Vége van a nyárnak, őszi betegségek járnak

Forrás: Thinkstock -
depresszió D-vitamin allergia gyomorpanaszok orvos ősz sport közérzet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinegemadárnak”. Gyerekkorunkban Móra Ferenc versének felelevenítése vagy éppen megtanulása tudatosította bennünk a nyár végét. Felnőttként ezt leginkább a hűvösebb nappalok és éjszakák, valamint a hosszú ruhák előkerülése miatt vesszük észre. Na és persze ekkor kerülnek bizonyos betegségek igazán előtérbe. Lássuk, melyek ezek!

Gyomor- és bélpanaszok

Még egy ellenállóbb immunrendszer sem képes minden betegséggel szemben ellenálló lenni. A nyárral ellentétben az őszi időszakban sokan fordulnak gyomor- vagy bélproblémákkal orvoshoz. Ennek több oka is lehet: a szürke napokon több nehéz, zsíros ételt fogyasztunk, de évszaktól függetlenül a munkahelyi stressz is gyomorpanaszokat, szédülést okozhat. Ellenszer lehet az étkezésre, a lelki egyensúlyra, valamint a rendszeres mozgásra való fokozott odafigyelés.

Forrás: Thinkstock

Női problémák

A nyári fertőzésmentes hónapok átvészelése után ősszel a felfázások és a velük járó kellemetlenségek (vizelési inger, fájdalmas vizelés) kapják a főszerepet. Ennek egyik oka lehet, hogy még a hűvösebb időben is a nyári vékony, nyitott szandált hordjuk. Naponta 2-3 liter víz fogyasztása (a szervezet átmosása miatt), a cukortartalmú ételek, szénhidrátok és az alkohol kerülése ideális a megelőzés szempontjából. Természetes antibiotikumokkal is védekezhetünk: a fokhagyma, a gyömbér, valamint a vörös áfonya mind hatásosak a húgyúti betegségekkel szemben.

Beleszürkülünk az őszbe

Ősszel szervezetünk dopaminszintje a napsugarak és a D-vitamin megcsappanása miatt csökken, amely hangulatunkra is nagy hatással bír; ilyenkor nem ritka a rossz közérzet, netán depresszió kialakulása. Ezek ellen a legjobb, ha a nyárhoz hasonlóan nem zárkózunk be, egészségesen étkezünk, rendszeresen mozgunk, társaságban töltjük a szabadidőnket, hiszen mindezek - kutatások alapján - az adrenalin- és a dopaminszintünk emelkedésében is fontos szerepet játszanak. A szakértők első körben ezeket a módszereket javasolják, mielőtt bármilyen kedélyjavítóhoz nyúlnánk.

Forrás: Thinkstock

Az allergiaszezon sem ér véget

A hírhedt allergén, a parIagfű augusztustól októberig virágzik, a fekete üröm szintén szeptemberben debütál. Itt persze nem ér véget a sor: csalánfélék, libatopfélék, füvek is szerepelnek az őszi pollennaptárban.

Life.hu tipp

Az olykor álmosító hatású gyógyszerek mellett természetes gyógymódokkal is küzdhetsz az allergia ellen: a tünetek sokat enyhülhetnek az akupunktúrától, de bizonyos gyógynövényektől is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.