A Washington Post adata alapján 2015-ben az Egyesült Államokban közel 950 embert ért halálos lövés rendőri intézkedés során, közülük 32 fekete volt, és fegyvertelen. A szorongás  mostanra globális problémát jelent a mentális betegségek között, ennek kezdetét látva „Amerika legveszélyesebb embere” egykor egyedi módot gondolt ki a betegség kezelésére.

A Treatment Advocacy Center nevű nonprofit szervezet által végzett kutatás kimutatta, hogy azok a személyek, akik mentálisan betegek, és nem állnak szakszerű kezelés alatt, tizenhatszor nagyobb valószínűséggel vesztik életüket rendőri intézkedés során, mint azok, akik mentálisan egészségesek. 

Forrás: Thinkstock

Amerikában a halálos kimenetelű rendőri akciók áldozatai közül négyből egy mentálisan beteg személy, aminek az egyik oka az lehet, hogy ezek az emberek eleve nagyobb arányban kerülnek kapcsolatba a hatósággal. Az adatok alapján azt lehet mondani, hogy bár  a társadalomnak csupán kevesebb mint négy százaléka szenved valamilyen mentális betegségtől,  az összes rendőri intézkedésnek mégis 10 százalékát teszik ki az általuk okozott törvényszegések, a börtönökben tartózkodóknak pedig legalább 20 százaléka közülük kerül ki. A mások ok mindezek hátterében az lehet, hogy a rendőrök nem kapnak megfelelő képzést a lelkileg instabil személyekkel való bánásmóddal kapcsolatban, miközben becslések szerint nagyjából 8 millió amerikai él valamilyen súlyos mentális zavarral, és ezeknek az embereknek csupán a fele áll kezelés alatt. 

Forrás: Thinkstock

Minderre megoldást jelenthetne egyfelől, ha a rendőrség megfelelő kiképzést kapna a mentálisan beteg emberekkel kapcsolatban, másfelől, ha magukat a betegeket megfelelő módon kezelnék, az 1950-es évek óta ugyanis a pszichiátriai osztályokon nagyjából 90 százalékkal csökkentették az ágyak számát, így egyre nő azoknak a száma, akik nem jutnak orvosi segítséghez a problémájukkal kapcsolatban. 

Amerika legveszélyesebb embere szerint...
Néhány illegális szer, mint az LSD és a varázsgomba, segíthet a szorongásos tünetek és a poszttraumás stressz szindróma enyhítésében – állítja egy friss kutatás. Egy amerikai professzor korábban még egy ennél is meredekebb dolgot jelentett ki ezekről a szerekről.

Ugyanakkor amellett a tény mellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az egyre növekvő számú és egyre agresszívabb lövöldözések – melyek során sokszor rendőrök is súlyosan megsérülnek – szorongást váltanak ki a rendőrség dolgozói körében, és bár arról még nem született vizsgálat, hogy vajon a szorongás megnövekedett mértéke összefüggésben van-e az időnkénti rendőrségi túlkapásokkal, a következtetés elsőre logikusan tűnik. 

Forrás: Thinkstock

A szorongás kétféle reakciót válthat ki: egyfelől bizonytalanságot és hezitálást, másfelől hirtelen, meggondolatlan reagálást. Ez pedig akár egy rendőrnél, akár egy bűnözőnél fordul elő, mindkét esetben veszélyt hordoz magában. És mint tudjuk, a betegség – és azon belül a mentális betegség – nem válogat, nemre, rasszra és társadalmi rétegre függetlenül bárkit utolérhet. 

Szorongás az első sorból – így keseríti meg egy ember életét
Marisa Lancione életmódblogger szerint a szorongás egy olyan állapot, amivel könnyű azonosulni, hiszen sokan megtapasztaltuk már életünk során – még ha nem is tudatosítottuk. Az egyszerre két mentális problémával küzdő nő cikkünkben őszintén vallott arról, hogy a népbetegségnek számító szorongás olykor hogyan uralkodik el rajta.