Jill Robbins életében igyekezett megtalálni az egyensúlyt a látszólag nagy terhei közepette. Az anyaság áldás, öröm és egyben ijesztő dolog volt a számára, szerencsére egyetlen mondat elég volt ahhoz, hogy a változókor kellős közepén átértékelje a hozzáállását.

A háromgyermekes családanya, író és blogger, Jill Robbins és örökbefogadott fiai, Zack és KyleForrás: Facebook/Jill Robbins

Küzd magával, a szülői feladatokkal és a változássokkal: Jill élete mindig állandó stressz és szorongás közepette zajlott. Szorongásainak első reális jelei 2002-ben jelentkeztek nála, amikor egy nyaralásra tartva teherautónak ütköztek volt férjével. Pár zúzódással, valamint egy törött csonttal megúszták a balesetet, és hálát adtak az égnek, hogy a becsapódáskor erős karosszériájú autóban ültek. A nő el akarta felejteni a történteket, ennek érdekében életmódot váltott: elkezdett futni, és légzési technikákat tanult, hogy legközelebb szorongását már megfelelően tudja kezelni. Ezután jött a változás! 

Amíg nem vagy benne, nem hinnéd, hogy veled is megtörténik egyszer, de eljött a menopauza – más néven klimax. 

Jill elmondása szerint naponta hat hőhullám gyötörte őt, és 800 Celsius-fokosnak érezte testét, amit mintha ezernyi tűvel szurkáltak volna közben. „A korábbi racionális énem eltűnt. Megrémültem magamtól, úgy viselkedtem, mint a tinik vagy a terhes nők, teljesen megzavarodtam a hormonoktól. Úgy éreztem, hogy egy képzeletbeli ravasz van a halántékomnál" – mondta az esetről. 

Közös játék a fiúkkalForrás: Facebook/Jill Robbins

Pár héttel később éppen késésben voltak, és a gyerekei sem találták a cipőjüket. A cipők végül hosszú keresés után előkerültek, de Jill ötéves kisfia fordítva vette fel az övét. Ekkor a nő elvesztette az önuralmát, tombolni kezdett, és ordított a két kicsi gyerekével. 

„Nem akarom, hogy az anyám legyél, te őrült vagy” – döfte belé a láthatatlan kést válaszával egyik gyermeke. Aztán mindannyian sírni kezdtek. A két kicsi könnyes szemeit látva Jill ekkor döbbent rá arra, mennyire rosszul kezeli a dolgokat – csupán a hormonjai miatt.  

Az utolsó csepp

Az édesanya vereségnek fogta fel a történteket, és eldöntötte, hogy gyógyszereket fog szedni, bármennyire is nem akarta addig. Eleinte úgy érezte, hogy unalmas, ködös, állóvízszerű napjai egyhangúan telnek. A hangulatváltozások idővel alábbmaradtak, minden alkalommal, amikor egy pirulát lenyelt, arra gondolt, hogy normális szülőnek kell lennie. A dolgok idővel helyreálltak, Jill nem állt le az antidepresszánsokkal, de élete jobb mederbe terelődött – bár még mindig kényelmetlenül érzi magát, ha be kell vennie egy gyógyszert, már jobban megbirkózik a hétköznapi nehézségekkel. 

Jillből mára sikeres, díjnyertes író és blogger lett, aki nem fél szembenézni a napi gondokkal. 

„Vannak jó és rossz napok. Nehéz volt megtenni az első lépéseket, de megérte… nagyon” – mondta az anyuka. 

Boldog családi kirándulásForrás: Facebook/Jill Robbins

Éppen annyira változatos a nő, amennyire a változókori tünetei változatosak 

A változókor idején a női hormonok termelődése lelassul vagy megszűnik, amire a szervezet olyan szélsőséges tünetekkel reagál, mint például hőhullámok, verejtékezés, visszatérő heves szívdobogás érzése, alvászavarok, ingerlékenység, lehangoltság, vizelet-visszatartási panaszok és csontritkulás. A menopauza (klimax) tüneteinek mindegyikére léteznek már gyógymódok, legyen szó a természetes készítményektől kezdve a hormonpótlókon át a pszichológiai terápiáig. 

Így cselezik ki a klimaxot Hollywood szupernői – Tanulj tőlük!
Hollywood változókorban lévő (vagy az azt éppen elhagyó) sztárjai a menopauzával járó súlyfelesleget, hőhullámokat, érzelmi instabilitást és egyéb tüneteket hormongyógyszerek helyett természetes módon kezelik. Fotóikat elnézegetve nem kis sikerrel.