A buli utáni evés sem ment meg minket a másnaposságtól

Forrás: Thinkstock -
másnaposság kutatás ivás alkohol ivászat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kinek ne lenne ismerős a helyzet, amikor buli után betér egy vendéglátó egységbe, és valamilyen étellel igyekszik azért tenni, hogy az alkohol „felszívódjon a szervezetében”? Egy friss kutatás szerint azonban ez nem elegendő, a másnapi macskajaj ellenszere igen egyszerű: kevesebb alkoholfogyasztás.  

Úgy tűnik, nem sokat segít, ha a buli után (fél)részeg állapotban megeszünk egy finom vacsorát, vagy ledöntünk jó pár pohár vizet! Ehhez hasonlóan a másnapi kiadós reggeli sem segít a hasogató fejfájás távoltartásában. A holland kutatók azt állítják, az egyetlen gyakorlati módja a másnaposság megelőzésének az, ha kevesebb alkoholt fogyasztunk.

Az Utrechti Egyetem kutatói elkeserítő eredményüket egy kérdőív elemzését követően kapták, amelyben több mint 800 egyetemistát kérdeztek meg legutóbbi mulatásukról. A kérdések között szerepelt többek között az, hogy ettek-e a mulatozás után, vagy ittak-e vizet.

Forrás: Thinkstock

Arra is rákérdeztek a kutatók, hogy másnap fogyasztottak-e a válaszadók kiadós reggelit. Végül a résztvevők másnaposságát egy „nincs” és „rendkívüli” között terjedő skálán értékelték. Az eredmények azt mutatták, hogy

bármit tettek, illetve nem tettek a hallgatók, az nem gyakorolt jelentős hatást másnaposságukra.

Az alkoholra senki nem immúnis teljesen

Joris Verster kutató azt is elmondta, hogy a közhiedelemmel ellentétben kevés ember immúnis a nagymértékű alkoholfogyasztás utóhatásaira. Ezt egy közel 800 kanadai egyetemi hallgató részvételével készült kérdőív segítségével támasztották alá. A diákoktól megkérdezték, mit ittak legutóbbi bulizásuk alkalmával, mennyi ideig tartott a mulatás, és hogyan érezték magukat másnap.

Forrás: Thinkstock

A megkérdezettek közel egyharmada állította azt, hogy nem tapasztalt másnaposságot. Az elemzés azonban azt mutatta, hogy a többségük nagyon kevés alkoholt fogyasztott. Azok közül, akik két és félszeresével meghaladták az autóvezetéshez engedélyezett véralkoholszintet, mindössze 2 százalék nem tapasztalt másnaposságot – számoltak be a szakemberek az eredményről.

A másnapossággal foglalkozó kutatók azonban jó hírrel is szolgáltak. Richard Stephens, a Keele Egyetem pszichológusa korábbi kutatásának eredménye alapján

az öregedéssel egyre ritkábban tapasztalunk másnaposságot.

A körte a legjobb orvosság?

Egy másik kutatás szerint azonban egy-egy görbének remélt este előtt érdemes megenni egyet ebből a finom gyümölcsből. Így szinte biztosan elkerülhetjük a másnapi rosszullétet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.