Veszélyesebb, mint a rák: egyre többen halnak bele kórházi fertőzésekbe

Forrás: Thinkstock -
adatok betegség halál daganatos betegségek baktérium Bécs Semmelweis Alapítvány kórház rák kórokozó fertőzés konferencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legfrissebb adatok szerint 15 év múlva már többen veszítik életüket egy-egy kórházi fertőzés következtében, mint daganatos megbetegedésben.

Európában minden 18. kórházi ápoltat nem az alapbetegsége, hanem az ott-tartózkodása során összeszedett fertőzése miatt kezelnek – írja a Blikk a Semmelweis Alapítvány legutóbbi, bécsi konferenciáján elhangzottak alapján.

Forrás: Thinkstock

A szakemberek szerint olyannyira súlyos a helyzet, hogy várhatóan 2020-ra több ember fog meghalni kórházi fertőzések következtében, mint rákos megbetegedésekben. Az adatok szerint a kórházi intézményekben pusztító baktériumok évente 1,4 millió embert fertőznek meg világszerte.

Az összesítés szerint Magyarországon a legrosszabb a helyzet: itthon évente körülbelül 100 ezer ember betegedik meg valamilyen kórházi fertőzés következtében. Az egyik leggyakoribb kórházi kórokozó a húsevő baktériumként elhíresült MRSA.

Arra ébredt, hogy nincs lába

Sajnos nem csupán a rémálmokban létezik a húsevő baktérium: Aimee Copeland sokkoló történetét ide kattintva olvashatod el a Life.hu-n.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.