A levegőben lévő pollenkoncentráció miatt múlt héten az ország nagy részére bordó riasztást adott ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet. Csak az ország nyugati és északi részén jobb valamivel a helyzet, de még ezeken a területeken is harmadfokú, piros riasztás van érvényben.

Tüsszögsz, könnyezel, fújod az orrod te is? A gyógyszerek viszont elálmosítanak? Akkor ne maradj le a legjobb természetes módszerekről! Kattints IDE a részletekért! 
 

Az ÁNTSZ Facebook-oldalán arra figyelmeztet mindenkit, hogy ilyenkor az arra érzékenyeknek számolniuk kell azzal, hogy asztmás tüneteik akár rohamszerűen jelentkezhetnek. Ennek kockázata csökkenthető azzal, ha a szakorvos utasítása szerint szedik gyógyszereiket, kevesebb időt töltenek a szabadban, esténként hajat mosnak, az ágyneműt gyakrabban cserélik, sűrűbben porszívóznak a lakásban.

Thinkstock

Jó tanács, hogy aki most menne szabadságra, annak belföldi pihenésre az erdővel borított magasabban fekvő hegyes területeket, illetve külföldi nyaralás esetén a tengerpartokat, magashegységi régiókat érdemes választania.

Az előrejelzések szerint a következő napokban már csökken majd a parlagfű pollenkoncentrációja, a mostaninál magasabb riasztási fokozat elrendelésére vélhetően nem lesz szükség.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és az oki.antsz.hu, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalakon érhető el.