A szervezet működésére nagy hatással vannak a vitaminok. A gyerekek fejlődésében, növekedésben még inkább fontos szerepet játszanak. De mégis mennyire van szükségük?

Fontos, hogy a gyerekek életkorának megfelelően adagoljuk a vitaminokat. A szoptatás alatt a baba minden fontos tápanyaghoz hozzájut, de amellett elengedhetetlen, hogy ásványi anyagokat is kapjon. 

Forrás: Thinkstock

A legkisebbeknek is szükséges vasat bevinni, ugyanis a vashiányos gyerekeknél vérszegénység alakulhat ki.

A C-vitamin segíti a vas felszívódását, és megóvja a szöveteket. A kalciumot a D-vitamin segít felszívni. A csontok és fogak fejlődésében is fontos szerepet játszik. Ahhoz, hogy a kicsik szeme megfelelően fejlődjön, érdemes retinolt és béta-karotint adni nekik. Ezek a tejben, tojásban, répában, májban megtalálhatóak.

0-6 hónapos korig az anyatejből mindent megkapnak a babák

A babák gyomra még nagyon kicsi, koncentrált formában tudjuk nekik adni a tápanyagokat. Az anyatej gazdag minden olyan zsírban, amire szükségük van, és a vitaminok miatt sem kell aggódni. Érdemes az anyukának is gondoskodnia a saját vitaminpótlásáról, ha szoptat. A tápszerekből ugyanúgy minden fontos anyaghoz hozzájut a kicsi.

7-9 hónapos korig kezdődik az átállás a szilárd táplálékra

Mikor a gyerekek áttérnek a szilárd ételekre, jobban oda kell figyelni, hogy elegendő vitaminhoz jussanak. Természetes forrásokból (zöldség, gyümölcs) érdemes vitamint adni neki. A pépesített zöldségek, gyümölcsök vagy tejes ételek kiváló vitamin- és fehérjeforrás számukra, szervezetük pedig éppen annyit fog felvenni belőlük, amire szükségük van. 

Forrás: Thinkstock

10-12 hónapos korig már jöhetnek a húsok

A 10 hónapos körüli gyerekek már kaphatnak húsokat, halat, babokat, borsót. Eleinte pépesítve, majd megpróbálhatnak megbirkózni kis falatokkal is. Kezdd el beiktatni az étrendjükbe a tésztát, a barna rizst és a főtt krumplit, ezekben mind nélkülözhetetlen vitaminok vannak. Jöhetnek a nagyon apróra vágott nyers vagy aszalt gyümölcsök is.

1-3 éves korig

Mivel hamarosan bölcsődébe, óvodába kerül a csemetéd, a közösség miatt gyakrabban lehet beteg. Ennyi idősen fontos, hogy minél több C-vitamint adj neki, hogy szervezete ellenállóbb legyen. A sok gyümölcs és zöldség mellett kifejezetten gyerekeknek készült rágótablettát válassz, ezt általában szeretik. Ennyi idős korára teljesen szoktasd le az anyatejről, és térjetek át az állati eredetű tejekre. Reggelire jó választás a gabonapehely, amelyből megfelelő mennyiségű kalciumhoz juthat.

Arra mindig figyelj, hogy 1200 kalóriánál sose egyen kevesebbet naponta.  Nem gond, ha egy kicsit többet falatozik, de nagyjából 1200 kalóriányi zöldség, gyümölcs, hús, tészta, krumpli és hasonló ételekből tud hozzájutni ennyi idősen a vitaminokhoz.