Nem intek be az anyaságnak, mert antidepresszánsokat szedek

édesanya klimax antidepresszáns történet változókor menopauza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jill Robbins életében igyekezett megtalálni az egyensúlyt a látszólag nagy terhei közepette. Az anyaság áldás, öröm és egyben ijesztő dolog volt a számára, szerencsére egyetlen mondat elég volt ahhoz, hogy a változókor kellős közepén átértékelje a hozzáállását.
A háromgyermekes családanya, író és blogger, Jill Robbins és örökbefogadott fiai, Zack és Kyle Forrás: Facebook/Jill Robbins

Küzd magával, a szülői feladatokkal és a változássokkal: Jill élete mindig állandó stressz és szorongás közepette zajlott. Szorongásainak első reális jelei 2002-ben jelentkeztek nála, amikor egy nyaralásra tartva teherautónak ütköztek volt férjével. Pár zúzódással, valamint egy törött csonttal megúszták a balesetet, és hálát adtak az égnek, hogy a becsapódáskor erős karosszériájú autóban ültek. A nő el akarta felejteni a történteket, ennek érdekében életmódot váltott: elkezdett futni, és légzési technikákat tanult, hogy legközelebb szorongását már megfelelően tudja kezelni. Ezután jött a változás!

Jill elmondása szerint naponta hat hőhullám gyötörte őt, és 800 Celsius-fokosnak érezte testét, amit mintha ezernyi tűvel szurkáltak volna közben. „A korábbi racionális énem eltűnt. Megrémültem magamtól, úgy viselkedtem, mint a tinik vagy a terhes nők, teljesen megzavarodtam a hormonoktól. Úgy éreztem, hogy egy képzeletbeli ravasz van a halántékomnál" – mondta az esetről.

Közös játék a fiúkkal Forrás: Facebook/Jill Robbins

Pár héttel később éppen késésben voltak, és a gyerekei sem találták a cipőjüket. A cipők végül hosszú keresés után előkerültek, de Jill ötéves kisfia fordítva vette fel az övét. Ekkor a nő elvesztette az önuralmát, tombolni kezdett, és ordított a két kicsi gyerekével.

„Nem akarom, hogy az anyám legyél, te őrült vagy”

– döfte belé a láthatatlan kést válaszával egyik gyermeke. Aztán mindannyian sírni kezdtek. A két kicsi könnyes szemeit látva Jill ekkor döbbent rá arra, mennyire rosszul kezeli a dolgokat – csupán a hormonjai miatt.

Az utolsó csepp

Az édesanya vereségnek fogta fel a történteket, és eldöntötte, hogy gyógyszereket fog szedni, bármennyire is nem akarta addig. Eleinte úgy érezte, hogy unalmas, ködös, állóvízszerű napjai egyhangúan telnek. A hangulatváltozások idővel alábbmaradtak, minden alkalommal, amikor egy pirulát lenyelt, arra gondolt, hogy normális szülőnek kell lennie. A dolgok idővel helyreálltak, Jill nem állt le az antidepresszánsokkal, de élete jobb mederbe terelődött – bár még mindig kényelmetlenül érzi magát, ha be kell vennie egy gyógyszert, már jobban megbirkózik a hétköznapi nehézségekkel.

Jillből mára sikeres, díjnyertes író és blogger lett, aki nem fél szembenézni a napi gondokkal.

„Vannak jó és rossz napok. Nehéz volt megtenni az első lépéseket, de megérte… nagyon” – mondta az anyuka.

Boldog családi kirándulás Forrás: Facebook/Jill Robbins

Éppen annyira változatos a nő, amennyire a változókori tünetei változatosak

A változókor idején a női hormonok termelődése lelassul vagy megszűnik, amire a szervezet olyan szélsőséges tünetekkel reagál, mint például hőhullámok, verejtékezés, visszatérő heves szívdobogás érzése, alvászavarok, ingerlékenység, lehangoltság, vizelet-visszatartási panaszok és csontritkulás. A menopauza (klimax) tüneteinek mindegyikére léteznek már gyógymódok, legyen szó a természetes készítményektől kezdve a hormonpótlókon át a pszichológiai terápiáig.

Így cselezik ki a klimaxot Hollywood szupernői – Tanulj tőlük!

Hollywood változókorban lévő (vagy az azt éppen elhagyó) sztárjai a menopauzával járó súlyfelesleget, hőhullámokat, érzelmi instabilitást és egyéb tüneteket hormongyógyszerek helyett természetes módon kezelik. Fotóikat elnézegetve nem kis sikerrel.

Ellenünk fordul az életvitelünk: munkánk és terheink miatt esünk nehezen teherbehttp://www.life.hu/drlife/20150824-eletvitel-munka-teher-miatt-nehez-a-teherbe-eses.htmlNehezebben esik teherbe az a nő, aki heti több mint 40 órát dolgozik, és rendszeresen cipekedik – derült ki egy friss amerikai tanulmányból. Dr. LifeThinkstockA saját bőröm rabjává váltam – egy tanorexiás nő történetehttp://www.life.hu/drlife/20150818-tanorexias-szolariumfuggo-no-valt-a-bore-rabjava-tortenet.htmlNicole átlagos tiniként viselkedett, és nem akart eltérni a kortársaitól. A tökéletességre törekedett, és listájáról a napbarnított bőr sem maradhatott le. Eleinte csak napozott, aztán beruházott egy saját szoláriumra, ám szenvedélyét a bőre nem úszta meg szárazon.Dr. LifeOrigoEgy kutatásból kiderült, hogy milyen nőkre buknak a férfiak!http://www.life.hu/drlife/20150806-gyumolcs-zoldseg-vonzalom-ragyogas.htmlÚgy tűnik, a sok szépségápoló termék helyett már jóval egyszerűbb módszerrel is képes egy nő hódítani: ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszik! Az erről szóló kutatás során másra is fény derült.Dr. LifeThinkstockA folyamatos ülés miatt halunk meg korábban? - ennyit számít napi 20 perc mozgáshttp://www.life.hu/drlife/20150818-ules-mozgas-hianya-miatt-tobben-halnak-napi-mozgas-szukseges-kutatas-szerint.htmlBizonyítékokat hozott egy nagy európai kutatás arra, hogy csak egy kis napi testmozgás, (akár napi 20 perc séta is) rendkívül hasznos – függetlenül attól, hogy az illető túlsúlyos, elhízott vagy sem. Dr. LifeThinkstockÁpold a babád bőrét fillérekből - így készül a házi babaolajhttp://www.life.hu/drlife/20150817-bababor-apolas-fillerekbol-igy-csinald.htmlNem mindegy, hogy mivel érintkezik a kisbabád bőre! Egyes termékekben olyan méreganyagok is megtalálhatók, amelyektől látszatra vagy rövid ideig puha lesz ugyan a kicsi bőre, de hosszú távon nem tesz jót az egészségének. Dr. LifeThinkstockA zöld szemű szörny itat minket? Ezért is alkoholizálunk!http://www.life.hu/drlife/20150819-feltekenyseg-alkoholizalas-kutatas-eredmeny-ferfi-no.htmlA pszichológusok szerint a féltékenység két okból ered: a kisajátításból és a kisebbségi komplexusból. Egy friss kutatásból kiderült, hogy az alkoholizálás sokkal inkább összefügg a féltékenységgel, mint az eddig gondoltuk. A férfi és a nő is másképp reagál ebben a helyzetben, de Freudnak is van egy féltékenységi elmélete. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.