Tisztában vagyunk a veszélyekkel, de valahol mindenki azt gondolja, hogy ő maga sebezhetetlen, és sosem lesz érintett egy-egy betegségben. Anna élete ugyanúgy normál kerékvágásban zajlott egy kora téli napig. Rutinvizsgálat miatt ment az orvoshoz, végül rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála. Neki a mellrák kártyát osztotta az élet. 

Annánál 2012. november 6-án diagnosztizálták a rosszindulatú daganatot. Élete első mammográfiai vizsgálata után ultrahangra küldték, ahol folyamatosan vizsgálták, ekkor már érezte a bajt.

Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

„Néma csönd, senki nem mond egy szót sem, soha nem lesz vége? Pontosan, mint a filmekben, csak ott a néző már tudja az aláfestő zenéből, hogy baj van. Nem bírtam tovább, megkérdeztem, hogy mit lát, van valami baj esetleg? Csönd, az a mindent átható, kínos, mély csönd. Nem az a kellemes csönd, amit szeretek. A doki csak ennyit válaszolt: további vizsgálatokra lesz szükség” – mesél életének talán legnehezebb perceiről Anna.

Nem volt alaptalan a félelme, a mintavétel után kiderült, hogy a bal mellében lévő daganat rosszindulatú, ráadásul több is volt belőle, így szó sem lehetett arról, hogy megtarthassa nőiességének szimbólumát.

Szilikon, de nem csak kedvtelésből

Anna próbálta humorral kezelni a helyzetet, mondván úgyis szilikonmelleket akart korábban, így legalább nem kell, hogy emiatt fájjon a feje. A sebésze mindent alaposan elmagyarázott neki: miért kell levenni a nő mellét, és hogyan fogja csinálni. 

Képünk illusztrációForrás: Thinkstock
Sztárok, akik olyan betegségeket éltek túl, amikbe rengetegen belehaltak
A rák és különböző formái még a sztárokat sem kímélik, míg némelyiküket a betegség két fajtája is megtámadta, másikuk az orális élvezeteknek tudja be állapotának okát. Mégis szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen mindannyian átvészelték a halálos kórt.

Ekkor derült ki, hogy két út lehetséges: műtét vagy kemoterápia. A 39 éves nő annyira rettegett az utóbbitól, hogy mindennap imádkozott. Egy hét múlva hívta az orvosa: „Amikor megláttam az orvosom számát a telefonom kijelzőjén, a torkomban dobogott a szívem, azt mondta, hogy műtéttel kezdünk." A nő műtétje előtt összeült az emlőbizottság – ilyenkor több orvos is jelen van –, és átbeszélték az esetét, ahol megvitatták a műtétet és a következő kezeléseket. "Egy hét múlva meg is műtöttek, és levették a bal mellemet, a helyére pedig expandert helyeztek be (ez egy orvosi implantátum, amelyet hétről hétre fokozatosan fiziológiás sóoldattal töltenek föl a végleges méretre)." Anna sikeresen átesett a műtéten.

Dr. Lengyel Csongor onkológus:
Daganatok megnövekedett kialakulási esélye miatt különösen nagy kockázat esetén megelőző műtétek is elvégezhetők. A diagnózis itt a családi halmozódást mutató daganatszindróma hátterében álló genetikai hiba azonosításánál kezdődik. A genetikai hiba megléte esetén az érintett családtag életében a daganat kialakulási esélye közel 100%-os is lehet. A BRCA1 vagy BRCA2 gének bizonyos mutációi  az emlőrák kialakulásának 60%-osnál is nagyobb kockázattal járhatnak. Megelőző műtétek végzésével ez a veszély szinte teljesen kiküszöbölhető, de fontos a beteget az összes lehetőségről, tehát a fokozott szűrési módszerekről is tájékoztatni.

Ma már nemcsak a veleszületett genetikai háttér, hanem daganatokban keletkezett génhibák molekuláris jellemzőinek ismerete is egyre több daganattípus esetében lesz elengedhetetlen pédául a műtétet megelőző kezelésekkel kapcsolatos döntéseknél. Emiatt a világ egyre több egészségügyi intézményében végeznek – a mintavétel anyagából – molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat, amelyek eredménye figyelembe vehető a személyre szabott kezelés meghatározásában.

A műtét számos daganattípus esetén ma is az elsődleges kezelési lehetőség (például hasnyálmirigy-daganatok, vastagbéldaganatok májáttétei vagy agyi daganatok esetén). A műtét jelenti ma is a legnagyobb esélyt az összes daganatsejt eltávolítására.

Támogatott tartalom