A korszerű, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták szedése mellett is felmerülhet a gondolat, hogy az alkalmazott módszer nem a legtökéletesebb. Főleg akkor, ha a tabletta használója szívproblémára gyanakszik.

A Szívderítő oldalán tette fel ezzel kapcsolatos kérdését Dr Kerkovits Gábor kardiológusnak egy olyan olvasó, aki attól tart, örökölte a szívbetegségre való hajlamot.

"Nem biztos, hogy jó helyre írom a kérdésemet, de bízom benne, hogy tud nekem segíteni. Az édesapámnak már volt trombózisa, és szívinfarktusa is. Félek, hogy örököltem a hajlamot. Van olyan vizsgálat, ami kimutatja, mennyire vagyok hajlamos az ilyen betegségre?
Ezért hagytam abba a hormontartalmú fogamzásgátló szedését is, mivel azt hallottam, ez is hajalmosíthat az ilyen betegségekre. Szedhetek ettől függetlenül ilyen gyógyszert?"

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő szakértője, Dr Kerkovits Gábor arra hívja fel az olvasó figyelmét, hogy a családban már előfordult szívprobléma esetén az a biztos, ha a várható prognózis vázolása érdekében a kérdező szakorvoshoz fordul és teljes körűen kivizsgáltatja magát.

"Jelenleg annyit tudunk, hogy a szívizom infarktusra való hajlam örökölhető, de talán sokkal fontosabbak az életmódi hatások. A fogamzásgátlók, bármilyen kicsi is a hormontartalmuk, amire gyakran hivatkoznak, sajnos jelentősen növelik a szívizom infarktus, de az agyi értrombózis kockázatát is. Ha a fogamzásgátló mellett még dohányzik is, akkor szinte teljes biztosnággal állítható, hogy 10 éven belül sziívizom infarktus veszályezteti. Kérdésével a megnyugtató válaszért szerintem keressen fel egy kardiológust, aki megmondja, hogy az Ön esetében milyen prognózis, azaz jövőkép várható."