Ahogy azt a Life.hu korábban megírta, hazánkban évente közel ezer ember válik veseelégtelenné, ám a művesekezelések segítségével a betegek élete megmenthető, meghosszabbítható. Az életminőség természetesen ebben az esetben is az egyik legfontosabb kérdés.

A test belső kémiai összetétele, annak egészséges egyensúlyának fenntartása javarészt a vesék működésén múlik. Valójában az életben maradás feltétele a veseműködés, így nem lehet eleget beszélni róla.

Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Milyen hús fogyasztása javasolt vesebetegeknek?"

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő szakértője, Huszáros Bernadett tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"A veseelégtelenség esetén a fehérjeszegény (0,6gr/tskg/nap), alacsony kálium- és foszfortartalmú étrendet szoktam javasolni. A húsok magas fehérjetartalma miatt a megszokottnál jóval kevesebb mennyiség fogyasztható (a megszokott mennyiség fele, harmada).

Javasolnám a csirke-, a pulyka és a sovány sertéshúst, inkább rakott, töltött ételeknek elkészítve. A halak fogyasztását a magas foszfortartalom miatt nem ajánlom. Ebben az étrendben inkább az úgynevezett húspótlókat, zöldséggel rakott, töltött ételeket, zöldséges vagdaltat, zöldségpörköltet javasolnék. Egyes zöldségek magasabb káliumtartalma előfőzéssel csökkenthető."