A csábító, fiatal és üde tekintet nem csak jól megválasztott és profin elkészített smink, és nem csak életkor kérdése csupán. Az sem mindegy, hogy a látás mennyire éles. A hunyorgó szem ugyanis nem csak előnytelen látvány, de a szemkörnyék finom bőrére is rányomja bélyegét…..

A Life.hu 6 tippel segít megszerezni, megőrizni a csábos tekintetet.

1. Edzés a szemnek: a speciális tréning ma már valódi tudományág, melynek gyakorlatai hozzáértést igényelnek. Részterületei a szemtorna, az akupresszúrás masszázs, gyógyfüves kezelések, de a természetes úton segítő eszközök a megelőzésben, a további látásromlás megakadályozásában is szerepet játszanak.
2. Szemmasszázs: az ősi kínai akupresszúrán alapszik, gyakorlatai segítik a látás élességének megőrzését. Az egyik legismertebb gyakorlat, amikor a tenyerünket a szem elé fordítva a hüvelykujjal a szemöldök belső széle alatti, illetve a szemzug feletti pontot érinti a masszázs.

Forrás: Thinkstock

3. Rácsszemüveg: a rácsszemüvegben javítólencse helyett egy műanyagra felvitt lesötétített pontrács található. A rácspontokon keresztül nézve a szemnek lyukról lyukra kell ugrálnia a teljes kép előállításához, így ez a szemizmok és ezáltal a látásélesség folyamatos tréningjét eredményezi. A rácsszemüveg naponta 10-15 perces viselése ajánlott.
4. Látásjavító lézeres szemműtét: a lézeres szemműtétek tizenöt éves múltra tekintenek vissza. A világon több mint tízmillió beavatkozás történt, ezek tapasztalatai alapján a beavatkozásokról kijelenthető, hogy szinte 100%-osan biztonságosak. A részletes szemvizsgálatot követően akár már másnap megtörténhet a lézeres beavatkozás, amely érzéstelenítő szemcseppek alkalmazása után alig 20-25 percet vesznek igénybe. A beavatkozás ambuláns módon történik, vagyis a műtét utána a beteg hazatérhet. Nagyon fontos, hogy a beavatkozás után az éles napfénytől óvni kell a műtött szemet, ezért napszemüveget kell néhány hétig viselni, illetve minimum két hétig nem szabad sminkelni a szem környékét (szempillaspirál, szemhéjtus, szemceruza használata nem ajánlott).
5. Kontaktlencse: az egyik legkényelmesebb, legmegbízhatóbb megoldás látásproblémák esetén. Ma már kifejezetten szembarát, lágy lencsék közül lehet választani és kaphatóak olyan típusúak is, melyeket nem kell naponta be és kihelyezni. Nagyon fontos a higiénia betartása, vagyis a kézmosás, illetve a lencse a speciális tartóban (ezüstbevonatú), antibakteriális hatású folyadékban való tárolása elengedhetetlen. A lencse cseréjénél, főleg ha az a fürdőszobában, a mosdó fölött történik, érdemes egy tiszta törölközőt teríteni a kagylóba, ellenkező esetben könnyen előfordul, hogy a lencse eltűnik a lefolyó nyílásban. 
6. UV védelem: az erős UV sugárzás a szemet sem kíméli, így akár a bőrvédelemnél, a szem védelménél is nagyon fontos, hogy megelőzés hangsúlyos legyen: A z UV sugárzás a látásért felelős idegsejteket illetve a szemlencsét egyaránt károsíthatják, valamint a szürkehályog kialakulásában is szerepet játszik. Az UV sugarak kiszűrésére azonban csakis megfelelő referenciákkal ellátott napszemüveget szabad viselni, amelyeket látszerész szakboltokban, vagy egy-egy márkaboltban érdemes beszerezni. A filléres napszemüvegek csak tovább rontják a helyzetet, hiszen védelmet nem biztosítanak, viszont sötétített lencséjük miatt a pupilla kitágul és nagyobb mennyiségű UV károsodás érheti a szemet.