Az eddigi információk szerint járványos agyvelőgyulladásban halt meg egy hatéves szentgotthárdi kislány. Az ANTSZ főosztályvezetője, Ócsai Lajos ma reggel azonban több sajtónak is úgy nyilatkozott, hogy nem agyvelőgyulladás, hanem baktérium okozta agyhártyagyulladás miatt veszítette életét a kicsi. 

Tegnap délután lapunknak adott tájékoztatást a Szentgotthárdon praktizáló Dr Tőkés Anna gyermekorvos, aki ügyeleti időben fogadta és vizsgálta a kislányt, és aki azonnal esetkocsit hívott a súlyos tünetek láttán a beteg gyermekhez. 

Dr Bense Tamás család és gyermekorvos, a Life.hu szakértője arról beszélt lapunknak, hogy mind az agyvelő mind az agyhártyagyulladás tünetei hasonlóak, azokat kórházi körülmények között lehet pontosan diagnosztizálni, illetve fontos tudni azt is, hogy az agyhártyagyulladás mellett nagyon sok esetben felléphet bizonyos fokú agyvelőgyulladás is. E kettő nem zárja ki egymást.

Az agyhártyagyulladással kapcsolatban a következőket mondta el a szakember:

"A meningococcus fertőzést baktérium okozza. A jelentősebb megbetegedést okozó altípusok a meningococcus A, B, C, W, Y.
Hazánkban a legtöbb megbetegedést a B és C típus okozza. Évente 40-60 megbetegedés fordul elő. Ezeknek fele 5 éves kor alatti. Sajnos minden ötödik, hatodik beteg elveszíti a harcot a baktériummal szemben.
Cseppfertőzéssel terjed, zárt közösségekben halmozottan fordulhat elő. Ezen agyhártyagyulladás kórokozóját akárki hordozhatja a torkában orrában, anélkül hogy beteg lenne. A lakosság 3-20 % -a tünetmentes hordozó. Ha a baktérium a nyálkahártyáról a vérkeringésbe jut, könnyedén éri el az agyhártyát, ahol gyulladás fog kialakulni.
Az időben felfedezett, korrektül kezelt betegekből is minden tizedik meghal. Akik túlélik, maradványtüneteik lehetnek - végtagelvesztés, agykárosodás, halláskárosodás, szellemi képesség beszűkülése.
Tünetei rendkívül hasonlóak az agyvelőgyulladás tüneteihez: kezdetben láz, fejfájás, étvágytalanság, hányás, hasmenés, fokozott fájdalom iránti érzékenység. Fél nap után kiütés, bőrvérzés, tarkómerevség, fényérzékenység majd eszméletzavar, görcsölés alakulhat ki. Gyanú esetén is azonnali kórházi kezelést igényel.
A csecsemők fejletlen immunitásuk miatt fokozottan veszélyeztetettek. Az egyedüli hatékony megelőzés a védőoltás beadatása.
A, C, W, Y és most már a B csoportú meningococcus ellen létezik oltóanyag, csecsemőkorban javasolt a beadása. Több oltásból áll az oltássor - az oltóanyag darabonkénti ára 19000-26800 forint között van."

Agyhártyagyulladás
Az agyat és gerincvelőt burkoló szövetek megbetegedése. Baktériumok, vírusok , gombák és kullancsok által terjesztett kórokozók okozhatják. A sokfajta  baktérium közül a fenti csak az egyik. Okozóként szerepelhet még coli, streptococcus listéria, haemophylus influenzae B ,Tbc. 
 
Agyvelőgyulladás
Az agy heveny gyulladása - vírus, baktérium, egysejtűek okozhatják. Veszettség szövődményeként is felléphet. Láz, fejfájás, fénykerülés , merev végtagok ügyetlen mozgás jellemzi. Zavartság láz, ingerlékenység is kísérheti a tüneteket. Az agyduzzadás fellépése halálhoz vezet.

Az agyhártya és agyvelő gyulladás tünetei nagyon hasonlóak. A kettő elkülönítése szakorvosi feladat, kórházi körülmények között.

A szenttgothárdi tragédiával kapcsolatban Dr Bense Tamás elmondta, hogy az ANTSZ ebben az esetben rendkívül szigorú protokoll szerint jár el, és a fertőtlenítés mellett a szükséges körben kiosztja - ki is osztotta - azokat a gyógyszereket, amelyek védenek az életveszélyes baktérium ellen! Bár természetes, hogy a szülők nyugtalanok egy ilyen esetben, ahol ennyire váratlanul súlyos fertőzés következményeként veszíti életét egy kicsi, - főleg úgy, hogy előtte még egy gyermeközösségben volt - véleménye szerint az üggyel foglalkozó szakemberek megnyugtató módon képesek kézben tartani az ügyet.