Közeledik a humán papilloma vírus elleni védőoltáshoz szükséges nyilatkozatok leadási határideje: a szülőknek szeptember 11-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy kérik-e leánygyermekük számára a méhnyakrák elleni védőoltást - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Mint írták, minden 12. életévét betöltött 7. osztályos lánygyermek jogosult a térítésmentes oltásra, így a tanév első napjaiban ezeknek a gyerekeknek a szülei egy nyilatkozatot kaptak, amelyben kérhetik az oltást.

Forrás: Thinkstock

A vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos, és ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség hat hónap különbséggel. A védettség kialakulásához mindkét adag beadására szükség van - emlékeztetett az ÁNTSZ. Hozzátették: az oltóanyag biztonságos, nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem a vírus genetikai anyagát, amely a sejtekbe beépülve megváltoztathatná annak működését.

Az oltás éveken keresztül jelentős védelmet nyújt a lányok számára a HPV-fertőzés következtében kialakuló méhnyakrák ellen. Az állam által biztosított, méhnyakrák elleni védőoltás és annak beadatása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes, a költségeket a központi költségvetésből fedezik.

Az elmúlt tanévben 38 ezer magyar család kérte a védőoltást, ami a jogosultak több mint négyötöde volt - írták.

Megelőzhető, mégis százan halnak bele
Magyarországon évente négyszázan halnak bele egy olyan alattomosan fejlődő betegségbe, amelyet nem is lenne olyan nehéz megelőzni. A méhnyakrákot okozó HPV-vírus ellen létezik védőoltás, szűrővizsgálatokkal pedig még időben észre lehet venni bármilyen elváltozást - ám a rutinszűrés sokszor kevés. A Life.hu ITT járt utána szakértő segítségével, milyen más megelőzési formák léteznek. A HPV-vírus fajtáiról, tüneteiről bővebben ide kattintva olvashatsz.