőzzük az elszíneződést, majd hozzáadjuk a már kihűlt quinoát, illetve a vörösáfonyát, a sárgabarackot és a szeletelt, pirított mandulát. Végül meglocsoljuk a maradék öntettel, és az egészet jól összekeverjük.

Extra tippünk:

Az öntetet és a quinoát elkészítheted már egy nappal előbb is, de ebben az esetben felhasználásig tedd a hűtőbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.