betegség nikotin e-cigi egészség függőség dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elektromos cigarettát a dohányzásról való leszokás elősegítő eszközeként tartják számon. Egy friss kutatás azonban rácáfol erre a hírre. A kutatás eredményei szerint ugyanis nemhogy nem segíti a függőségtől való megszabadulást, de ráadásul súlyosbítják a tizenévesek körében terjedő káros szenvedély hatásait. A fiatalok ugyanis nem állnak meg az e-ciginél, gyakran a hagyományos cigarettára is rákapnak mellette.

A Medipress tette közzé annak a kutatásnak az eredményeit, mely szerint a 2011-ben és 2012-ben elektromos cigarettát használó tinédzserek fele az adatfelvétel előtti hónapban hagyományos cigarettára is rágyújtott. Ez a havi mennyiség szintjén közel 100 szál cigarettát jelentett.

Kiderült, hogy az e-cigarettát legalább már egyszer kipróbáló kamaszoknál magasabb volt az esélye a tradicionális cigaretta kipróbálásának mindazokkal szemben, akik egyáltalán nem vettek a kezükbe elektromos cigit. Vagyis a dohányzás iránti kíváncsiság és a tradicionális pöfékelés iránti vágy tetten érhető azoknál a kamaszoknál, akik e-cigi után nyúltak.

Forrás: Thinkstock

Ezen felül az e-cigarettával próbálkozó kamaszoknál alacsonyabbnak bizonyult a dohányzásról való leszokás valószínűsége is. Azok a tinédzserek, akik életük során minimum 100 szálat elszívtak, azoknál az egy hónapon belüli leszokás esélye 40 százalékkal bizonyult alacsonyabbnak.

Erőszakos marketing?

„Az eredmények arról tanúskodnak, hogy az elektromos cigaretta inkább súlyosbítja a járványszerűen terjedő dohányzást a fiatalok körében annak visszaszorítása helyett” – állítják a kutatók a JAMA Pediatrics című szakfolyóirat március 6-i számában.
A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy bár az e-cigaretták nem tartalmaznak dohányt, nikotint párologtatnak, amit a felhasználó belélegez. A nikotin pedig addiktív anyagnak számít.
A nikotinnak ráadásul hosszú távú hatásai is ismertek: mivel az agy bizonyos fokú károsodásához vezet, figyelem- és memóriazavarokhoz vezethet. A tudósok tehát óvatosságra intik a kamaszokat, annál is inkább, mert szerintük az e-cigit agresszíven reklámozzák, valamint a fiatalokat kiemelten vonzó változatokban kínálják, hiszen létezik csoki- és eperaromával gyártott változata is. A hagyományos cigarettánál ezek tilosak.

A mozdulat a lényeg?

Mások azonban azt állítják, hogy az e-cigaretta fontos eszköz a dohányzásról való leszokásban. A dohányzás elhagyásának ugyanis csak egyik akadálya a nikotinfüggőség. Legalább akkora gondot jelentenek azok a pszichológiai tényezők, amelyek a dohányzás "légkörét" adják. A kéz elfoglalásának hiánya, a szertartásokról való lemondás keserűsége szintén akadályozza a leszokást. Úgy vélik, az e-cigaretta ezeken az akadályokon segíti át mindazokat, akik szeretnének megszabadulni a függőségtől. És ezt a lehető legkevesebb egészségügyi kár mellett szándékoznak elérni.

Forrás: Thinkstock

Amíg tart a téblábolás, a fiatalok tovább szívják

Egyelőre azonban nincs olyan kutatás (vagy mi nem tudunk róla), amely tudományos módon igazolná az e-cigi ártalmatlanságát, ahogy a fentebb említett kutatáson kívül nincs más bizonyíték ennek ellenkezőjére sem. A jelenlegi álláspont szerint potenciálisan kevésbé tartják veszélyesnek az e-cigit a hagyományoshoz képest, bár azt is elismerik, hogy az e-cigaretta is hordoz veszélyeket a használójára.

Valószínűleg a dohányzásról való stabil leszokást az azonnali "abbahagyás", valamint a helyettesítő eszközök kikerülése biztosíthatja igazán jól. Így elkerülhető az az attitűd, mely szerint az e-cigi az alternatív és elfogadható lehetősége a dohányzásnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.