Azok a nők, akik krónikus betegséggel küzdenek, a férfiaknál 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordulnak szakemberhez, ha mentális problémák tüneteit észlelik magukon – derült ki egy friss amerikai kutatásból.

A nők nemcsak gyakrabban, de hamarabb is kérnek segítséget – tudjuk meg a felmérésből. A kutatók olyan páciensek adatait vizsgálták, akiknél legalább egy betegséget diagnosztizáltak az alábbiak közül: diabétesz, magas vérnyomás, asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség.

Forrás: Thinkstock

Azok közül a betegek közül, akiket ezekkel a betegségekkel diagnosztizáltak, a nők voltak azok, akik a hároméves vizsgálati időszakon belül hat hónappal hamarabb fordultak szakemberhez mentális problémával, mint a férfiak. A panaszok között szerepelt a depresszió, a szorongás, a dohányzásról való leszokás képtelensége és a házassággal kapcsolatos problémák.

Miért titkolóznak a férfiak?

„Egyelőre nem teljesen értjük, miért ekkora a különbség a nemek között, ha mentális betegségek kezeléséről van szó. Az eredményeink semmiképp sem azt mutatják, hogy jobban kell figyelnünk a nőkre. Ugyanakkor lehetséges, hogy az említett mentális problémák tünetei erősebbek a nők körében, és ezért hamarabb kényszerülnek segítséget kérni” – mondja a kutatást vezető Flora Matheson.
A tanulmány arra is kitér, hogy a lehetséges magyarázatok között szerepel az is, a nők könnyebben vállalják fel a mentális problémákat, és kérik szakember segítségét szükség esetén, míg a férfiak egyszerűen szégyellik megosztani, őszintén feltárni egészségügyi gondjaikat. Valószínűleg azért, mert ettől az erős, védelmező kép, amit szívesen őrizgetnek magukról (és mutatják a külvilág felé ezt az erőt) megroppan. Sebezhetőségüket nehezen vállalják fel, vagy egyáltalán nem is hajlandóak erre. 

A nők kezében a férfiak egészsége?

Valószínűleg senkit nem lep meg a kérdés, hiszen a kutatási eredmények is azt igazolják, hogy a férfiak - maguktól - egyáltalán nem vagy csak akkor lépnek, ha már tényleg nagy a baj, amikor már szinte menthetetlen a helyzet. A női "noszogatás" értéke tehát ennek fényében szinte felbecsülhetetlen.

Ezt ismerte fel a Magyar Rákellenes Liga is, amelynek legújabb programja, a Családfőmentő program éppen ezért célozza meg a nőket, hogy győzzék meg férjüket (párjukat) az egészségügyi tudatosság és a szűrések fontosságáról. Hiszen a férfiak nemcsak a már meglévő betegségek nyomán kialakuló mentális problémáikat nem tárják fel, de a rövid időn belül akár tragédiát is okozó súlyos daganatos betegségek nagy részénél is későn fordulnak szakemberhez. A nők figyelő szeme, szeretete, a felelősség, amit párjuk, családjuk jövője iránt éreznek óriási energia lehet a társadalom egészségének megőrzése szempontjából. A nők támogató kommunikációja és magatartása tehát elengedhetetlen akkor, amikor a férfiak visszariadnak a vizsgálatoktól, vagy amikor legszívesebben szőnyeg alá söpörnék a problémát és elbagatellizálják a tüneteket.

Forrás: Thinkstock

Csak néhány másodperc az életért

A férfiak kötelező szűrővizsgálatokon, a prosztatarák szűrésén való részvételéről és a férfiak félelméről a Life.hu is írt. Az 5 másodperc, amitől minden férfi retteg című írásunkban dr. Rosta Gábor urológus is arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a 4-5 másodpercig tartó diagnosztikai módszer nem kellemes ugyan a páciensek számára, de 4-5 másodperc kellemetlenséget minden férfinak el kell tudni viselni, a félelem nem szabad, hogy bárkit is eltérítsen a vizsgálattól. 

Néha a megelőzést is a félelem szüli

Olyan eset is történt azonban, és erről szintén írtunk, hogy egy férfi a ráktól való félelmei miatt távolítatta el még egészséges prosztatáját, miután egy génelemzést követően megtudta, hogy esetében meglehetősen magas a prosztatarák kialakulásának kockázata.

Az 53 éves családapa tisztában volt vele, hogy felmenői és családtagjai körében viszonylag gyakran előfordult a prosztata- és emlőrák, ezért ellátogatott a londoni Rákkutatási Intézetbe (ICR), ahol egy alapos génkivizsgálást követően az orvosok megállapították, hogy a BRCA2 gén mutációja arra utal, hogy esetében meglehetősen magas a prosztatarák kialakulásának kockázata.

A BRCA1 és a BRCA2 gének bizonyos mutációi általában az emlőrák különösen agresszív formájára utalnak, de mivel a prosztata eltávolítása meddőséget és inkontinenciát is okozhat, az orvosok eleinte vonakodtak a műtéti beavatkozás elvégzésétől, ráadásul a jelek szerint egyelőre szinte teljesen egészséges volt a férfi prosztatája. Ennek ellenére végül Roger Kirby sebész elvállalta az operációt, mivel tisztában volt a BRCA2 gén természetével.