Január elseje óta már nem szívesen írnak fel az orvosok fogamzásgátló gyógyszert azoknak a nőknek, akik nem estek át egy trombózismutáció-vizsgálaton. Mivel alattomos betegségről van szó, azoknak is érdemes lehet megvizsgáltatni magukat, akik nem rendszeres gyógyszerszedők.

Egyre több beteg

A szakértők szerint egyre gyakrabban fordul elő hazánkban is a mélyvénás trombózis, annak minden szövődményével. A betegség kialakulása több okra is visszavezethető, befolyásolja a hormonkezelés, a genetikai hajlam, de az életmódunk is. Akik hosszú órákat töltenek mozdulatlanul ülve, és a lábuk nincs megfelelően átmozgatva, akik nem sportolnak rendszeresen, dohányoznak, jelentős túlsúllyal küzdenek, azoknál nagyobb eséllyel jelentkezhet trombózis. Mivel a női hormonok változása, egyensúlya is befolyásolja kialakulását, ezért a betegség gyakrabban jelentkezik nőknél. A trombózist szenvedők egyharmada viszont genetikai okok miatt szenved véralvadási zavarban, melyek közül a leggyakoribb a Leiden-mutáció.

Forrás: Thinkstock

Veleszületett hajlam

Számos olyan veleszületett, trombózisra hajlamosító állapot létezik, melyről egészen addig fogalmunk sem lehet, míg trombózissal kórházba nem kerülünk. A Leiden-mutáció akár a népesség öt százalékát is érintheti, de nem mindegy, hogy milyen formában van jelen: ha csak egyik szülőnktől örököltük a hajlamot, akkor 4-8-szorosra nő a kockázat, ha mindkettejüktől, akkor körülbelül 80-szoros. Ha a családban tudunk valakiről, aki mélyvénás trombózist kapott, érdemes egy genetikai szűrésre ellátogatni, ahol mindenféle fájdalom nélkül megvizsgálják, érint-e minket ez a mutáció.

Nem ezért szűrik a gyógyszerszedő nőket

Bár ez az egyik legelterjedtebb trombózisszűrés, a fogamzásgátlót szedő nőket nem a Leiden-mutációra kell szűrni. Természetesen náluk is fontos tudni, hogy a hajlamnak ez a formája megvan-e, de maga a hormontartalmú gyógyszer más módon fokozza a trombózis kialakulásának kockázatát. A vér alvadékonyságát a gyógyszer az antithrombin-III nevű gátló faktoron keresztül növelheti, azaz nagyobb eséllyel alakulhat ki veszélyes vérrög a vénákban. Tartós fogamzásgátlószedés esetén érdemes többféle vizsgálatot is elvégeztetni, vagy megbeszélni az orvossal, ő miket tart szükségesnek.

Forrás: Thinkstock
Mi is az a trombózis?

A trombózis tulajdonképpen érelzáródást jelent, melyet egy vérrög okoz. A mélyvénás trombózis a lábszár nagy vénáiban alakul ki, melynek jele lehet a végtag megduzzadása, vagy izomlázszerű fájdalma, a bőr kipirosodása, lilulása. A vérrög akkor okoz igazán gondot, ha nem szűnik meg magától, hanem az érrendszeren keresztül az egész rög, vagy annak egyes részei eljutnak a tüdőbe, vagy más létfontosságú szervekhez, s ott okoznak elzáródást. A tüdőembólia tünete lehet a légszomj, a fulladás, és természetesen azonnali orvosi beavatkozást igényel.