„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinegemadárnak”. Gyerekkorunkban Móra Ferenc versének felelevenítése vagy éppen megtanulása tudatosította bennünk a nyár végét. Felnőttként ezt leginkább a hűvösebb nappalok és éjszakák, valamint a hosszú ruhák előkerülése miatt vesszük észre. Na és persze ekkor kerülnek bizonyos betegségek igazán előtérbe. Lássuk, melyek ezek!

Gyomor- és bélpanaszok

Még egy ellenállóbb immunrendszer sem képes minden betegséggel szemben ellenálló lenni. A nyárral ellentétben az őszi időszakban sokan fordulnak gyomor- vagy bélproblémákkal orvoshoz. Ennek több oka is lehet: a szürke napokon több nehéz, zsíros ételt fogyasztunk, de évszaktól függetlenül a munkahelyi stressz is gyomorpanaszokat, szédülést okozhat. Ellenszer lehet az étkezésre, a lelki egyensúlyra, valamint a rendszeres mozgásra való fokozott odafigyelés.

Forrás: Thinkstock

Női problémák

A nyári fertőzésmentes hónapok átvészelése után ősszel a felfázások és a velük járó kellemetlenségek (vizelési inger, fájdalmas vizelés) kapják a főszerepet. Ennek egyik oka lehet, hogy még a hűvösebb időben is a nyári vékony, nyitott szandált hordjuk. Naponta 2-3 liter víz fogyasztása (a szervezet átmosása miatt), a cukortartalmú ételek, szénhidrátok és az alkohol kerülése ideális a megelőzés szempontjából. Természetes antibiotikumokkal is védekezhetünk: a fokhagyma, a gyömbér, valamint a vörös áfonya mind hatásosak a húgyúti betegségekkel szemben.  

Beleszürkülünk az őszbe

Ősszel szervezetünk dopaminszintje a napsugarak és a D-vitamin megcsappanása miatt csökken, amely hangulatunkra is nagy hatással bír; ilyenkor nem ritka a rossz közérzet, netán depresszió kialakulása. Ezek ellen a legjobb, ha a nyárhoz hasonlóan nem zárkózunk be, egészségesen étkezünk, rendszeresen mozgunk, társaságban töltjük a szabadidőnket, hiszen mindezek - kutatások alapján - az adrenalin- és a dopaminszintünk emelkedésében is fontos szerepet játszanak. A szakértők első körben ezeket a módszereket javasolják, mielőtt bármilyen kedélyjavítóhoz nyúlnánk.

Forrás: Thinkstock

Az allergiaszezon sem ér véget

A hírhedt allergén, a parIagfű augusztustól októberig virágzik, a fekete üröm szintén szeptemberben debütál. Itt persze nem ér véget a sor: csalánfélék, libatopfélék, füvek is szerepelnek az őszi pollennaptárban.

Life.hu tipp
Az olykor álmosító hatású gyógyszerek mellett természetes gyógymódokkal is küzdhetsz az allergia ellen: a tünetek sokat enyhülhetnek az akupunktúrától, de bizonyos gyógynövényektől is.