A mentális betegség, ami időzített bombaként uralja az elménket: szorongás

Forrás: Thinkstock -
betegség szorongás mentális betegség betegségek pszichés betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Washington Post adata alapján 2015-ben az Egyesült Államokban közel 950 embert ért halálos lövés rendőri intézkedés során, közülük 32 fekete volt, és fegyvertelen. A szorongás  mostanra globális problémát jelent a mentális betegségek között, ennek kezdetét látva „Amerika legveszélyesebb embere” egykor egyedi módot gondolt ki a betegség kezelésére.

A Treatment Advocacy Center nevű nonprofit szervezet által végzett kutatás kimutatta, hogy azok a személyek, akik mentálisan betegek, és nem állnak szakszerű kezelés alatt, tizenhatszor nagyobb valószínűséggel vesztik életüket rendőri intézkedés során, mint azok, akik mentálisan egészségesek.

Forrás: Thinkstock

Amerikában a halálos kimenetelű rendőri akciók áldozatai közül négyből egy mentálisan beteg személy, aminek az egyik oka az lehet, hogy ezek az emberek eleve nagyobb arányban kerülnek kapcsolatba a hatósággal. Az adatok alapján azt lehet mondani, hogy bár

a társadalomnak csupán kevesebb mint négy százaléka szenved valamilyen mentális betegségtől,

az összes rendőri intézkedésnek mégis 10 százalékát teszik ki az általuk okozott törvényszegések, a börtönökben tartózkodóknak pedig legalább 20 százaléka közülük kerül ki. A mások ok mindezek hátterében az lehet, hogy a rendőrök nem kapnak megfelelő képzést a lelkileg instabil személyekkel való bánásmóddal kapcsolatban, miközben becslések szerint nagyjából 8 millió amerikai él valamilyen súlyos mentális zavarral, és ezeknek az embereknek csupán a fele áll kezelés alatt.

Forrás: Thinkstock

Minderre megoldást jelenthetne egyfelől, ha a rendőrség megfelelő kiképzést kapna a mentálisan beteg emberekkel kapcsolatban, másfelől, ha magukat a betegeket megfelelő módon kezelnék, az 1950-es évek óta ugyanis a pszichiátriai osztályokon nagyjából 90 százalékkal csökkentették az ágyak számát, így egyre nő azoknak a száma, akik nem jutnak orvosi segítséghez a problémájukkal kapcsolatban.

Amerika legveszélyesebb embere szerint...

Néhány illegális szer, mint az LSD és a varázsgomba, segíthet a szorongásos tünetek és a poszttraumás stressz szindróma enyhítésében – állítja egy friss kutatás. Egy amerikai professzor korábban még egy ennél is meredekebb dolgot jelentett ki ezekről a szerekről.

Ugyanakkor amellett a tény mellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az egyre növekvő számú és egyre agresszívabb lövöldözések – melyek során sokszor rendőrök is súlyosan megsérülnek – szorongást váltanak ki a rendőrség dolgozói körében, és bár arról még nem született vizsgálat, hogy vajon a szorongás megnövekedett mértéke összefüggésben van-e az időnkénti rendőrségi túlkapásokkal, a következtetés elsőre logikusan tűnik.

Forrás: Thinkstock

A szorongás kétféle reakciót válthat ki: egyfelől bizonytalanságot és hezitálást, másfelől hirtelen, meggondolatlan reagálást. Ez pedig akár egy rendőrnél, akár egy bűnözőnél fordul elő, mindkét esetben veszélyt hordoz magában. És mint tudjuk, a betegség – és azon belül a mentális betegség – nem válogat, nemre, rasszra és társadalmi rétegre függetlenül bárkit utolérhet.

Szorongás az első sorból – így keseríti meg egy ember életét

Marisa Lancione életmódblogger szerint a szorongás egy olyan állapot, amivel könnyű azonosulni, hiszen sokan megtapasztaltuk már életünk során – még ha nem is tudatosítottuk. Az egyszerre két mentális problémával küzdő nő cikkünkben őszintén vallott arról, hogy a népbetegségnek számító szorongás olykor hogyan uralkodik el rajta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.