Ebolafertőzés gyanújával szállítottak a Szent László Kórházba egy külföldi diákot - írja az Origo.hu.

Arról már korábban is írtunk, hogyan durvul az ebola-járvány Afrikában, de arra senki nem számított, hogy néhány héttel ezután Budapesten is felüti a fejét a halálos vírus. Most ugyanis egy budapesti kórházban tartanak megfiegylés alatt egy ebola-gyanús diáklányt. A Nigériából származó tanulót a Szent László kórház trópusi betegségek osztályán vizsgálják. A lányt az IBS Nemzetközi Üzleti Fősikola III. kerületi kollégiumából szállították az intézménybe. Az ügyben a kórház holnap, azaz szerda reggel ad bővebb felvilágosítást. 

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

 Hogy hogyan vélekednek az ebola-járványról Afrikában, arról egy korábbi cikkünkben, ITT olvashatsz.

Mit kell tudni az eboláról?
Az Ebola-vírus ritka, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz. A kórokozót Afrika dzsungeleiben vadon élő állatok hordozzák (pl. denevérek, majmok, erdei antilopok), az ember ezen állatokkal vagy tetemükkel, vérükkel vagy váladékukkal való közvetlen kontaktus útján fertőződik. Ebola-lázban szenvedő emberekkel, holttestükkel, vérükkel vagy testváladékukkal (pl. nyállal, vizelettel) való közvetlen érintkezéssel terjedhet a betegség tovább az emberek körében. Az Ebola-vírus az influenzával 
ellentétben nem a levegőn keresztül terjed. A kórokozót védekezés nélküli szexuális érintkezés útján akár hét héttel gyógyulását követően is átviheti partnerére egy korábban fertőzött személy. 
 
A betegség a fertőződés után 2–21 nap lappangási idő után, hirtelen jelentkezik lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel, fej- és torokfájással. A betegség következő fázisában súlyosbodnak a tünetek: hányás, hasmenés lép fel, a testen kiütések jelennek meg, károsodnak a máj- és a vesefunkciók. Egyes betegeknél kiterjedt külső és belső vérzés, 
valamint többszervi elégtelenség jelentkezik. 
 
A betegség ellen nincs vakcina, sem célzott terápia, csak tüneti kezelés. 
 
Védekezés:
 
Hatásos ellenszere a szappan, a fehérítőszer, a napfény vagy a szárítás. A vírust tartalmazó váladékkal szennyezett ruhák gépi mosása megöli a kórokozót. Az Ebola-vírus csak rövid ideig életképes közvetlen napsugárzásnak kitett vagy kiszáradt felületeken. 
 
További információkért látogass el az Országos Epidemiológiai Központ honlapjára!