A BRC1 és BRC2 gének felelősek a generációkon végigvonuló mell- és petefészekrákok nagy részéért. Híres színésznőktől egészen az átlagos háziasszonyokig bárki hordozhatja, ám a korai felismerés többségüket megmentheti a rák kialakulásától vagy végzetessé válásától.

Angelina Jolie géntesztje pozitív lett

A BRC1 és BRC2 gént már 14 éve felfedezték a tudósok, de Angelina Jolie színésznő tette őket az egész világon ismertté, mikor kiderült, hogy egy genetikai teszt során megtalálták azt a hibás gént, mely családja több nőtagjánál is rákot okozott. Angelina mellei eltávolíttatásával vette elejét az esetlegesen kialakuló ráknak, s ezzel felhívta a figyelmet arra, hogy bár az eseteknek csupán néhány százalékában, de a gének is felelősek lehetnek a mell- és petefészekrák megjelenésében. Azokat a nőket, akik tudják, hogy családjukban előfordult már valamelyik rákfajta, fokozottan ellenőrzik: a rendszeres mellrákszűrés mellett pedig elérhető már olyan génteszt is, mely megmutatja, hogy a BRCA1 vagy BRCA2 gén jelen van-e a szervezetünkben. Hazánkban több helyen is kérhetünk ilyen tesztet, ahol egy egyszerű vérvizsgálat során kiderülhet, milyen esélyeink vannak a mell- vagy petefészekrákra.

Forrás: Thinkstock

Nem csak mellrákot okozhatnak

Jelenleg több mint tíz génről ismert, hogy hajlamosíthat emlő- és petefészekrákra, de a legnagyobb kockázatot a BRCA1 és BRCA2 gének jelentik. A mostani adatok szerint minden nyolcadik nő érintett lehet a betegségben a mutációk miatt, melyek az öröklődés miatt egész hosszan végigvonulhatnak egy családon - és a férfiak sincsenek biztonságban. Sajnos az is előfordulhat, hogy a hibás gén más tumorelnyomó hatások miatt nem betegít meg egy nőt, de gyermekében vagy unokájában már kialakul az örökletes rák. Ráadásul ezek a génhibák prosztata- és vastagbélrákra, illetve melanomára is hajlamosíthatnak.

A teszt eredménye sem nyújt biztonságot

A rák kialakulása ugyanakkor közel sem csupán a géneken múlik, számít a hormon- és immunrendszer állapota, és más tényezők is. Ha a teszt során ki is derül, hogy a hibás gének egyikét hordozzuk, az nem jelent rögtön halálos ítéletet, de ugyanígy a negatív eredmény sem jelenti azt, hogy sohasem lesz sem mell-, sem petefészekrákunk. Ennek ellenére főleg azoknál, akik családjában volt már ilyen eset, érdemes teszteltetni, mert pozitív eredmény esetén az orvossal megbeszélhetjük a jövőre vonatkozó elővigyázatosságot, vizsgálatokat, megelőzést. Hazánkban sajnos még mindig vezető haláloknak számít a mellrák, évente majdnem háromezer nő veszti életét miatta, és korai stádiumban még fájdalom sem figyelmeztet a rákos sejtek térfoglalására. Minél korábban észreveszik a rákot, annál jobb eséllyel gyógyítható, akár drasztikusabb módszerek nélkül is – érdemes hát odafigyelnünk magunkra.