Tavaszi bacipusztítás - Ott keresd, ahol nem is gondolnád

Forrás: Thinkstock -
betegség gombák coli baktérium fertőzések baktériumok egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Remek háziasszonyként is előfordulhat veled, hogy éppen azokra a területekre nem fordítasz kellő figyelmet, amelyek a legveszélyesebbek. Tavasszal, a nagytakarítások idején azonban különösen fontos lehet, hogy tudd, hol tüsténkedj a fertőtlenítőszerekkel.

Több tanulmány is foglalkozott a háztartási baktériumgócok felmérésével. Az egyik kutatás során azt térképezték fel, hogy melyek a legfertőzöttebb pontok a lakásban, valamint listázták azokat a kórokozókat, melyek egy lakásban élnek velünk. Közel két tucat háztartásban 30 darab mindennap használt eszközt teszteltek le az azokon előforduló baktériumokra, gombákra és minden egyéb kórokozóra. Mellette egy kérdőív kitöltetésével mérték fel, hogy az otthon házigazdája szerint hol található a legtöbb-legveszélyesebb kórokozó a lakásában. A két eredmény az esetek jelentős részében nem fedte egymást. Ebből következően a takarításnál a figyelem nyilvánvalóan nem a legkritikusabb területekre fókuszál.

Forrás: Thinkstock

Egy másik felmérés is hasonló megállapításokat tett: e szerint a 9 legveszélyesebb baktériumgóc a lakásban a következő területeken található.

Konyha

Ha azt hiszed, hogy a sütő vagy a hűtőszekrény belseje a legfertőzöttebb, tévedsz. Bár tény, hogy rengeteg baktérium telepedhet meg például a hűtőben a nyers élelmiszerek, a rosszul csomagolt húsok miatt, esetleg azért, mert a hűtő hőmérséklete nem felel meg a benne tárolt élelmiszerek optimális tárolási hőjének. A szavatosságát vesztett, esetleg sérült csomagolású nyers és készételek is tudnak baktériumfészkeket eredményezni. A felmérés szerint azonban a hűtő belsejénél jóval nagyobb mennyiségben tartalmazott kórokozókat (coli valamint staphylococcus baktériumokat) a következő három terület.

1. Kávéfőző (belső része, a szűrő)
2. Állatok etetőtálja (kifejezetten a kutya/macska etetőtál)
3. Tűzhelygombok – kifejezetten sok baktérium telepedhet meg a rárakódott élelmiszermaradék-zsír kombóban

Fürdőszoba

Meglepő eredmények születtek a fürdőszobában is. Még véletlenül sem a WC-csésze, vagy a WC-ülőke a legfertőzöttebb. A tanulmány szerint jóval kevesebb figyelem jut a következő három területre:

1. WC-csésze mögötti terület - az öblítésnél a vizelettel, esetleg széklettel szennyezett víz sokszor láthatatlan szökőkútként spriccel a csésze mögötti falterületre, valamint az álló helyzetben való vizelés is hasonló módon szennyezi a területet.
2. Fürdőszobaszőnyeg - kész rémálom a kutatók szerint, hiszen a baktériumok mellett gombák is átszőhetik a csak meglehetősen ritkán fertőtlenített, cserélt kádkilépőket, WC-csésze előtti kis szőnyegeket.
3. Fogkefetartó pohár - ez teljesen egyértelmű, amíg a fogkefét gyakran cseréljük, forró vízzel használat után átmossuk, a poharakat viszonylag ritkán fertőtlenítjük.

Forrás: Thinkstock

Nappali

A legnagyobb téblábolást a nappali kórokozó gócainak megnevezése okozta. Itt sokan a szőnyegre tippeltek, ami valóban tartalmazhat kórokozókat, leginkább gombát és poratkát. Ám baktériumfertőzések szempontjából mindkét tanulmány szerint ennél veszélyesebbnek bizonyult a következő három tárgy:

1. Távirányító – szinte soha nem merül fel távirányító használata előtt a kézmosás gondolata, ahogy a távirányító fertőtlenítése is rendszerint elmarad.
2. Kutya/macska játékok
3. Villanykapcsoló

Egy harmadik kutatás szerint (UNICEF) minden harmadik ember véli úgy, hogy a háztartásán belül a WC-csésze a legfertőzöttebb, valamint az is népszerű vélekedés, hogy a közintézmények, a közösségi helyek fertőzöttebbek a saját otthonuknál, pedig az eredmények ennek ellenkezőjét bizonyítják.
A gyerekek számára előszeretettel vásárolt trambulin hálója például a WC-csészénél százszor fertőzöttebb lehet, ahogy a kerékpár és a focilabda is kilencszer több kórokozót tartalmaz, a számítógépes játékok konzolja pedig ötször fertőzöttebb a WC-csészénél.
A UNICEF megbízásából elvégzett kutatás eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy a kézmosás a mai napig nem vált ésszerű gyakorlattá a családoknál, pedig a rendszeres kézmosás a kritikus tárgyakon-területeken megtelepedő baktériumok jelentős részét kiszűrhetné a családi otthonokból.

Taszítani fogja mobilunk a baktériumokathttp://www.origo.hu/techbazis/20140108-taszitani-fogja-mobilunk-a-bakteriumokat.htmlAz okostelefonokban alkalmazott Gorilla-üveg új változata már ionizált ezüstöt is tartalmazni fog, hogy antibakteriális legyen a felülete.TechbázisHogy szerezhetünk minél több jó bélbaktériumot?http://www.origo.hu/egeszseg/20131203-hogy-szerezhetunk-minel-tobb-jo-belbakteriumot.htmlTestünkben óriási számú és rendkívül sokféle mikroorganizmus él, elsősorban a bőr felszínén és a bélrendszerben. Komoly részt vállalnak a legalapvetőbb funkciók ellátásában az emésztéstől a méregtelenítésen át az immunrendszer erősítéséig, nem mindegy tehát, hogy miként bánunk a szervezet e kiemelten fontos védővonalával.Egészség 2010Hihetetlen! Emberi baktériumból készítettek sajtothttp://www.life.hu/drlife/20131125-christina-agapakis-amerikai-tudos-es-sissel-tolaas-norveg-illatszakerto-emberi-bakteriumbol.htmlTudósok saját testükből vett baktériummal oltottották be a tejet, amiből utána ehető sajtot készítettek.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.